новини и събития

01
Септември
Фестивал на реката и тепетата в Пловдив

Една чудесна кауза ще събере пловдивчани в края на август и началото на септември – запазването и поддържането състоянието на реката и тепетата в Пловдив.

Организаторите на фестивала, фондация „Кентавър АРТ”, по материали на Държавен архив установяват, че тепетата в града са били 12. В момента те са осем, като в това число са: Топлар тепе, което се счита за част от Сахат тепе и едно малко безименно тепе под Младежкия хълм – при оградата на новия Стоматологичен факултет. Съществували са още четири, които са унищожени: Валели тепе – в близост до Баня Старинна, Лаут тепе - в близост до парка Лаута, Каменица - на мястото на днешната пивоварна със същото име и Марково тепе, тепето на чието унищожаване голяма част от пловдивчани са свидетели. 

Загрижени за състоянието на реката и тепетата, екипът на фондацията решава да организира едноименния фестивал. С него тя цели да насочи вниманието към огромния ресурс /в екологичен, социален, туристически, символичен и уникален аспект/, който предоставят тепетата и реката за града и за посетителите му; да направят града по-привлекателен за младите хора чрез създаване на повече открити пространства за срещи, събития и занимания за свободното време и да ангажират обществеността с подобряването средата на живот.

Ако изчетете програмата по-долу ще видите, че няма да липсва нищо. Танци, музика и театър, творчески работилници и спорт, литературни и изобразителни изкуства – от всичко е включено достатъчно, за да привлече вниманието на жителите на града към опазването на реката и пловдивските тепета.

И тъй като събитието е в грандиозен мащаб  от фондацията набират доброволци от всички възрасти за подкрепа при организиране на ателиетата и публичните събития и почистване на терени преди началото на Фестивала, по време на Фестивала и след приключването му.

Ако желаете да се включите в групата на доброволците можете да се свържете с организаторите на e-mail: centaur_art@abv.bg, или на телефон 0898 994300.

---------------------------------------------------
Фестивал на реката и тепетата е проект на ФОНДАЦИЯ „КЕНТАВЪР АРТ”, осъществяван с помощта на Фондация „Работилница за граждански инициативи” по програма „Общностно развитие и гражданско участие”, с финансовата подкрепа на Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа.

ПРОГРАМА

20 – 26 август 2012 г., в работно време: 
Изложба „Тепетата на Пловдив”, представена от Държавен архив - Пловдив, съставител на изложбата: Владимир Балчев - Локация: МОЛ Галерия

20 – 26 август 2012 г., от 21 до 22 часа: 
Мултимедийни прожекции представящи Фестивала, както и филми /проекти, свързани с Пловдив, хълмовете и реката. – Локация: Площад Стефан Стамболов

29 август, от 9 до 17 часа:
Почистване на коритото на Марица, пространството между Пешеходен мост и Панаирен мост 

30 август, от 9 до 17 часа:
Почистване на Хълм Бунарджика, Хълм Сахат тепе, Младежки хълм. Сборен пункт: Главната улица, при статуята на Мильо в 9 ч.

1 СЕПТЕМВРИ, СЪБОТА - ДЕН НА РЕКАТА

ЛОКАЦИИ: ДИГАТА НА МАРИЦА И „ВЕЛОПАРК ПЛОВДИВ”

9.30-12.00 - Велопреход около Марица. Сборен пункт: 9.30 - хангарите на гребната база. 10.30 - завършване обиколката на "Велопарк Пловдив" с представяне на bike skills workshop. 12:00 – приключване. Води: Сдружение / велоклуб „Крива спица”

ЛОКАЦИЯ: ПЯСЪЧНАТА ИВИЦА В КОРИТОТО НА МАРИЦА МЕЖДУ ПЕШЕХОДНИЯ МОСТ И ПАНАИРНИЯ МОСТ

9.30 - Откриване на Фестивала

10.00-11.00 – Йога на Смеха, представен от Йога Арт Студио Шанти. Води: Елица Йоргова

10.00-12.00 - Хипотерапия – демонстрация с коне. Води: Сдружение „Паралелен свят”

10.00-16.00 - Каякинг (спускане с каяци) по Марица. Начална точка – Моста при ВИХВП. Крайна точка – Панаирен мост. Организира се от Фондация „Къща за книги и приключения” с квалифицирани инструктори по рафтинг и каякинг. Водещ: Леонид Дерваханян 

10.00-16.00 - Ателие за грънчарство. Води Национален център за рехабилитация

10.00-16.00 - Ателие за плаващи послания, скулптури от пясък и други ателиета за деца и възрастни

10.00-18.00 - Ателие за гореща обработка на стъкло. Води: Иван Станев

10.00-18.00 - Ателие „Нарисувай сам нещо върху стъкло”. Организирано от Галерия Зелена – София. Водещ: Елена Шемтова

14.00-16.00 - Литературно ателие с автограф - гост Калин Терзийски, автор на книгите «Има ли кой да ви обича» - книгата е носител на Европейската награда за литература, «Алкохол», «Лудост» и др.
16.00-18.15 - Фолклорен танц «На реката». Изпълнява ФТА «Иглика» при ОДК и Фолклорен танцов павилион. Представя се от Сдружение «Фолклорна студия «Иглика». Водещ: Венцислава Еленска

18.30-19.30 - Изпълнения на Георги Димитров - цигулка и Надежда Петрова – пиано; Ангел Търпов – чело

19.30-21.00 - Концерт на група „Денвър” / Факли

2 СЕПТЕМВРИ, НЕДЕЛЯ – ДЕН НА ХЪЛМОВЕТЕ

ЛОКАЦИЯ: ХЪЛМ БУНАРДЖИКА

7.30-9.00 - Паневритмия. Представя се от Общество «Бяло братство» - Пловдив

10.00-11.00 - Изкачване на хълма с велосипеди - качване по паважа и слизане :-). Сборен пункт: на чешмата на "Бунарджик / Альоша"- 10.00. Води: Сдружение „Крива спица”

10.00-13.00 - Деца учат деца да танцуват: клубни танци, модерни танци, детска зумба. С помощта на деца от «Ера балет». Води: Сдружение ,,ЕРА 3000"

13.30-15.00 - Театър на спонтанността - в който всеки е актьор и публика, а срещата е Неизвестно. Водещ: Инна Бранева

15.15-16.15 - Салса парти. Води: Денс студио САЛСА ДЕ КУБА

16.30-18.45 - Фолклорни етно ритми под тепетата и Танцов павилион: 1. Български хора; 2. „Арменски сватбен танц”; 3. „Еврейски танц”; 4. „Циганско хоро”; 5. „Гръцко хоро”; 6. „Турски танц”. Преставят се от Сдружение «Фолклорна студия «Иглика». Водещ: Венцислава Еленска

18.45-19.15 - Ателие за летящи послания и в паузите – 4 танцови миниатюри от Студио «Пантарей»

19.15-19.30 - Теглене на томбола и/или други занимания

19.45-20.30 - Концерт на група „Денвър”

20.30-22.00 - Концерт на рок група „Кофеин”

ЛОКАЦИЯ: БЕЗИМЕННО ТЕПЕ – ПРИ СЕВЕРОЗАПАДНИЯ ЪГЪЛ НА ОГРАДАТА НА НОВИЯ СТОМАТОЛОГИЧЕН ФАКУЛТЕТ

9.15-9.45 - Кръщаване на Безименното тепе. Дейността няма официален характер. Тя включва само набиране на предложения за име на най-малкия пловдивски хълм, прочитане на тези предложения и последващо публикуване в интернет.

ЛОКАЦИЯ: МЛАДЕЖКИ ХЪЛМ

10.00-22.00 - ORGANIC OPEN AIR cocoon fans party - електронна музика в хармония с природата
line up ICO, VITYAZ, PETKO GOCHEV

ЛОКАЦИЯ: САХАТ ТЕПЕ

12.00-13.00 - «Тепе «Динг» - интерактивен пърформанс
Няма сценарий. Няма представление. Няма публика. Има само Аз и Ти. Няма грешка. Няма случайност. Няма повторение.
Тази версия на ДИНГ е специално за Пловдив. Ще търсим тепето в себе си – забравено някъде дълбоко в тялото – безмълвно, дишащо тежко, с мирис на пръст и трева. Какво ще открием и какво ще направим зависи от нас. Само от нас. Динг.
Локация: върха на Сахат тепе
Режисьор: няма
С участието на: Стоил Атанасов и Ти

13.30-16.15 - Демонстрации по скално катерене – Сахат тепе при скалите на бар "Каменица" (клуб "Калигула"). Води: Клуб «Вертикал»

ЛОКАЦИЯ: НЕБЕТ ТЕПЕ

10.00-16.15 - Изложба „Тепетата на Пловдив” в Етнографския музей. Представя се от Държавен архив – Пловдив. Съставител: Владимир Балчев

ПОНЕДЕЛНИК, 03.09.2012 г. 
Почистване на коритото на Марица, Хълм Бунарджика, Хълм Сахат тепе, Младежки хълм: от 9 до 17 часа. Старт в 9 ч. от реката – между Пешеходния мост и Панаирния мост.

Източник на информацията: http://www.artualno.info

 
Неделна кулинарна работилница: Плодови лодки

Лодките може да бъдат и вкусни, ако ги приготвим с много въображение! В неделния августовски ...още

 
Стотици деца майсториха аксесоари за маскен бал на „LIDL НЕДЕЛЯ В МУЗЕЙКО“

Августовското издание на „Lidl неделя в Музейко“ предизвика стотици деца с творчески ...още

 
ОЛАФ ОСТЕН

Commuting 2018a Ателие за деца от 6 до 12 години Каним малките любители на изкуството в ...още

 
СРЪЧНИ ИЗОБРЕТАТЕЛИ НА „LIDL НЕДЕЛЯ В МУЗЕЙКО“

Тази неделя, 12 август, „Lidl неделя в Музейко“ предизвиква всички малки ...още

 
Куклен театър "Сладоледена приказка" с подарък сладолед :)

Заповядайте в неделя, 12 август от 11 часа в Мега Мол и се насладете на куклен театър с вкусното ...още

© 2018 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft