новини и събития

12
Юни
Фестивал Родопи фест ще се проведе за втори път в Смолян

Иновативното културно събитие на Община Смолян „Родопи фест” ще се проведе за втори път. Смолянчани и гостите на града ще могат да се насладят на серия от разнообразни срещи с изкуството от 12 до 16 юни 2013 г. Първото издание в рамките на проекта на община Смолян, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие 2007 – 2013 година“, се проведе от 18 до 22 декември 2012 година. Както по време на зимния фестивал, така и сега, в неговия летен вариант, се запазва основната тема, характерна и традиционна за Смолянския край – Родопа и Орфей, пресъздадена в пет основни акцента посредством различни изкуства и изразни средства.

Фестивалът надхвърля границите на традиционните прояви за пресъздаване на колорита на родопския фолклор, комбиниран със спецификата на модерната градска култура в лицето на хип-хопа, и пресъздаден чрез модерната форма на изящно изкуство Графити.

В петте фестивални дни ще бъдат представяни различни форми на изкуството. Първият ден е на детските представления, в които ще има сценични интерпретации на приказки от деца в детски градини и училища. Те ще се представят на сцените на трите читалища в Смолян, Райково и Устово. На 12 юни от 20:00 часа в Амфитеатъра в Смолян ще бъде и официалното откриване на „Родопи фест 2013” с концерта „Орфеева лира”. 13 юни е посветен на родопския диалект като ще бъде представен мултимедиен спектакъл на родопски диалект с видеофрагменти от „Забравени от небето”. Ще бъдат представени и традиционните обреди за смолянския край. Още от втория ден ще започнат уолкинг, попинг и хип-хоп танци и ателиета за изучаването им, конкурс по брейк танци, стрийт парад и диджей парти, които ще продължат и на 14 юни, третия ден. На 15 и 16 юни са фолклорните дни с изява на всички фолклорни формации от община Смолян. Финалът на фестивала ще бъде с най-дългото родопско хоро, което ще свърже двата паметника на Орфей и Евридика на Стария и Новия център на града.

За повече информация и програмата по дни може да посетите интернет страницата на фестивала: http://www.rodopifest.com/rf_programme.html

Източник: www.artualno.info

 
Програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари незабравим летен ден

По случай края на учебната година програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари на 30 ...още

 
Великденска украса през Пролетната ваканция

Отново Ви каним на нашите пред Великденски работилници, за да си изработите Великденска украса. ...още

 
ВДЪХНОВЯВАЩАТА ИСТОРИЯ ЗА МЕЧТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО И FUSION SCHOOL

Преди повече от 6 години Иво, Зара, Силвия, Христина, Йордан, Ивана и Стефания се срещат без ни ...още

 
Приказна градина

С настъпването на пролетта в Детска архитектурна работилница ще си направим приказни градини, ...още

 
Музикална картина

Ателие за деца от 6 до 12 години „Музикална картина” е общ проект между отдел ...още

© 2023 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft