новини и събития

31
Август
Трявна домакин на фолклорен музикален и танцов уъркшоп Фолклорница

От 31 август до 2 септември 2012 г. Читалище “Пенчо Славейков“, гр. Трявна ще приветства всички почитатели и приятели на българския фолклор с Български фолклорен музикален и танцов уъркшоп “Фолклорница” 2012.

Ето част от нещата, които организаторите са ви приготвили:

1. Трудни хорца за напредналите, представени от Елена и Емо от гр. Пловдив (танцьори в ДА “Тракия”, хореографи на ФС “Пълдин”, завършили АМТИ), от доц. д-р Антон Андонов – преподавател на студентите по хореография в АМТИИ и от ръководителката на Ансамбъл “Сивек”, гр. Габрово – Валентина Маринова;

2. Весели хорца от Сърбия, Македония и Гърция (представени от гост-танцьор от Американската група за Балкански народни танци “Indy Folk Dancers”).

Едновременно с това можете да се включите в Ревю на автентични костюми от различни региони на България. Или да кандидатствате за стипендия.

Две прекрасни жени от село Пирин (обл. Сандански) ще Ви радват в събота вечер с автентичното си пеене и звучния си диалект.

БЪЛГАРСКИ ФОЛКЛОРЕН МУЗИКАЛЕН И ТАНЦОВ УЪРКШОП

“Фолклорница” 2012

Читалище “Пенчо Славейков“, гр. Трявна

31 август – 2 септември 2012

Хореографи - обучители:

Елена Димитрова и Емануил Синджирлиев (хореографи и ръководители на Фолклорно Студио “Пълдин” в гр. Пловдив),

доц. д-р Антон Андонов (преподавател в “Академия за Музикално Танцово и Изобразително Изкуство, гр. Пловдив”, специалност “Българска народна хореография”),

Валентина Маринова (хореограф на Ансамбъл “Сивек”, гр. Габрово).

Музиканти – обучители: Димчо Енчев (гайдар в Държавен Ансамбъл “Тракия”), специалисти по тамбура, кавал и тъпан.

Обучители по тамбура, кавал и тъпан ще бъдат поканени само ако има участници, заявили желание да се обучават. За записване в музикалните модули на workshop-a, моля пишете на е-мейл  folklornitsa@yahoo.com. Учителят по съответния инструмент ще се свърже с Вас, за да Ви предложи програма, съответстваща на знанията и желанията Ви.

Важно: Workshop “Фолклорница” 2012 отпуска 3 стипендии на запалени участници от клубове по български народни танци, които трима участници ще преподадат на останалите участници по 1 или 2 хорá, които са по-непознати на “масовия танцьор”, които хорá се играят в техния местен клуб. За да бъдат подбрани стипендиантите, ще е нужно да изпратите кратко видео на хорото-кандидат. С предимство ще са автентичните хорá, посочвайте от кое село и кой регион е хорото. Спечелилите ще бъдат освободени от такса-участие за целия workshop.) Можете да изпращайте хорáта – кандидати на е-мейл folklornitsa@yahoo.com. Краен срок за изпращане: 1 август 2012 г. Организаторите ще се свържат с всеки кандидатствал.

 

ПРОГРАМА НА ТАНЦОВИЯ МОДУЛ

Ден 1 (петък):

08:00 -10:00 Пристигане и настаняване.

10:30 - 10:45 Откриване. В Залата на Читалище “Пенчо Славейков - 1871“, гр. Трявна.

10:45 - 11:30 Въведение (част 1) в музиката и танците на отделните етнографски области на България (Тракийска, Северняшка, Добруджанска области). (Слушане на музика, броене на размери. Хореографите Елена Димитрова и Емануил Синджирлиев илюстрират типични за районите танцови движения.)

11:45 - 12:30 Въведение (част 2) в музиката и танците на отделните етнографските области на България (Пиринска, Родопска, Шопска области). (Слушане на музика, броене на размери. Илюстриране на типични за районите танцови движения.)

12:30 - 14:15 Почивка и обяд в Механа в Стария град.

14:30 - 15:30 “Тракийски бисери” (обучители: Елена и Емо) (народни хора, ниво на трудност от 1 до 3 по 7-степенна скала)

група 1: Право Тракийско, Ръченица, Копаница (ниво на трудност от 1 до 3 по 7-степенна скала)

група 2: Пазарджишка Копаница, Пъдаревско, Прала Начка (ниво на трудност от 4 до 6 по 7‑степенна скала)

15:45 - 16:45 “Северняшки бисери” (обучители: Елена и Емо)

група 1: Дунавско, Дайчово, Пайдушко, Еленино (ниво на трудност от 2 до 4 по 7-степенна скала)

група 2: Чуш мерджан, Чукурянкина ръченица, Бранковска ръченица (ниво на трудност от 4 до 6 по 7-степенна скала)

17:00 - 18:00 “Добруджански бисери” (обучители: Елена и Емо)

група 1: Варненско, Сборенка, Ръка (ниво на трудност от 1 до 3 по 7-степенна скала)

група 2: Заруй боб, Тупарлан, Изхвърли кондак (ниво на трудност от 4 до 6 по 7‑степенна скала)

18:15 - 19:00 Участниците се раделят на отбори. Състезание между отборите:

“От коя област е...?” “В какъв размер е...?”

20:30 – 23:00 Вечеря в Механа “Старата лоза” в Стария град на Трявна.

Пеят и свирят група музиканти от гр. Пловдив:

Автентични мелодии от Родопско, Шопско, Тракия, Пирин и Добруджа (програмата на представянето ще качим допълнително). Участниците ще могат да танцуват около музикантите.

Ден 2 (събота):

7:30 - 8:30 закуска

09:00 - 10:00 “Родопски бисери” (обучители: Елена и Емо)

група 1: Чукано, Енино, Сворнато (ниво на трудност от 1 до 3 по 7-степенна скала)

група 2: Доспатско, Роженско (ниво на трудност от 4 до 6 по 7-степенна скала)

10:15 - 11:15 “Шопски бисери” (обучители: Елена и Емо)

група 1: Селско шопско, Петрунино, Граовско (ниво на трудност от 1 до 3 по 7-степенна скала)

група 2: Чукуровско, Бера, Тройче (ниво на трудност от 4 до 6 по 7-степенна скала)

11:30 - 12:30 “Пирински бисери” (обучители за група 1: Елена и Емо, а за група 2: доц. д-р Антон Андонов)

група 1: Ширто, Малешевско, Арап (ниво на трудност от 1 до 3 по 7-степенна скала)

група 2: по избор на групата, доц. д-р Антон Андонов ще преподаде 2 от следните хорá от Пиринска област: Ляски, Мамалига, Айдара Васи, Денинка (в две фигури) (ниво на трудност 7 по 7-степенна скала).

12:30 - 14:30 Почивка и Обяд в Механа в Стария град или друго приятно място

14:45 - 15:45 “Танцови бисери от Габровско и Трявна” група 1 и 2: “Заспала е Дешка" /габровско/ -тактов размер 2/4 и “Иска ме мамо"/тревненско/- тактов размер 7/8. (обучител: Валентина Маринова – хореограф на Ансамбъл “Сивек”, гр. Габрово) (ниво на трудност от 2 до 5 по 7-степенна скала)

16:00 - 17:00 “Балканска мешавица” Румънски, сръбски и македонски хорá (ниво на трудност от 1 до 5 по 7-степенна скала) (обучител: гост-обучител от Групата за народни танци “Indy Folk Dancers” от Индианаполис, САЩ)

17:00 - 18:00 Подготовка за предстоящата фолклорна вечер (ревю със снимки, песни, хапванки и др. изненади в музея “Старото школо”)

18:00 - 19:00 Фолклорно ревю на автентични костюми (всеки от поканените за ревюто участници ще дойде с костюма си и ще го представи с няколко думи, след това ще “дефилира” с него и ще се снима с нас).

Пeсенен поздрав към участниците от две прекрасни жени от село Пирин.

Други музикални и танцови изненади от доброволци – жители на гр. Трявна и гости на workshopa.

20:00 - 23:00 Вечеря под небето. (ресторант на открито на комплекс “Бръшлян”, гр. Трявна). Ще се танцуват учените през последните 2 дни танци на дървената сцена.

Ден 3 (неделя):

7:30 - 8:30 Закуска.

09:00 - 10:15 Фолклор “по заявка” (преподават се хорá, поръчани от участниците при записването им. Обучители: Елена и Емануил)

10:30 – 12:00 “Автентични хорá, преподавани от стипендианти”

“Фолклорница” отпуска 3 стипендии на запалени участници от клубове по Български народни танци, които трима участници ще преподадат на останалите участници по 1 или 2 хорá, които са по-непознати на “масовия танцьор”, които хорá се играят в техния местен клуб.

12:15 - 13:00 Преговор на хората, преподадени от доц. Д-р Антон Андонов (ниво на трудност 7 по 7-степенна скала)

13:00 - 14:30 Почивка и обяд

15:00 - 16:00 Преговор на всичко научено в дните на workshopa. Събиране на идеи от участниците “Какво бих искал/а да науча и видя в бъдещи събития на “Фолклорница”.

16:30 - 17:30 Опаковане на багажа и напускане на къщите за гости (Изпращане на участниците със сладките домашно приготвени задявки на Тони и местни жители на Трявна. Всички, които искат да допринесат и обичат Българското традиционно и не толкова традиционно готвене са добре дошли да участват с домашно приготвено от тях ястие или сладкиш.)

- Групата на чуждестранните гости могат да продължат към следващата спирка – гр. Банско.

- При желание, след 16:30 на третия ден, може да организира съвместно посещение на Етъра, Царевец или Дряновския манастир. Организаторите препоръчват посещение на музей “Тревненска иконописна школа”, представящ най-старата възрожденска иконописна школа в България и възстановка на зографска работилница.

Създателите на програмата си запазват правото да правят промени в нея, когато такива се налагат.

Административна информация:

Такса участие в “Танцовия модул” на workshop-a:

За един ден: 25 лв. (ако участникът желае да посети само един от дните).

За трите дни: 60 лв. (ако участникът иска да се обучава и трите дни).

Отделно се заплаща билет за групата, която ще свири на живо вечерта на ден 1.

Записване: на телефон 0878141177 (Света)

Такса участие в модул “Музикални инструменти”:

В зависимост от това колко участника ще се обучават в модула, ще бъде направена програма за съответните инструменти и калкулирана цената, която всеки от участниците ще заплати на учителя си. Ще качим тази информация след като всеки от музикантите-обучители се свърже с желаещите участници и определи нивото им.

За заявяване на интерес към този модул можете да ползвате стената на събитието във фейсбук: http://www.facebook.com/events/387194968006416/

или е-мейл:  folklornitsa@yahoo.com

За участниците, които ще дойдат да учат музикални инструменти, ще се ангажират по-малки и отделни от “Залата на Читалището” помещения, където да работят с преподавателите си.

Настаняване:

Всеки участник сам избира къде да спи и на каква цена. Може да се групира с приятели и/или семейство. В Стария град има голям брой къщи за гости, сред които можете да избирате. Някои от възможностите са: къща за гости “Възрожденци”, комплекс “Бръшлян“, “Фантазия“ и други.

Източник на информацията: http://www.artualno.info

 
Мартенички

Много скоро Баба Марта ще почука на вратата ни. Вече сме в очакване и готови да си направим ...още

 
Музейни турове в Квадрат 500

Постоянната експозиция на Националната галерия представя най-значимите образци на българското ...още

 
ОБРАЗОВАТЕЛНА ПРОГРАМА ЗА ДЕЦА И РОДИТЕЛИ РАЗКАЗВА ЗА ДЕЛОТО НА АПОСТОЛА

Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи годишнината от обесването на Левски с ...още

 
ЗАПОЗНАЙ СЕ С АЛФОНС МУХА

Програма за деца от 6 до 12 години Отдел „Образователни програми“ на ...още

 
Детска работилничка за Мартенички

Да се приготвим да посрещнем Баба Марта с няколко страхотни идеи за мартенички. На 23 февруари ще ...още

© 2019 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft