iwoman.bg семейство

 
Какво да правим когато детето лъже
Лъжата е част от поведението, необходимо за развитието на детето. Екип от учени провели експеримент с няколко 3-годишни деца. На малчуганите било предложено да седнат на столчета, докато зад тях ставало нещо интересно. Участник в експеримента им казал, че ще излезе за малко и когато се върне ще им покаже какво е правил, но при условие, че децата не се обърнат. Разбира се, почти всички деца се обърнали, а после не си признали.
 
Докато детето не стане на седем години, то често бърка действителността с фантазиите си. Понякога ще го чуете да ви разказва за това как е видял летящ слон. В тези фантазии няма нищо лошо. Фантазията се отличава от лъжата с това, че детето не иска да постигне нищо с нея, не се опитва да ви манипулира или да представи желаното за действително.
 
И дори ако във фантазиите си детето размени реалността с измислица, напр., когато каже, че хипопотамът е разлял какаото му, по-добре не го уличавайте в лъжа, а кажете: “На мен ми се струва, че на теб ти е мъчно, че си разлял какаото и предпочиташ да го е направил хипопотамът!“
 
Но има и други лъжи, които не трябва да се подминават
 
Според специалистите лъжата е първият признак за недоверие между детето и възрастните. Тя е резултат от неувереността в собствените сили и възможности. Лъжата говори за липса на вяра в това, че мама и татко ще дойдат на помощ в трудна ситуация.
 
Децата никога не лъжат просто така. Всяка лъжа има своята причина. За детето това е начин да промени нещо в живота си. Когато се опитваме да изкореним лъжата като такава, ние рядко постигаме резултат. По-благородният път е да се опитате да изясните защо детето е излъгало. Това не означава, че след това то от раз ще спре да лъже, но възникналото доверие и топлина, рано или късно, ще изиграят положителната си роля и детето ще има по-малко поводи да лъже.
 
За разлика от децата, малките ученици лъжат съзнателно. Най-честите причини за това са:
 
За да скрият беля и вината си за нея;
 
За да покажат враждебно отношение към майката или бащата;
 
За да бъдат похвалени от възрастните.
 
По-големите деца имат съвсем други мотиви:
 
Недостиг на внимание;
 
Защита на приятели;
 
Утвърждаване на позицията;
 
Защита на тайната си;
 
Желанието да не се чувстват неловко;
 
Стремеж към самоутвърждаване;
 
Страх от унижение или срам;
 
Проверка на силата си;
 
Проблеми в екипа (класа, семейството);
 
Отстояване на границите в отношенията с родителите.
 
Психлозите съветват родителите да разберат каква точно е причината, подтикнало детето към лъжата. И дали е точно лъжа? Защото тайните напр., са нещо нормално. Ние възрастните също имаме много тайни и това е нашето лично пространство. Скриването на лошите оценки също не е измама в истинския смисъл на думата. В главата на детето се появява мисълта: “Нали добрият ученик не получава лоши оценки? Не!“ Затова ако на детето не се карат за лоша оценка, то ще се постарае да не разочарова родителите си.
 
Непрекъснатите лъжи при децата, по-големи от 10 години, обаче са лош признак и към това не трябва да се отнасяте с хумор или пренебрежение. Първото, което трябва да направите е да разучите защо детето лъже. Най-често срещаните причини за това са – чувство на ревност и съперничество, страхът да бъде отблъснато, нужда от повече внимание и одобрение. Често детето не вижда други, по-приемливи алтернативи, за да получи вниманието или помощта, от които се нуждае. Това звучи парадоксално, но много от децата предпочитат да бъдат наказани, вместо игнорирани.
 
Какво може да помогне да се прекъсне кръговрата на лъжата, нечестните оправдания и смесванетона фантазията с лъжата?
 
Създайте условия на доверие между вас и детето. Нека то бъде абсолютно уверено в това, че няма да нараните самолюбието му и няма да го накарате да съжалява за това, че ви е споделило тайна;
 
Изключете физическите наказания;
 
Разкажете на детето за последиците от лъжата:
 
- Лъжата препречва пътя към любовта и доверието, вреди на отношенията между хората;
 
- Лъжата винаги бива разкрита;
 
- Лъжата носи облекчение само за малко;
 
Ако лъжеш, бъди готов за това, че и другите ще те лъжат;
 
Дайте възможност на детето да се почувства самостоятелно и отговорно за постъпките си.
 
Без личния пример, обаче, тези думи остават просто думи.
 
Ако детето лъже вашата главна задача не е в това да го уличите, а да го убедите, че може да ви се довери в трудна ситуация, че домът ви не е място, където непрекъснато изискват нещо от него и/или го наказват, а мястото, където ще му помогнат.
 
КАК ПОЧИВКАТА С ДЕЦАТА ДА НЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В ИСТИНСКИ КОШМАР?

В разгара на летния сезон всяко семейство се готви за своята годишна отпуска, а и за така ...още

 
Как децата да ядат повече зеленчуци

Няма смисъл да отричаме – децата не обичат зеленчуци. Но всички знаем колко са полезни за ...още

 
Oт детските караници има и полза

Ако деца се карат за дистанционното, последното парче пица или достъпа до автомобила на баща си, ...още

 
С деца на почивка - ето как да се подготвите

Да пътуваш и да почиваш с малко дете може да се окаже изключително сложно. Нещото, с което трябва ...още

 
Как да прекарваш повече време с децата си

Една от най-трудните задачи на майчинството е да откриеш баланса между работата си, времето, ...още

© 2022 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft