iwoman.bg семейство

 
Стимулирайте творческото мислене у децата си

Не им поднасяйте всичко на тепсия

С дебнещите от всеки ъгъл на нашия живот технологии е все по-трудно да накараме хлапета ни да стимулират собственото си съзнание, когато компютърът, телевизорът или мобилният телефон срещу тях им предлагат примамлив, бърз и лесен начин за забавление.

Не че имаме нещо против техниката, но има моменти, в които децата трябва да развият своя мироглед и възприятие за света и с друг тип изразни средства.

Да стимулирате творческите им заложби ни най-малко не означава, че трябва да изисквате от тях да рисуват или майсторят нещо по образец. Това е моментът, в който мъниците ще могат сами да се справят с дадена задача, да бъдат отворени и безстрашни към нови идеи, показвайки ги по избран от тях начин.

Така че дайте достатъчно физическо и емоционално пространство на вашия син или дъщеря, а през това време не изпускайте от руля вашата напътстваща роля в този процес.

Изключен режим
Телевизорът е едно от най-привлекателните занимания за децата и в това няма никакво съмнение. За креативността обаче точно този продукт на техническия прогрес никак не е за предпочитане. Затова го изключете още сега с уговорката, че пак ще им го пуснете, но малко по-късно.

Пълен набор
За да заинтригувате малчугана у дома, ще трябва да се снабдите и с различни конструктори, блокчета за рисуване, моливи, пластелин и всички онези пособия, които биха развинтили неговата фантазия. На този етап е важно да покажете на най-малките колко е забавно да разчитат само на собственото си въображение, като не ги съдите, а ги насърчавате, дори творенията им да ви се сторят доста налудничави.

Все пак не очаквате от тях да бъдат безупречни, а да преоткрият различни начини за себеизразяване. Даже и да бъдат разочаровани от първия свой опит, следващият път резултатите ще се по-успешни, с което малко или много занапред ще ги подготвите по-бързо да се отърсват от разочарованията и да продължат нататък в живота си, запасени с положителен заряд.

Постоянна връзка
Помнете, че обменът на идеи не приключва с няколкото минути рисуване или половин час редене на конструктор. Общувайте и провокирайте с интересни и забавни въпроси детето ви, независимо дали вечеряте, возите се в колата или се разхождате в парка. Започнете разговора с въпроси като "Какво ще стане, ако се приберем по друг път към вкъщи?" или пък "Какво ще се случи, ако небето стане зелено?". С подобен тип питания ще подложите малчугана на допълнителна мисловна провокация.

 Източник: www.edna.bg

 
КАК ПОЧИВКАТА С ДЕЦАТА ДА НЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В ИСТИНСКИ КОШМАР?

В разгара на летния сезон всяко семейство се готви за своята годишна отпуска, а и за така ...още

 
Как децата да ядат повече зеленчуци

Няма смисъл да отричаме – децата не обичат зеленчуци. Но всички знаем колко са полезни за ...още

 
Oт детските караници има и полза

Ако деца се карат за дистанционното, последното парче пица или достъпа до автомобила на баща си, ...още

 
С деца на почивка - ето как да се подготвите

Да пътуваш и да почиваш с малко дете може да се окаже изключително сложно. Нещото, с което трябва ...още

 
Как да прекарваш повече време с децата си

Една от най-трудните задачи на майчинството е да откриеш баланса между работата си, времето, ...още

© 2022 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft