iwoman.bg семейство

 
Oт детските караници има и полза

Ако деца се карат за дистанционното, последното парче пица или достъпа до автомобила на баща си, ще са по-добре подготвени да се справят със стресови ситуации по-късно през живота си. Такива са резултатите от ново изследване, цитирани от ЮПИ.

Те навеждат на мисълта, че децата, изложени на интензивни семейни словесни конфликти, се справят по-добре със стреса, когато са в зряла възраст.

Учени от колежа Ролинс и университета на Пенсилвания стигнали до тези заключения, след като тествали хормоналния отговор на двойки, които току-що са спорили.

В рамките на поредица експерименти, при които от двойките било поискано да обсъждат конфликтна област, учените открили предсказуема позитивна взаимовръзка между интензивността на словесния обмен и увеличаването на нивата на кортизола. Хормонът кортизол се произвежда от организма в моменти на стрес. Тази взаимовръзка не е изненадваща.

Учените направили откритието, докато изследвали данните от интервюта с участниците. Оказало се, че у онези, които засвидетелствали значимо излагане на интензивни словесни конфликти в детството си, е по-вероятно нивата на кортизола да са по-малко увеличени. Разбира се, ползата от по-ниските нива на кортизола може да е незначителна в сравнение със свързаните с излагането на семейни конфликти негативни последствия, като например депресия, стрес и безпокойство.

Ръководителите на изследването Линдзи Алоя и Дениз Соломон обаче увериха, че получените резултати откриват нови перспективи за изследване на конфликтите. "Излагането на конфликт може да е от полза, понижавайки напрежението и допринасяйки за по-голяма близост във взаимоотношенията", отбеляза Алоя. Резултатите от изследването са публикувани в Human Communication Research.

 
КАК ПОЧИВКАТА С ДЕЦАТА ДА НЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В ИСТИНСКИ КОШМАР?

В разгара на летния сезон всяко семейство се готви за своята годишна отпуска, а и за така ...още

 
Как децата да ядат повече зеленчуци

Няма смисъл да отричаме – децата не обичат зеленчуци. Но всички знаем колко са полезни за ...още

 
С деца на почивка - ето как да се подготвите

Да пътуваш и да почиваш с малко дете може да се окаже изключително сложно. Нещото, с което трябва ...още

 
Как да прекарваш повече време с децата си

Една от най-трудните задачи на майчинството е да откриеш баланса между работата си, времето, ...още

 
Играчки направени с любов

Дом на динозаври, мечки и чудовища... Ако по цял ден чувате "Искам крокодиииил!”, то ...още

© 2023 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft