iwoman.bg семейство

 
Оригами за деца - забавно и полезно

С какво е полезно за малчуганите японското изкуство

Оригами е традиционно японско изкуство - начини за сгъване на хартия в интересни форми.

В началото това изкуство са упражнявали само най-богатите хора, защото хартията е била изключително скъпа.

Когато хартията става по-достъпна, хора от всички социално-икономически слоеве са получили възможност да изпробват и покажат уменията си в това изкуство.

Думата оригами идва от японската дума ори (прегъвам) и ками (хартия) - буквално прегъната хартия. Това изкуство е разработено в началото на 17 в. и става популярно по целия свят в средата на 19 в.

Чрез различни техники на сгъване може да се направи скулптура от лист хартия. Оригами е популярно и харесвaно занимание за децата. Използва се и като образователно средство и терапия.

Предимства при обучението на деца

Децата могат да имат голяма полза от изучаване и практикуване на оригами.

Ето някои от предимствата на оригами. Те развиват:

*фината моторика

*пространствени умения

*последователност

*чувство за симетрия

*чувство за геометрия

*координация око-ръка

*внимание към детайлите

Оригами помага за двустранното развитие на мозъка. Това означава, че оригами подпомага стимулирането както на лявото така и на дясното полукълбо на детето.

В ранна възраст децата са склонни да използват и двете си ръце, но като пораснат едната става доминираща, а другата пасивна.

Лявото полукълбо отговаря за контрола на дясната ръка, за аналитичното и последователно мислене. Дясното полукълбо отговаря за управлението на лявата ръка, за цялостното разбиране и творческото мислене. Ако двете полукълба са достатъчно стимулирани, ще обогати развитието на детето.

В много от стъпките при изработването на оригами няма доминираща и пасивна/подкрепяща ръка. И двете ръце трябва да работят по симетричен модел за постигане на желаните резултати. Като се ангажират двете ръце и следователно двете полукълба на мозъка, постъпващата входяща информация стимулира цялостната работа на мозъка.

Оригами е чудесен инструмент за преподаване на математика, придобиване на пространствени умения и разбиране за пространство, последователност и връзки между форми и фигури.

Учителите използват оригами за затвърждаване на математически понятия. Преобразуването на плосък лист хартия в триизмерен модел е чудесен начин да се ангажира вниманието на децата и да придобият умения и знания за някои понятия, докато се забавляват.

Чрез оригами децата могат да придобият знания като:

*Определяне на геометрични фигури

*Разбиране на симетрия

*Описание на съотношения

*Визуализация на ъгъл

Математиката не е единственият предмет, при който учителите използват оригами като асистент-преподавател. Науката и класовете по социални изследвания също се възползват от практикуването на това древно изкуство.

В допълнение, педагозите са открили, че оригами е полезно при създаване на мулти-културно съзнание и развива творческото писане.

Емоционални предимства за децата

Терапевтите са установили, че координираните усилия за използване и на двете ръце при изработване на оригами, не само спомага за развитието на моторните умения на детето, но също така може да окаже положително влияние върху паметта, въображението, обхвата на общото внимание и самоуважението.

Оригами е добър начин за много деца да преминат през чувствата на стрес и тревожност. Създаването на скулптура от хартия изисква детето да се концентрира върху проекта и да не мисли за нещата, които причиняват чувство на стрес у него.

Оригами с деца у дома

В най-простата си форма, оригами изисква единствено лист хартия. Това е едно страхотно занимание, с което родители и деца да общуват и да се забавляват заедно. Не е необходимо скъпо или потенциално опасно оборудване, а само минимални усилия за подготовка и планиране.

Изработването на оригами е дейност, която децата могат да правят сами и това я прави чудесен другар срещу скуката. Тя е забавна, осмисля вложеното време и накрая децата са удовлетворени от крайния резултат и с удоволствие го споделят със своите родители, роднини и приятели.

Деца над четири годишна възраст са в състояние да изработват лесни оригами с напътствието на възрастен до тях. Ако фигурата не е твърде сложна, децата на осем годишна възраст обикновено могат да прочетат и следват инструкциите самостоятелно. Въпреки това, те може да се нуждаят от помощ в някои от по-сложните стъпки.

Макар че най-известната оригами фигура е жеравът, децата могат да създават широка гама от други скулптури, които са забавни и красиви. Има изобилие от модели оригами, които са достатъчно прости за начинаещите да се усъвършенстват. Моделите стават все по-сложни и предизвикателни, което продължава да прави оригами забавна и вълнуваща игра.

 
КАК ПОЧИВКАТА С ДЕЦАТА ДА НЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В ИСТИНСКИ КОШМАР?

В разгара на летния сезон всяко семейство се готви за своята годишна отпуска, а и за така ...още

 
Как децата да ядат повече зеленчуци

Няма смисъл да отричаме – децата не обичат зеленчуци. Но всички знаем колко са полезни за ...още

 
Oт детските караници има и полза

Ако деца се карат за дистанционното, последното парче пица или достъпа до автомобила на баща си, ...още

 
С деца на почивка - ето как да се подготвите

Да пътуваш и да почиваш с малко дете може да се окаже изключително сложно. Нещото, с което трябва ...още

 
Как да прекарваш повече време с децата си

Една от най-трудните задачи на майчинството е да откриеш баланса между работата си, времето, ...още

© 2023 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft