новини и събития

31
Август
Трявна домакин на фолклорен музикален и танцов уъркшоп Фолклорница

От 31 август до 2 септември 2012 г. Читалище “Пенчо Славейков“, гр. Трявна ще приветства всички почитатели и приятели на българския фолклор с Български фолклорен музикален и танцов уъркшоп “Фолклорница” 2012.

Ето част от нещата, които организаторите са ви приготвили:

1. Трудни хорца за напредналите, представени от Елена и Емо от гр. Пловдив (танцьори в ДА “Тракия”, хореографи на ФС “Пълдин”, завършили АМТИ), от доц. д-р Антон Андонов – преподавател на студентите по хореография в АМТИИ и от ръководителката на Ансамбъл “Сивек”, гр. Габрово – Валентина Маринова;

2. Весели хорца от Сърбия, Македония и Гърция (представени от гост-танцьор от Американската група за Балкански народни танци “Indy Folk Dancers”).

Едновременно с това можете да се включите в Ревю на автентични костюми от различни региони на България. Или да кандидатствате за стипендия.

Две прекрасни жени от село Пирин (обл. Сандански) ще Ви радват в събота вечер с автентичното си пеене и звучния си диалект.

БЪЛГАРСКИ ФОЛКЛОРЕН МУЗИКАЛЕН И ТАНЦОВ УЪРКШОП

“Фолклорница” 2012

Читалище “Пенчо Славейков“, гр. Трявна

31 август – 2 септември 2012

Хореографи - обучители:

Елена Димитрова и Емануил Синджирлиев (хореографи и ръководители на Фолклорно Студио “Пълдин” в гр. Пловдив),

доц. д-р Антон Андонов (преподавател в “Академия за Музикално Танцово и Изобразително Изкуство, гр. Пловдив”, специалност “Българска народна хореография”),

Валентина Маринова (хореограф на Ансамбъл “Сивек”, гр. Габрово).

Музиканти – обучители: Димчо Енчев (гайдар в Държавен Ансамбъл “Тракия”), специалисти по тамбура, кавал и тъпан.

Обучители по тамбура, кавал и тъпан ще бъдат поканени само ако има участници, заявили желание да се обучават. За записване в музикалните модули на workshop-a, моля пишете на е-мейл  folklornitsa@yahoo.com. Учителят по съответния инструмент ще се свърже с Вас, за да Ви предложи програма, съответстваща на знанията и желанията Ви.

Важно: Workshop “Фолклорница” 2012 отпуска 3 стипендии на запалени участници от клубове по български народни танци, които трима участници ще преподадат на останалите участници по 1 или 2 хорá, които са по-непознати на “масовия танцьор”, които хорá се играят в техния местен клуб. За да бъдат подбрани стипендиантите, ще е нужно да изпратите кратко видео на хорото-кандидат. С предимство ще са автентичните хорá, посочвайте от кое село и кой регион е хорото. Спечелилите ще бъдат освободени от такса-участие за целия workshop.) Можете да изпращайте хорáта – кандидати на е-мейл folklornitsa@yahoo.com. Краен срок за изпращане: 1 август 2012 г. Организаторите ще се свържат с всеки кандидатствал.

 

ПРОГРАМА НА ТАНЦОВИЯ МОДУЛ

Ден 1 (петък):

08:00 -10:00 Пристигане и настаняване.

10:30 - 10:45 Откриване. В Залата на Читалище “Пенчо Славейков - 1871“, гр. Трявна.

10:45 - 11:30 Въведение (част 1) в музиката и танците на отделните етнографски области на България (Тракийска, Северняшка, Добруджанска области). (Слушане на музика, броене на размери. Хореографите Елена Димитрова и Емануил Синджирлиев илюстрират типични за районите танцови движения.)

11:45 - 12:30 Въведение (част 2) в музиката и танците на отделните етнографските области на България (Пиринска, Родопска, Шопска области). (Слушане на музика, броене на размери. Илюстриране на типични за районите танцови движения.)

12:30 - 14:15 Почивка и обяд в Механа в Стария град.

14:30 - 15:30 “Тракийски бисери” (обучители: Елена и Емо) (народни хора, ниво на трудност от 1 до 3 по 7-степенна скала)

група 1: Право Тракийско, Ръченица, Копаница (ниво на трудност от 1 до 3 по 7-степенна скала)

група 2: Пазарджишка Копаница, Пъдаревско, Прала Начка (ниво на трудност от 4 до 6 по 7‑степенна скала)

15:45 - 16:45 “Северняшки бисери” (обучители: Елена и Емо)

група 1: Дунавско, Дайчово, Пайдушко, Еленино (ниво на трудност от 2 до 4 по 7-степенна скала)

група 2: Чуш мерджан, Чукурянкина ръченица, Бранковска ръченица (ниво на трудност от 4 до 6 по 7-степенна скала)

17:00 - 18:00 “Добруджански бисери” (обучители: Елена и Емо)

група 1: Варненско, Сборенка, Ръка (ниво на трудност от 1 до 3 по 7-степенна скала)

група 2: Заруй боб, Тупарлан, Изхвърли кондак (ниво на трудност от 4 до 6 по 7‑степенна скала)

18:15 - 19:00 Участниците се раделят на отбори. Състезание между отборите:

“От коя област е...?” “В какъв размер е...?”

20:30 – 23:00 Вечеря в Механа “Старата лоза” в Стария град на Трявна.

Пеят и свирят група музиканти от гр. Пловдив:

Автентични мелодии от Родопско, Шопско, Тракия, Пирин и Добруджа (програмата на представянето ще качим допълнително). Участниците ще могат да танцуват около музикантите.

Ден 2 (събота):

7:30 - 8:30 закуска

09:00 - 10:00 “Родопски бисери” (обучители: Елена и Емо)

група 1: Чукано, Енино, Сворнато (ниво на трудност от 1 до 3 по 7-степенна скала)

група 2: Доспатско, Роженско (ниво на трудност от 4 до 6 по 7-степенна скала)

10:15 - 11:15 “Шопски бисери” (обучители: Елена и Емо)

група 1: Селско шопско, Петрунино, Граовско (ниво на трудност от 1 до 3 по 7-степенна скала)

група 2: Чукуровско, Бера, Тройче (ниво на трудност от 4 до 6 по 7-степенна скала)

11:30 - 12:30 “Пирински бисери” (обучители за група 1: Елена и Емо, а за група 2: доц. д-р Антон Андонов)

група 1: Ширто, Малешевско, Арап (ниво на трудност от 1 до 3 по 7-степенна скала)

група 2: по избор на групата, доц. д-р Антон Андонов ще преподаде 2 от следните хорá от Пиринска област: Ляски, Мамалига, Айдара Васи, Денинка (в две фигури) (ниво на трудност 7 по 7-степенна скала).

12:30 - 14:30 Почивка и Обяд в Механа в Стария град или друго приятно място

14:45 - 15:45 “Танцови бисери от Габровско и Трявна” група 1 и 2: “Заспала е Дешка" /габровско/ -тактов размер 2/4 и “Иска ме мамо"/тревненско/- тактов размер 7/8. (обучител: Валентина Маринова – хореограф на Ансамбъл “Сивек”, гр. Габрово) (ниво на трудност от 2 до 5 по 7-степенна скала)

16:00 - 17:00 “Балканска мешавица” Румънски, сръбски и македонски хорá (ниво на трудност от 1 до 5 по 7-степенна скала) (обучител: гост-обучител от Групата за народни танци “Indy Folk Dancers” от Индианаполис, САЩ)

17:00 - 18:00 Подготовка за предстоящата фолклорна вечер (ревю със снимки, песни, хапванки и др. изненади в музея “Старото школо”)

18:00 - 19:00 Фолклорно ревю на автентични костюми (всеки от поканените за ревюто участници ще дойде с костюма си и ще го представи с няколко думи, след това ще “дефилира” с него и ще се снима с нас).

Пeсенен поздрав към участниците от две прекрасни жени от село Пирин.

Други музикални и танцови изненади от доброволци – жители на гр. Трявна и гости на workshopa.

20:00 - 23:00 Вечеря под небето. (ресторант на открито на комплекс “Бръшлян”, гр. Трявна). Ще се танцуват учените през последните 2 дни танци на дървената сцена.

Ден 3 (неделя):

7:30 - 8:30 Закуска.

09:00 - 10:15 Фолклор “по заявка” (преподават се хорá, поръчани от участниците при записването им. Обучители: Елена и Емануил)

10:30 – 12:00 “Автентични хорá, преподавани от стипендианти”

“Фолклорница” отпуска 3 стипендии на запалени участници от клубове по Български народни танци, които трима участници ще преподадат на останалите участници по 1 или 2 хорá, които са по-непознати на “масовия танцьор”, които хорá се играят в техния местен клуб.

12:15 - 13:00 Преговор на хората, преподадени от доц. Д-р Антон Андонов (ниво на трудност 7 по 7-степенна скала)

13:00 - 14:30 Почивка и обяд

15:00 - 16:00 Преговор на всичко научено в дните на workshopa. Събиране на идеи от участниците “Какво бих искал/а да науча и видя в бъдещи събития на “Фолклорница”.

16:30 - 17:30 Опаковане на багажа и напускане на къщите за гости (Изпращане на участниците със сладките домашно приготвени задявки на Тони и местни жители на Трявна. Всички, които искат да допринесат и обичат Българското традиционно и не толкова традиционно готвене са добре дошли да участват с домашно приготвено от тях ястие или сладкиш.)

- Групата на чуждестранните гости могат да продължат към следващата спирка – гр. Банско.

- При желание, след 16:30 на третия ден, може да организира съвместно посещение на Етъра, Царевец или Дряновския манастир. Организаторите препоръчват посещение на музей “Тревненска иконописна школа”, представящ най-старата възрожденска иконописна школа в България и възстановка на зографска работилница.

Създателите на програмата си запазват правото да правят промени в нея, когато такива се налагат.

Административна информация:

Такса участие в “Танцовия модул” на workshop-a:

За един ден: 25 лв. (ако участникът желае да посети само един от дните).

За трите дни: 60 лв. (ако участникът иска да се обучава и трите дни).

Отделно се заплаща билет за групата, която ще свири на живо вечерта на ден 1.

Записване: на телефон 0878141177 (Света)

Такса участие в модул “Музикални инструменти”:

В зависимост от това колко участника ще се обучават в модула, ще бъде направена програма за съответните инструменти и калкулирана цената, която всеки от участниците ще заплати на учителя си. Ще качим тази информация след като всеки от музикантите-обучители се свърже с желаещите участници и определи нивото им.

За заявяване на интерес към този модул можете да ползвате стената на събитието във фейсбук: http://www.facebook.com/events/387194968006416/

или е-мейл:  folklornitsa@yahoo.com

За участниците, които ще дойдат да учат музикални инструменти, ще се ангажират по-малки и отделни от “Залата на Читалището” помещения, където да работят с преподавателите си.

Настаняване:

Всеки участник сам избира къде да спи и на каква цена. Може да се групира с приятели и/или семейство. В Стария град има голям брой къщи за гости, сред които можете да избирате. Някои от възможностите са: къща за гости “Възрожденци”, комплекс “Бръшлян“, “Фантазия“ и други.

Източник на информацията: http://www.artualno.info

 
Програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари незабравим летен ден

По случай края на учебната година програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари на 30 ...още

 
Великденска украса през Пролетната ваканция

Отново Ви каним на нашите пред Великденски работилници, за да си изработите Великденска украса. ...още

 
ВДЪХНОВЯВАЩАТА ИСТОРИЯ ЗА МЕЧТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО И FUSION SCHOOL

Преди повече от 6 години Иво, Зара, Силвия, Христина, Йордан, Ивана и Стефания се срещат без ни ...още

 
Приказна градина

С настъпването на пролетта в Детска архитектурна работилница ще си направим приказни градини, ...още

 
Музикална картина

Ателие за деца от 6 до 12 години „Музикална картина” е общ проект между отдел ...още

© 2022 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft