iwoman.bg семейство

 
Фотографията … и децата

Не е изненадващо, че децата обичат да правят снимки. От всички форми на изкуството, фотографията изисква най-малко сръчност, а в същото време позволява на децата да изразят това, което мислят и чувстват.

Какво дава фотографията на децата?

Нови перспективи
Насърчава да се погледнат нещата отблизо и да се открият изцяло нови гледни точки.

Умения за вземане на решения
Преди да се направи една снимка, се задават въпроси като: "Каква е основната тема тук?", "Върху каква част трябва да се фокусира?", "Какъв ъгъл да се използва?", "Какво снимката говори на другите по даден въпрос?".

Разбиране на изкуството и науката
Фотографията е и изкуство, и наука. Като изкуство, фотографията е чудесно средство за творческо себеизразяване. Но също е едно прекрасно техническо средство, което представя научни теми, като светлина, математика и др., както и компютърни умения.

Увереност
Освен увереността, придобита от усвояване на нови умения и творческа изява, когато децата се научат да правят добри снимки, фотографията може да направи чудеса за срамежливите деца. Фотографията е умение, което ги  улеснява да вземат участие в дейности, при които едно срамежливо дете може да остане незабелязано и в страни от случващото се.

Учителят например може да назначи младия фотограф да снима на парти в класната стая. По-голямо дете може да намери снимането за училищния вестник като забавно занимание и "криейки се зад камерата", много по-лесно да опознава другите. Този акцент върху другите може значително да намали стеснителността и да увеличи увереността.

Колкото повече нови умения придобива детето, толкова повече другите ще искат то да снима тях или техните домашни любимци, техните хобита, спортни събития и др. Това е отличен начин детето да има нови приятели и да получите много интересни и забавни снимки!

Гордост и удовлетворение
Децата изпитват  удовлетворение и гордост като видят как техните снимки влияят на другите. Например, пейзажите и снимките от ваканцията могат да пренесат зрителя в друго време и място, а красивата или забавна снимка може да въздейства ободряващо и да предизвика усмивка.

Забавление
Преди всичко фотографията е забавление. За децата фотографията може да бъде едно приятно и завладяващо хоби, което може да им бъде представено от съвсем ранна възраст. Първи стъпки във фотографията могат да се направят още на 3 годинки. В тази възраст децата не са в състояние да научат кой знае какви умения, но родителите могат да ги запознаят най-основно с камерата и да има дадат различни задачи, които да изпълняват. Така например детето може да търси предмети с определени цветове или да търси предмети, които да започват с определена буква и да ги снима.

Дете, привързано към фотографията, е дете, което рядко казва "Няма какво да се прави". Въоръжено с умения, фотоапарат и заредени батерии, винаги има нещо за правене.

 
КАК ПОЧИВКАТА С ДЕЦАТА ДА НЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В ИСТИНСКИ КОШМАР?

В разгара на летния сезон всяко семейство се готви за своята годишна отпуска, а и за така ...още

 
Как децата да ядат повече зеленчуци

Няма смисъл да отричаме – децата не обичат зеленчуци. Но всички знаем колко са полезни за ...още

 
Oт детските караници има и полза

Ако деца се карат за дистанционното, последното парче пица или достъпа до автомобила на баща си, ...още

 
С деца на почивка - ето как да се подготвите

Да пътуваш и да почиваш с малко дете може да се окаже изключително сложно. Нещото, с което трябва ...още

 
Как да прекарваш повече време с децата си

Една от най-трудните задачи на майчинството е да откриеш баланса между работата си, времето, ...още

© 2022 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft