новини и събития

01
Септември
Фестивал на реката и тепетата в Пловдив

Една чудесна кауза ще събере пловдивчани в края на август и началото на септември – запазването и поддържането състоянието на реката и тепетата в Пловдив.

Организаторите на фестивала, фондация „Кентавър АРТ”, по материали на Държавен архив установяват, че тепетата в града са били 12. В момента те са осем, като в това число са: Топлар тепе, което се счита за част от Сахат тепе и едно малко безименно тепе под Младежкия хълм – при оградата на новия Стоматологичен факултет. Съществували са още четири, които са унищожени: Валели тепе – в близост до Баня Старинна, Лаут тепе - в близост до парка Лаута, Каменица - на мястото на днешната пивоварна със същото име и Марково тепе, тепето на чието унищожаване голяма част от пловдивчани са свидетели. 

Загрижени за състоянието на реката и тепетата, екипът на фондацията решава да организира едноименния фестивал. С него тя цели да насочи вниманието към огромния ресурс /в екологичен, социален, туристически, символичен и уникален аспект/, който предоставят тепетата и реката за града и за посетителите му; да направят града по-привлекателен за младите хора чрез създаване на повече открити пространства за срещи, събития и занимания за свободното време и да ангажират обществеността с подобряването средата на живот.

Ако изчетете програмата по-долу ще видите, че няма да липсва нищо. Танци, музика и театър, творчески работилници и спорт, литературни и изобразителни изкуства – от всичко е включено достатъчно, за да привлече вниманието на жителите на града към опазването на реката и пловдивските тепета.

И тъй като събитието е в грандиозен мащаб  от фондацията набират доброволци от всички възрасти за подкрепа при организиране на ателиетата и публичните събития и почистване на терени преди началото на Фестивала, по време на Фестивала и след приключването му.

Ако желаете да се включите в групата на доброволците можете да се свържете с организаторите на e-mail: centaur_art@abv.bg, или на телефон 0898 994300.

---------------------------------------------------
Фестивал на реката и тепетата е проект на ФОНДАЦИЯ „КЕНТАВЪР АРТ”, осъществяван с помощта на Фондация „Работилница за граждански инициативи” по програма „Общностно развитие и гражданско участие”, с финансовата подкрепа на Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа.

ПРОГРАМА

20 – 26 август 2012 г., в работно време: 
Изложба „Тепетата на Пловдив”, представена от Държавен архив - Пловдив, съставител на изложбата: Владимир Балчев - Локация: МОЛ Галерия

20 – 26 август 2012 г., от 21 до 22 часа: 
Мултимедийни прожекции представящи Фестивала, както и филми /проекти, свързани с Пловдив, хълмовете и реката. – Локация: Площад Стефан Стамболов

29 август, от 9 до 17 часа:
Почистване на коритото на Марица, пространството между Пешеходен мост и Панаирен мост 

30 август, от 9 до 17 часа:
Почистване на Хълм Бунарджика, Хълм Сахат тепе, Младежки хълм. Сборен пункт: Главната улица, при статуята на Мильо в 9 ч.

1 СЕПТЕМВРИ, СЪБОТА - ДЕН НА РЕКАТА

ЛОКАЦИИ: ДИГАТА НА МАРИЦА И „ВЕЛОПАРК ПЛОВДИВ”

9.30-12.00 - Велопреход около Марица. Сборен пункт: 9.30 - хангарите на гребната база. 10.30 - завършване обиколката на "Велопарк Пловдив" с представяне на bike skills workshop. 12:00 – приключване. Води: Сдружение / велоклуб „Крива спица”

ЛОКАЦИЯ: ПЯСЪЧНАТА ИВИЦА В КОРИТОТО НА МАРИЦА МЕЖДУ ПЕШЕХОДНИЯ МОСТ И ПАНАИРНИЯ МОСТ

9.30 - Откриване на Фестивала

10.00-11.00 – Йога на Смеха, представен от Йога Арт Студио Шанти. Води: Елица Йоргова

10.00-12.00 - Хипотерапия – демонстрация с коне. Води: Сдружение „Паралелен свят”

10.00-16.00 - Каякинг (спускане с каяци) по Марица. Начална точка – Моста при ВИХВП. Крайна точка – Панаирен мост. Организира се от Фондация „Къща за книги и приключения” с квалифицирани инструктори по рафтинг и каякинг. Водещ: Леонид Дерваханян 

10.00-16.00 - Ателие за грънчарство. Води Национален център за рехабилитация

10.00-16.00 - Ателие за плаващи послания, скулптури от пясък и други ателиета за деца и възрастни

10.00-18.00 - Ателие за гореща обработка на стъкло. Води: Иван Станев

10.00-18.00 - Ателие „Нарисувай сам нещо върху стъкло”. Организирано от Галерия Зелена – София. Водещ: Елена Шемтова

14.00-16.00 - Литературно ателие с автограф - гост Калин Терзийски, автор на книгите «Има ли кой да ви обича» - книгата е носител на Европейската награда за литература, «Алкохол», «Лудост» и др.
16.00-18.15 - Фолклорен танц «На реката». Изпълнява ФТА «Иглика» при ОДК и Фолклорен танцов павилион. Представя се от Сдружение «Фолклорна студия «Иглика». Водещ: Венцислава Еленска

18.30-19.30 - Изпълнения на Георги Димитров - цигулка и Надежда Петрова – пиано; Ангел Търпов – чело

19.30-21.00 - Концерт на група „Денвър” / Факли

2 СЕПТЕМВРИ, НЕДЕЛЯ – ДЕН НА ХЪЛМОВЕТЕ

ЛОКАЦИЯ: ХЪЛМ БУНАРДЖИКА

7.30-9.00 - Паневритмия. Представя се от Общество «Бяло братство» - Пловдив

10.00-11.00 - Изкачване на хълма с велосипеди - качване по паважа и слизане :-). Сборен пункт: на чешмата на "Бунарджик / Альоша"- 10.00. Води: Сдружение „Крива спица”

10.00-13.00 - Деца учат деца да танцуват: клубни танци, модерни танци, детска зумба. С помощта на деца от «Ера балет». Води: Сдружение ,,ЕРА 3000"

13.30-15.00 - Театър на спонтанността - в който всеки е актьор и публика, а срещата е Неизвестно. Водещ: Инна Бранева

15.15-16.15 - Салса парти. Води: Денс студио САЛСА ДЕ КУБА

16.30-18.45 - Фолклорни етно ритми под тепетата и Танцов павилион: 1. Български хора; 2. „Арменски сватбен танц”; 3. „Еврейски танц”; 4. „Циганско хоро”; 5. „Гръцко хоро”; 6. „Турски танц”. Преставят се от Сдружение «Фолклорна студия «Иглика». Водещ: Венцислава Еленска

18.45-19.15 - Ателие за летящи послания и в паузите – 4 танцови миниатюри от Студио «Пантарей»

19.15-19.30 - Теглене на томбола и/или други занимания

19.45-20.30 - Концерт на група „Денвър”

20.30-22.00 - Концерт на рок група „Кофеин”

ЛОКАЦИЯ: БЕЗИМЕННО ТЕПЕ – ПРИ СЕВЕРОЗАПАДНИЯ ЪГЪЛ НА ОГРАДАТА НА НОВИЯ СТОМАТОЛОГИЧЕН ФАКУЛТЕТ

9.15-9.45 - Кръщаване на Безименното тепе. Дейността няма официален характер. Тя включва само набиране на предложения за име на най-малкия пловдивски хълм, прочитане на тези предложения и последващо публикуване в интернет.

ЛОКАЦИЯ: МЛАДЕЖКИ ХЪЛМ

10.00-22.00 - ORGANIC OPEN AIR cocoon fans party - електронна музика в хармония с природата
line up ICO, VITYAZ, PETKO GOCHEV

ЛОКАЦИЯ: САХАТ ТЕПЕ

12.00-13.00 - «Тепе «Динг» - интерактивен пърформанс
Няма сценарий. Няма представление. Няма публика. Има само Аз и Ти. Няма грешка. Няма случайност. Няма повторение.
Тази версия на ДИНГ е специално за Пловдив. Ще търсим тепето в себе си – забравено някъде дълбоко в тялото – безмълвно, дишащо тежко, с мирис на пръст и трева. Какво ще открием и какво ще направим зависи от нас. Само от нас. Динг.
Локация: върха на Сахат тепе
Режисьор: няма
С участието на: Стоил Атанасов и Ти

13.30-16.15 - Демонстрации по скално катерене – Сахат тепе при скалите на бар "Каменица" (клуб "Калигула"). Води: Клуб «Вертикал»

ЛОКАЦИЯ: НЕБЕТ ТЕПЕ

10.00-16.15 - Изложба „Тепетата на Пловдив” в Етнографския музей. Представя се от Държавен архив – Пловдив. Съставител: Владимир Балчев

ПОНЕДЕЛНИК, 03.09.2012 г. 
Почистване на коритото на Марица, Хълм Бунарджика, Хълм Сахат тепе, Младежки хълм: от 9 до 17 часа. Старт в 9 ч. от реката – между Пешеходния мост и Панаирния мост.

Източник на информацията: http://www.artualno.info

 
Програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари незабравим летен ден

По случай края на учебната година програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари на 30 ...още

 
Великденска украса през Пролетната ваканция

Отново Ви каним на нашите пред Великденски работилници, за да си изработите Великденска украса. ...още

 
ВДЪХНОВЯВАЩАТА ИСТОРИЯ ЗА МЕЧТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО И FUSION SCHOOL

Преди повече от 6 години Иво, Зара, Силвия, Христина, Йордан, Ивана и Стефания се срещат без ни ...още

 
Приказна градина

С настъпването на пролетта в Детска архитектурна работилница ще си направим приказни градини, ...още

 
Музикална картина

Ателие за деца от 6 до 12 години „Музикална картина” е общ проект между отдел ...още

© 2023 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft