новини и събития

30
Юни
Часът на Пипи Дългото чорапче в работилничка Сръчковци

Една от най-любимите детски героини – Пипи Дългото чорапче се установи в работилничка „Сръчковци“ в Сити Център София, където всяка неделя ще забавлява децата от всички възрасти абсолютно безплатно. Часът на белите, щуреенето, танците, рисуването и всякакви други активности започва точно в 11 на 30 юни 2013г..

Пипи е една от най-обичаните детски героини вече десетилетия наред. Но знаете ли всъщност каква е историята й и как шведската писателка Астрид Линдгрен решава да напише историята на това щуро, забавно, умно, но и някак тъжно момиченце?

Ето каква е предисторията на появата на Пипи. Един ден дъщерята на Астрид Линдгрен Карин била болна. „Мамо, моля те разкажи ми приказка за Пипи Дългото чорапче!“ – проплакало детето. И като всяка майка, която е готова на всичко, за да облекчи по някакъв начин страданията на рожбата си, Астрид започва да си съчинява история за момиченце със странно име, което измислила дъщеря й. Тогава и двете не подозирали, че това ще се превърне в една от най-известните книги за децата.

„Карин даде необикновено име на героинята, затова тя трябваше да бъде забележително момиче", казва писателката. И тъй като историите за чудноватото девойче станали любими на малката Карин, а също и на нейните приятели, в продължение на години госпожа Линдгрен измисляла нови и нови истории.

Ръкописът се появил на бял сват едва през март 1944 г. Астрид паднала и навехнала глезена си. За да минава по-бързо времето, докато стояла обездвижена заради крака си, писателката решила да „постави историите на Пипи на хартия“. Книжката щяла да бъде подарък за 10-тия рожден ден на Карин през май.

Източниците на вдъхновение за историите на Пипи били безброй. Рижавата коса, прическата и луничките били събирателен образ на приятелите от училище на Карин. Вероятно Астрид е била вдъхновена и от едно малко момичето,  което наело вила едно лято в Фърусанд, където писателката и семейство й имали лятната къща. Авторът Ленарт Хелзинг казвал за това забележително младо момиче, живеещо в къщата, наречена „Недовършената вила“: „Тя има символична торба пълна със златни парички! Авантюристка с много лунички и един кон, вързан на верандата. Съседите минаваха оттам и се чудеха. Една от тях беше Астрид Линдгрен, която няколко години по-късно започна да пише книга за едно момиче, което имаше лунички, кон и много златни монети“, - разказва Хелзинг.

Много от привидно измислените елементи в книгата са съвсем истински. Ето например Лимонаденото дърво в градината на вила Вилекула с този кух ствол, където Пипи, Томи и Аника си правят лимонада - е един от най-древните брястове в Наш. Вярвате или не – дървото още е там.

 
Програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари незабравим летен ден

По случай края на учебната година програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари на 30 ...още

 
Великденска украса през Пролетната ваканция

Отново Ви каним на нашите пред Великденски работилници, за да си изработите Великденска украса. ...още

 
ВДЪХНОВЯВАЩАТА ИСТОРИЯ ЗА МЕЧТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО И FUSION SCHOOL

Преди повече от 6 години Иво, Зара, Силвия, Христина, Йордан, Ивана и Стефания се срещат без ни ...още

 
Приказна градина

С настъпването на пролетта в Детска архитектурна работилница ще си направим приказни градини, ...още

 
Музикална картина

Ателие за деца от 6 до 12 години „Музикална картина” е общ проект между отдел ...още

© 2023 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft