iwoman.bg семейство

 
За децата и театъра

Посещението на театрална постановка има потенциала да бъде завладяващо и силно емоционално изживяване, което дава възможност и за уникален вид обучение.

Театърът може да докосне въображението, да породи любопитство или да запали артистичен импулс. Съдържа в себе си изключителен ресурс, свързващ много области на знанието: история, география, език и още много други. Театърът е комплексно изкуство, в което присъстват литературата, музиката, живописта, танца, архитектурата, дизайна.

Именно поради тази своя специфика, досегът с театралното изкуство помага за духовното израстване на децата, формиране на усет към красивото, обогатява ценностната им система, художествен поглед, образно мислене и въображение. Поради тези причини е важно да се водят децата на театър още от ранна възраст, както и по-късно, когато са в училище.

От друга страна театралните класове в училище учат децата на важни ценности като ангажираност и отдаденост. Програмите за сценични изкуства предлагат такива ползи за децата и младежите, каквито те не могат да получат в класната стая – освен че придобиват познания за нещата, те научават в действие кои са те и какво могат да правят. Най-важното е, че театърът учи децата как като пораснат и да станат възрастните, които биха искали да бъдат. Помага им също да се научат да разбират и приемат другите.

Ето защо театърът играе огромна роля в развитието на децата, били те актьори или зрители.

Ако все пак вашето дете реши да се занимава с актьорско майсторство и да надникне зад завесите на този чуден, забавен и приказен свят, ето някои конкретни ползи, които то получава за своето развитие:

Самочувствие
Участието в пиеса показва на децата, че има хора, които ги ценят. Театърът помага за изграждане на самочувствието чрез аплодисментите, които изпълнителите получават.

Уважение
Важно правило е да се уважават другите. В театралните класове се ръкопляска, насърчава, изслушва детето-актьор. Не се допускат подигравки, когато някой сбърка. Често най-доброто в изкуството идва, когато се приемат грешките. Всеки човек е ценен. Това правило е от съществено значение в театъра, но най-много от всичко в живота.

Общуване
Когато се попадне в дадена ситуация, възможността да се изразят мислите и идеите в ясен, кратък и красноречив начин може да бъде от съществено значение за успеха в живота. Това включва и правилно разбиране на езика на тялото и невербалната комуникация. Театърът учи на всички тези неща.

Ораторство
Публичните изказвания могат да бъде огромен проблем за човек, който е твърде притеснителен или му липсва увереност. Когато е част от театрална постановка, детето може да преодолее срамежливостта си и да развие подходящи умения за говорене.

Творчеството
Театърът е в състояние да извади творчеството у детето по начин, по който никой спорт не би могъл. Тази новооткрита креативност може да помогне за подобряване на литературните или математическите умения на детето в процеса на изучаване и охарактеризиране.

Отговорност
Участието в театрална програма е чудесен начин едно дете да се научи на ангажираност. Когато едно дете участва в поставянето на пиеса, то ще осъзнае, че има много други, които зависят от него. Ще разбере, че има задължения, които трябва да бъдат изпълнени, или в противен случай ще подведе останалите участници.

Посвещение
Театърът изисква много всеотдайност. Детето трябва да си научи репликите и да запомни движенията. Посвещението е важно умение, което винаги се използва в реалния свят. Децата се научават на това, ставайки част от процеса на поставяне на пиеса.

 
КАК ПОЧИВКАТА С ДЕЦАТА ДА НЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В ИСТИНСКИ КОШМАР?

В разгара на летния сезон всяко семейство се готви за своята годишна отпуска, а и за така ...още

 
Как децата да ядат повече зеленчуци

Няма смисъл да отричаме – децата не обичат зеленчуци. Но всички знаем колко са полезни за ...още

 
Oт детските караници има и полза

Ако деца се карат за дистанционното, последното парче пица или достъпа до автомобила на баща си, ...още

 
С деца на почивка - ето как да се подготвите

Да пътуваш и да почиваш с малко дете може да се окаже изключително сложно. Нещото, с което трябва ...още

 
Как да прекарваш повече време с децата си

Една от най-трудните задачи на майчинството е да откриеш баланса между работата си, времето, ...още

© 2022 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft