новини и събития

10
Септември
XVII-ти Международен театрален фестивал Сцена на кръстопът

От 10 до 23 септемри 2013 г. гр. Пловдив ще бъде отново домакин на XVII-то издание на Международния театрален фестивал "Сцена на кръстопът". Тазгодишното издание ще бъде открито на 10 септември 2013 г. от 19:00 часа с премиерата на спектакъла „Възвишение" в залата на Дома на културата „Борис Христов".

Фестивалът "Сцена на кръстопът" е учреден през 1997 година в град Пловдив. Инициатори за учредяването на фестивала са Община Пловдив, Министерство на културата и Драматичен театър - Пловдив. Главен инициатор и учредител на "Сцена на кръстопът" е видния български актьор Стефан Данаилов. Сред учредителите са тогавшния кмет на града Спас Гърневски, популярният актьор Сотир Майноловски от фондация "Авансцена", Димитър Малашинов и др. Фестивалът тръгва с амбицията да се утвърждава като внушително културно явление не само за град Пловдив, но и за страната и Европа. В първите години той получава материална подкрепа от международния институт за Средиземноморски театър - Мадрид, Испания и прераства в международна проява. В досегашните си творчески издания фестивалът е домакинствал на театрални трупи от Франция, Русия, Сърбия, Румъния, Гърция, Украйна, Ту и др. "Сцена на кръстопът" е замислен като ежегодна проява и се провежда през месец септември. Фестивалните дни започват от 10-ти и приключват на 23-ти септември. Във времето той естествено се превърна в Есенен театрален фестивал. В програмата му се включват от 20 до 25 театрални прояви и 7-8 съпътстващи срещи - кръгла маса, семинари, научни конференции, представяне на книги, творчески арт срещи, изложби с театрална тематика и др. За досегашното си съществуване, фестивалът е показал пред пловдивска публика над 350 театрални представления. В годнините назад е имало представления на сцената на Античния театър, а всички други представления се провеждат в реновирания Драматичния театър. Камерните театрални форми от 2009 г. се реализират на сцената на новопостроената камерна зала. Своето укрепване и развитие, фестивалът дължи на Министерство на културата, Община Пловдив и най-вече на всеотдайните си и дългогодишни спонсори.

Есенният международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът" се нарежда сред най-значимите културни събития в България.

Мотото на тазгодишната „Сцена" е „Театъра: Хоризонта".

Подробности за фестивалната програма можете да прочетете на официалния сайт: http://www.scenatepe.com/

Източник: www.artualno.info

 
Програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари незабравим летен ден

По случай края на учебната година програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари на 30 ...още

 
Великденска украса през Пролетната ваканция

Отново Ви каним на нашите пред Великденски работилници, за да си изработите Великденска украса. ...още

 
ВДЪХНОВЯВАЩАТА ИСТОРИЯ ЗА МЕЧТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО И FUSION SCHOOL

Преди повече от 6 години Иво, Зара, Силвия, Христина, Йордан, Ивана и Стефания се срещат без ни ...още

 
Приказна градина

С настъпването на пролетта в Детска архитектурна работилница ще си направим приказни градини, ...още

 
Музикална картина

Ателие за деца от 6 до 12 години „Музикална картина” е общ проект между отдел ...още

© 2022 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft