новини и събития

02
Юли
Танцуваща София ще раздвижи с латино ритми самия център на столица

Третата сесия на проекта „Танцуваща София“ ще раздвижи с латино ритми самия център на столица тази събота. Откритите безплатни класове по бачата, кизомба, афро-самбаи салсазапочват в 10.00 ч. на площад „Света Неделя“ (между Метростанция „Сердика“ и Министерство на здравеопазването).Проектътсе изпълнява от Фондация „Арт Линк“ (Derida Dance Center), с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2016.

Фестивалът “Dancing Sofia” стартира на 11 юни и ще продължи общо осем съботи на различни места в София чак до края на септември. Над 1000 любители на танците от всички възрасти посетиха първите две сесии - в Парк „Военна академия“ и в Южния парк. Входът за фестивала е свободени всички желаещи ще могат да научатот професионални инструктори стъпките на 32 вида танци от цял свят.

Латино танци и стиловете, предвидени за тази събота, 2 юли, са разпрострени в Ангола, цяла Западна Африка, вКуба,Доминиканската републикаи Бразилия. Наименованието “латино” обозначава факта, че ритмите са горещи, а движенията – страстни.

За тази тази събота организаторите саподготвили уроци в четири стила латино танци:

10:00-10:30ч.-Бачата (инструктори: Latin Force Dance Studio)

Бачата – Бачата представлява популярна музика и танц, които възникват в провинциалните части на Доминиканската Република. Произхожда от латиноамериканската традиционна музика, основният инструмент е китара. Изпълнява се в такт 4/4. Оригиналният термин, с който се е наричал този жанр,е „amargue” („горчивина” или „тъжна музика”), но в последствие става популярен терминът бачата. Основни темиса любовта, раздялата, щастието, тъгата.Бачата е социален танц, който се танцува по двойки,предимно в затворен хват.

10:35-11:05ч. - Кизомба (инструктори: KizombaHolics BG)

Кизомба - Затворени очи, нежна прегръдка, изключителна лекота на движенията, силен обмен на енергия, невероятно мелодична музика... "Танцът на любовта", както често е наричан кизомба, е създаден в Ангола и Кабо Верде в края на 80-теиначалото на 90-тена ХХ в. В Кабо Верде наричат този танц "pasada" (“разходка"), а думата "kizomba"означава"парти"наанголскидиалект.

11:10-11:40ч. - Афро - самба (инструктори: Derida Dance Center)

Афро-самба- Афро-самба е съкратено наименование на два стила – африкански танци и самба. Той се корени в африканските ритуални танци. След като през XVIв. биват пренесени в колониална Бразилия, те се превърнали воснова на почти всички жанрове от танцовия фолклор и самба. В афро-самба се използва релаксираното състояние на тялото в афрото, за да се постигне бързите и пластични движения на бразилската самба.

11:45-12:15ч. - Салса (инструктори: Latin Force Dance Studio)

Салса - Раждането на салсата се свързва с популярната кубинска музика и по-конкретно - с кубинския сон, станал известен в цял свят през 20-те години на миналия век. Салса се танцува на музика с повтарящ се ритъм от осем удара, т.е. два такта по четири удара. Тя представляватанцова интерпретация на един от стиловете в кубинския сон – Son Montuno, като има и силно влияние от данзон, мамбо, гуагуанко и други афро-кубински фолклорни танци.

Повече за историята на създаването и спецификите на всеки от тези четири латино танца можете да намерите на нашата страница във фейсбук: https://www.facebook.com/events/1751347451813235/

София танцува! Танцувайте с нас! #‎DancingSofia

 
Програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари незабравим летен ден

По случай края на учебната година програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари на 30 ...още

 
Великденска украса през Пролетната ваканция

Отново Ви каним на нашите пред Великденски работилници, за да си изработите Великденска украса. ...още

 
ВДЪХНОВЯВАЩАТА ИСТОРИЯ ЗА МЕЧТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО И FUSION SCHOOL

Преди повече от 6 години Иво, Зара, Силвия, Христина, Йордан, Ивана и Стефания се срещат без ни ...още

 
Приказна градина

С настъпването на пролетта в Детска архитектурна работилница ще си направим приказни градини, ...още

 
Музикална картина

Ателие за деца от 6 до 12 години „Музикална картина” е общ проект между отдел ...още

© 2022 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft