новини и събития

11
Септември
ХVIII-ти Балкански младежки фестивал Младостта на Балканите

От 11 до 16 септември 2013 г. в гр. Сандански ще се проведе ХVIII-тото издание на Балкански младежки фестивал "Младостта на Балканите".

Балкански младежки фестивал „Младостта на Балканите” (БМФ) е най-голямото международно младежко събитие в Югоизточна Европа и всяка година се организира от младежи. Основната цел на БМФ е да подпомага стремежите на младите хора от България, Балканите и Европа да се опознаят, да обменят информация, да разширят контактите си в цялото разнообразие от интереси и проблеми, умения и възможности за изяви и сътрудничество.

Балканският младежки фестивал включва следните фестивални прояви: Дефиле; Концерти; Конкурси: Конкурс за най-добър млад поп-рок изпълнител, Конкурс за най-атрактивна фестивална двойка „Младостта на Балканите”, Конкурс за фотография „Всички различни, но не безразлични”; Балканско младежко парти; Сцена за съвременни улични изкуства; Изложба “Жега, Жажда, Живот”; Младежки еко-хепънинг; Пикник и спортен празник; Sintica: Традиции и переспективи; Младежка кръгла маса “Партньорство сега и за в бъдеще”; Запознаване с исторически, културни, етнографски и туристически забележителности на Сандански и региона.

Балкански младежки фестивал се провежда под мотото “МЛАДОСТТА НА БАЛКАНИТЕ ДНЕС – БЪДЕЩЕ ЗА ЕВРОПА УТРЕ!”

Балканският младежки фестивал "Младостта на Балканите" (БМФ) е създаден през 1996 г. в Габрово по инициатива на тогавашния кмет Иван Ненов, който създава логото на фестивала и мотото "Младостта на Балканите днес, бъдеще за Европа утре!". Емилия Маринова, директор на Младежкият център в града, започва реализацията на проекта с помощта на Джон Тенант от Американската агенция за международно развитие (USAID).

По това време съседните страни от бивша Югославия са разкъсвани от войни. Нестихващият конфликт на Балканите, изправяше едни срещу други хора, споделящи толкова много в езиково, историческо и културно отношение, живели заедно и мирно дълго време, поражда необходимостта да се реагира по някакъв начин срещу проблема. Това оформя истинската идея и целите на БМФ. И се ражда не просто фестивал, а културно събитие, на което предстои да се развива в продължение на много години, съпътствано от енергията на много млади хора, израстнали покрай фестивала, които помагат за организирането му.

Първото издание на БМФ се провежда в Габрово, благодарение на ентусиазма на много млади доброволци. През 2005 г., фестивалът се мести в Сандански – точно в сърцето на Балканите, близо до Гърция и Македония. Година след година все повече музиканти, танцьори, художници, фотографи и всякакви други артисти представят себе си и своето изкуство пред нарастващата публика. Реализират се и нови идеи и проекти - например сцената за съвременни улични изкуства, където всеки е свободен да се присъедини към хип-хоп танцьори и художници от всички краища на Балканите, международната изложба "Жега, Жажда, Живот", или конкурсите за традиционни танци и поп-рок изпълнители.

Балканският младежки фестивал е единствено по рода си събитие, не само за България, но и за целия Балкански полуостров. Уникалноста си дължи на това, че вратите му са отворени за всеки, че в основната си част се организира от доброволци и най-вече, че обединява и сплотява младите хора от различните страни в изкуството и емоциите им. Фестивалът не може да бъде ограничен единствено до музикално събитие, защото всички форми на изкуството - графити, фотография, съвременни или традиционни танци стават част от него... Това е глобално събитие, водено от желанието за приятелство и опознаване на собствената и чуждите култури.

Политическите граници стават често причина за войни, но те са опасни дори само в съзнанието на хората. Благодарение на Балканския младежки фестивал, вече над петнадесет години идеята за "Балкани без граници" – граници, изградени от предразсъдъци, стереотипи, недостатъчно познаване и разбиране на другия – процъфтява и има отражение в многобройните приятелства и партньорства, които продължава да създава.

Фестивалната програма може да намерите тук: http://byfestival.eu/page/577/Програма/.

За повече информация може да посетите официалния сайт на фестивала: http://byfestival.eu.

Източник: www.artualno.info

 
Програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари незабравим летен ден

По случай края на учебната година програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари на 30 ...още

 
Великденска украса през Пролетната ваканция

Отново Ви каним на нашите пред Великденски работилници, за да си изработите Великденска украса. ...още

 
ВДЪХНОВЯВАЩАТА ИСТОРИЯ ЗА МЕЧТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО И FUSION SCHOOL

Преди повече от 6 години Иво, Зара, Силвия, Христина, Йордан, Ивана и Стефания се срещат без ни ...още

 
Приказна градина

С настъпването на пролетта в Детска архитектурна работилница ще си направим приказни градини, ...още

 
Музикална картина

Ателие за деца от 6 до 12 години „Музикална картина” е общ проект между отдел ...още

© 2023 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft