iwoman.bg семейство

 
Как да се справите с неудобните въпроси на децата
Колкото повече растат децата, толкова повече стават и неудобни въпроси, на които родителите не могат да отговорят. Те питат за частите на тялото, интересуват се от противоположния пол, вълнуват се защо мама има голям корем, когато е бременна, как се появяват бебетата и какво ли още не...
 
Изненадващите въпроси изскачат в най-неподходящото време – когато сте заети с домакинска работа, водите важен делови разговор или просто сте уморени.
 
Но независимо от това, вие трябва да сте подготвени във всяко едно време и място и да може да отговорите на всичко, което вълнува вашите подрастващи малчугани.
 
Щом детето попита, значи трябва да му се отговори. Хубаво е да казвайте на децата фактите, а не да си измисляте само за да се отървете от нежелани въпроси. Според възрастта им и способността им да възприемат, отначало казвайте на малките най-общи неща. Ако детето продължава да пита, значи има нужда от още информация и ако не я получи от родителите си, може да я намери на неподходящо място.
 
За детето ви светът е непознато място, а вие сте единственият му източник на информация. Изненадващите питания ще дойдат още щом малкото човече проговори. Обикновено 2-годишните започват въпроса си с “Какво?”. По този начин те обогатяват речника и познанията си за света. Постоянно ще чувате “Какво е това?”... Отговаряйте с няколко прости думички, за да може да ви разбере.
 
С нарастването на възрастта въпросите ще стават много по-сложни и дори неудобни.
 
Децата вече забелязват физическите различия между момичетата и момчетата и ще започнат да се интересуват на какво се дължат те. Започват да любопитстват от къде се появяват бебетата и още ред други неща.
 
Но не бива да пренебрегвате любопитството им, да сменяте темата на разговор или да се притеснявате да отговорите. Опитайте се да не изглеждате неспокойни или смутени, отговаряйте с готовност дори и на неудобните въпросите. Щом детето пита, значи има нужда да разбере, значи е време да му се обясни част от истината в положителен аспект. Не е нужно да се карате на детето и да му внушавате срам от питанията му, а да задоволите любопитството с достоверна, но непълна информация.
 
Много е важно да създадете атмосфера на доверие още докато децата са малки, така ще ги предразположите спокойно да задават въпроси през идните години, когато реално ще се нуждаят от информация на тази тема.
 
Така, че не неудобните въпроси, трябва да тревожат родителите, а липсата на такива. Ако ви се случи да не знаете отговора, признавайте си. Не е срамно да кажете на детето, че не сте учен, а обикновен човек. Добавете, че ще прочетете по въпроса и ще го осведомите.
 
Не забравяйте, че комуникацията с вашите деца е едно от най-важните неща, особено в пубертета, когато те са най-крехки и уязвими и се нуждаят най-много от подкрепата на семейството. Затова не се притеснявайте по-често да разговаряте с децата си.
 
КАК ПОЧИВКАТА С ДЕЦАТА ДА НЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В ИСТИНСКИ КОШМАР?

В разгара на летния сезон всяко семейство се готви за своята годишна отпуска, а и за така ...още

 
Как децата да ядат повече зеленчуци

Няма смисъл да отричаме – децата не обичат зеленчуци. Но всички знаем колко са полезни за ...още

 
Oт детските караници има и полза

Ако деца се карат за дистанционното, последното парче пица или достъпа до автомобила на баща си, ...още

 
С деца на почивка - ето как да се подготвите

Да пътуваш и да почиваш с малко дете може да се окаже изключително сложно. Нещото, с което трябва ...още

 
Как да прекарваш повече време с децата си

Една от най-трудните задачи на майчинството е да откриеш баланса между работата си, времето, ...още

© 2023 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft