iwoman.bg семейство

 
Как да прекарваш повече време с децата си

Една от най-трудните задачи на майчинството е да откриеш баланса между работата си, времето, прекарано със семейството, и времето, което отделяш за себе си. Изглежда няма достатъчно часове в денонощието и често нещо остава на заден план. Прекарването на повече време с децата е много важно и за самите тях – така те имат възможност да бъдат чути, да изкажат проблемите и радостите си и да бъдат обичани. Всичко това създава здрави връзки, които ще запазиш през целия си живот. Така че помисли си следващият път, когато им кажеш "Не сега".

Ето някои съвети как можеш да освободиш достатъчно време и да го прекарваш с децата си.

1. Събуди се по-рано
Ако забелязваш, че нямаш достатъчно време за децата си, буди се 15 минути по-рано всеки ден. Те няма да са от особено значение за съня ти, но детето ти определено ще ги оцени. Прекарай ги в гушкане, докато малчуганът още се разсънва, четене на детска приказка или докато заедно пиете по чаша топло какаово мляко. Може да смяташ, че 15 минути не са много, но за детето ти определено ще има разлика.

2. Готви предварително
Ако веднага след като се върнеш от работа се захващаш с тенджерите, обмисли вариант да приготвяш ястията по-рано. Готви в неделя няколко ястия и ги замразявай за през седмицата. През останалото време, докато си в кухнята, позволи на децата да ти помагат. Ако детето ти е по-голямо, може да му позволиш да нареже зеленчуците или да държи миксера, докато по-малките деца могат да помагат с измиването на зеленчуците за салата и слагането на масата. Направи готвенето семейно изживяване – така не само ще прекараш повече време с децата, но и ще ги научиш на важни ценности.

3. Вземи си почивен ден
Не случайно в работата си имаш право на почивка и отпуск по болест. Освен ако не планираш дълга почивка през лятото, можеш да си позволиш да си взимаш по един ден всеки месец, който да прекараш само с детето си. Спете до късно, направете си закуска заедно, отидете на разходка в парка и после хапнете някъде, където задължително има сладолед. Вкъщи може да четете заедно, да играете на карти и игри или просто да се излежавате на дивана и да гледате филм. Не е нужно да правите нещо специално или скъпо заедно, за да накарате детето си да се чувства обичано. Бъдете сигурни, че то ще запомни деня, който е прекарал с теб.

4. Изключи се
Компютърът е най-големият виновник за загуба на време и е трудно да отделиш и себе си, и детето си от него. След вечеря изключете интернета, компютрите, телевизора и дори телефоните си. Върнете се към основните неща като семейна вечер с игри, излезте на вечерна разходка и си вземете нещо за десерт по път. Прекарай малко качествено време с децата и съпруга си – обновяването на Facebook статуса и проверяването на имейла ти може да почака до сутринта.

5. Организирай си среща
Ако все още не можеш да намериш време за семейството си, запиши срещата ви в календара си. Ако имаш време за важни бизнес дела или време за фризьор и маникюр, можеш да отделиш и няколко часа за децата си. Насрочвай такива срещи поне един път седмично и не ги отменяй в никакъв случай.

6. Поискай помощ
Ако си изключително заета на работа и се връщаш изморена вкъщи, просто поискай помощ. Не е нужно да правиш всичко сама и никой не трябва да го очаква и изисква от теб. Помоли майка си или дори свекървата да се отбият и да сготвят нещо за вечерта. Едва ли ще ти откажат – те също са били майки и знаят какво е чувството.

 
КАК ПОЧИВКАТА С ДЕЦАТА ДА НЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В ИСТИНСКИ КОШМАР?

В разгара на летния сезон всяко семейство се готви за своята годишна отпуска, а и за така ...още

 
Как децата да ядат повече зеленчуци

Няма смисъл да отричаме – децата не обичат зеленчуци. Но всички знаем колко са полезни за ...още

 
Oт детските караници има и полза

Ако деца се карат за дистанционното, последното парче пица или достъпа до автомобила на баща си, ...още

 
С деца на почивка - ето как да се подготвите

Да пътуваш и да почиваш с малко дете може да се окаже изключително сложно. Нещото, с което трябва ...още

 
Играчки направени с любов

Дом на динозаври, мечки и чудовища... Ако по цял ден чувате "Искам крокодиииил!”, то ...още

© 2021 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft