iwoman.bg семейство

 
Заниманията с пластилин са полезни за развитието на децата

Моделирането има много предимства и е от голяма полза за децата според възпитатели и психолози. То дава широк спектър от творчески възможности. От една страна, те развиват въображението и артистичните заложби, от друга страна пластилина и глината влияят върху силата и координацията на ръцете им.

Ето защо, децата трябва да се запознаят с този интересен материал, като това може да започне от навършването на 2-3 годинки. В допълнение към учебния процес, игрите с пластилин развиват познавателните способности - внимание, памет, изразяване, творческо мислене, развиване на нови умения и подобряване на съществуващите такива. Освен изброените по-горе ползи, работата с пастилин крие още много предимства за развитието на вашето дете.

• Развива личностни качества

Работата с пластилин учи на търпение и точност, стимулира въображението на децата. В същото време, това е много забавно хоби, което детето може да практикува както самостоятелно, така и с родителите, по-голям брат, сестра или баба.

• Развитие на фини двигателни умения

Пластилинът е изключително полезен за развитието на фината моторика на ръката на детето. Фина моторика са тези умения, които ни позволяват да работим с малки, фини обекти, както и да рисуваме, чертаем и пишем. Защо това е важно? Фактът, че развитието на фините двигателни умения и езиковото развитие са тясно свързани. Движенията, както и правилните, точни и изразителни звуци, са зависими един от друг. От това следва, че колкото по-висока е физическа активност, толкова по-добре се развива и речта.

• Развитие на пространствено мислене

Изграждането и проектирането са много важни упражнения за детето, което развива творческото и пространствено мислене, концепцията на цвета, формата на обектите. В допълнение към всичко това, моделирането (не непременно от пластелин) има благоприятен ефект върху нервната система.

• Дава широк спектър от творчески възможности

Поради пластичността на материала, от него може да бъде изработено всичко - от малки сладки животни до цели домове. Богатата цветова гама позволява напълно реализирането на всяка една идея.

• Безопасен е
Може да се каже, че благодарение на текстурата, която има, пластилина е един от най-безопасните материали за творчеството на децата. Той не цапа и няма токсично действие. При работа с него не е необходимо използването на остри ножици, ножчета или други предмети, които могат да причинят нараняване.

Какъв вид пластилин е по-добре да изберем?

Когато купувате пластилин, той трябва да бъде нито прекалено твърд, нито много мек и еластичен. Ако залепва за ръцете, ще бъде трудно да се работи с него. Можете да използвате както купен, така и домашно направен пластилин, при това в количества, достатъчни на децата да сътворят цял приказен град.

Ето и рецептата:

1 чаша брашно
2 пакета лимонтозу
1/4 чаша сол
1 чаша вода
1 лъжица олио
2 Step-чета , за цвят и аромат

Продуктите се смесват бъркат на слаб огън докато се сгъсти. Поръсва с още малко брашно, за да се отдели от съда. Добавя се по-малко брашно, докато престане да лепне и заприлича на пластилин. Съхранява се в кутия или плик, за да не изсъхва.
Ако с течение на времето детето покаже желание и умение в работата с пластилин, можете да включите и други материали, като например солено тесто или полимерна глина, за да се запазят изваяните фигурки по-дълго.

Опитайте и вие – тези творчески занимания ще осигурят гарантирано забавление за цялото семейство!

 
КАК ПОЧИВКАТА С ДЕЦАТА ДА НЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В ИСТИНСКИ КОШМАР?

В разгара на летния сезон всяко семейство се готви за своята годишна отпуска, а и за така ...още

 
Как децата да ядат повече зеленчуци

Няма смисъл да отричаме – децата не обичат зеленчуци. Но всички знаем колко са полезни за ...още

 
Oт детските караници има и полза

Ако деца се карат за дистанционното, последното парче пица или достъпа до автомобила на баща си, ...още

 
С деца на почивка - ето как да се подготвите

Да пътуваш и да почиваш с малко дете може да се окаже изключително сложно. Нещото, с което трябва ...още

 
Как да прекарваш повече време с децата си

Една от най-трудните задачи на майчинството е да откриеш баланса между работата си, времето, ...още

© 2022 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft