новини и събития

30
Май
Годишен концерт‑спектакъл Смехорански алармент

На 30 май 2013 г. в зала 11 на НДК вокалнагрупа „Смехоранчета” ще представи своя годишен концерт‑спектакъл  „Смехорански алармент”.

Замисълът на спектакъла е да представи реакциите и отношението на най-крехката и чувствителна част от обществото – децата, към обществените и семейните проблеми. По детски наивно те си обясняват околния свят. Чрез весели игри и песни се опитват да покажат на възрастните своето мнение по важни проблеми за гражданското общество, част от което са самите те. Големите си имат парламент, в който обсъждат „възрастни” въпроси, а децата?....

За да алармират и фокусират вниманието към своите проблеми в семейството, училището, игрите, любовта, „Смехоранчета“ създават детски Алармент и се надяват да бъдат чути и разбрани.

В Европейската година на гражданите 2013 гражданите смехоранчета  ще обсъдят Хартата на основните права на Европейския съюз и ще покажат на своите приятели и родители, че децата също се вълнуват от проблемите на социалното включване, ролята на институциите в живота на децата и семействата им, прилагането на принципите за свобода, демокрация, защита на човешките права и свободи. Ако за възрастните приемането на европейските ценности е осъзнат процес, то при децата е спонтанен акт на възприемане, естествена реакция, защото децата се раждат свободни и необременени от социални и битови условности. Те просто се раждат европейски граждани.

Разбира се, че тези проблеми  в спектакъла са представени по смехорански  - с весела наивност и спонтанност, с ритмична музикалност  и танцувална виртуозност, което го прави достъпен за родители и деца от всички възрастови групи. И не само това! Малките изпълнители ще провокират публиката — своите родители и гости, дейно да се включи в сюжета на спектакъла:

Те ще решават задачи по математика; ще разкажат приказка, ще изпеят приспивна песен на разплакано смехоранче; ще разплитат сложни „смехопроблеми”.

Тази интерактивност на спектакъла ще бъде съпътствана от мултимедия, визуализираща поставените въпроси.

Реализацията на Смехоранския алармент се осъществява със съдействието на Европейската комисия в рамките на комуникационните дейности по Европейската година на гражданите 2013. Идеята е след концерта (в редуциран вариант) Аларментът многократно да гостува  в училища  и места, посещавани от големи групи деца с родители, като на финала „Смехоранчета“  ще провеждат с връстниците си от публиката викторини, тематично насочени към годината,  посветена на европейските граждани и на правата им.Така спектакълът ще се развива и обогатява непрекъснато през цялата година. За награда ще подаряват DVD със запис от концерт‑спектакъла в НДК.

И най‑важното – Смехоранският алармент провежда заседанията си при открити врата!

Заповядайте!!!

Източник: www.izkustvata.com

 
Програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари незабравим летен ден

По случай края на учебната година програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари на 30 ...още

 
Великденска украса през Пролетната ваканция

Отново Ви каним на нашите пред Великденски работилници, за да си изработите Великденска украса. ...още

 
ВДЪХНОВЯВАЩАТА ИСТОРИЯ ЗА МЕЧТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО И FUSION SCHOOL

Преди повече от 6 години Иво, Зара, Силвия, Христина, Йордан, Ивана и Стефания се срещат без ни ...още

 
Приказна градина

С настъпването на пролетта в Детска архитектурна работилница ще си направим приказни градини, ...още

 
Музикална картина

Ателие за деца от 6 до 12 години „Музикална картина” е общ проект между отдел ...още

© 2023 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft