новини и събития

Сугестопедия или чудото да учиш с радост

Методът на проф. Георги Лозанов шества по света, а у нас се възражда от неговата ученичка Ванина Бодурова, която очаква подкрепа от институциите

Представете си как детето ви се събужда с усмивка и тръгва на училище с песен. Връща се щастливо и няма никакви домашни. Но за един месец започва да чете свободно книжки и говори без притеснение на английски. В края на първи клас дели и умножава до 1000. Ще кажете, че няма смисъл от мечти, които никога няма да се сбъднат. А можеше. Можеше всичко това да е факт, ако през 1984 г. някоя умна партийна глава не бе решила, че проф. д-р Георги Лозанов е враг на народната власт. Така неговият метод сугестопедия за обучение с радост потъва в забвение. 16-те експериментални училища в страната са закрити, въпреки признанието на ЮНЕСКО, че методът е по-съвършен от съществуващите и препоръките да се въведе навсякъде по света. Е, някой ги изпълнява. В Калифорния например е препоръчан от губернатора за въвеждане във всички училища на щата.
През май тази година проф. Лозанов почина в Сливен, където изживя последните си години, забравен от корифеите на родното образование, но не и самотен. До него неотлъчно е младата преподавателка Ванина Бодурова, която се запознава с професора по интернет преди няколко години. Тя е в Испания и преподава английски, но мечтае да носи повече радост на хората. Той страда, че "българските децата оглупяват все повече и повече" на фона на царящата агресия. Ванина се връща в България, а професорът й предава мисията на живота си - да обучава преподаватели, готови да скъсат с традиционните методи. "Той ми разказваше как през 1966 г. създал Института по сугестология, защото изследванията му показвали все по-голям процент на деца, болни от дидактогения, провокирана от неправилни методи на обучение - спомня си Ванина Бодурова. на 17 ноември тя откри в София новия център по класическа сугестопедия "Вихровения", в който ще се учи по метода на проф. Лозанов. - Прословутите му експерименти за запаметяване на 1000 думи от непознат език за 24 часа са най-атрактивни и впечатляващи. Но същината на сугестопедията е много по-дълбока. Тя разкрива интелектуалните, паметови и творчески резерви на личността, повишава емоционалния тонус, смекчава агресията и страха от ученето, повишава дори имунитета на организма. Тези ефекти важат както за децата, така и за възрастните, проявяват се и в преподавателите, и в техните ученици." Думите си г-жа Бодурова потвърждава с резултатите във варненско частно училище, където учат деца от първи клас, с курсисти от София, които учат английски и испански по метода на проф. Лозанов.
Класната стая в център по класическа сугестопедия "Вихровения" е пъстра и весела. По стените са накачени многобройни табла с рисунки и съответните думи към тях. Децата рисуват, слушат музика, играят. След няколко дни преподавателката им скрива картинкита, а децата виждат само буквите, и по този начин се учат да четат и разпознават думичките. Дори четат свързващите думички между предметите, без никой да им е показвал буквите. Ако не го видиш, няма да го повярваш.
Още по-шашкащо е, когато чуеш операта за математиката, композирана от проф. д-р Евелина Гатева, съратничка на проф. Лозанов. В либретото друджетата на Снежанка са не 7, а 13. Червените Шапчици толкова, колкото е необходимо, за да се усвоят аритметичните действия. "За броени дни децата се успокояват, стават все по-усмихнати, изчезва страхът от непознатото - обясняват преподавателите от центъра. - Но за съжаление при нас те са само на занималня след часовете в нормалното си училище. Представяме си какви резултати щяхме да постигнем, ако учеха в тази спокойна и стимулираща обстановка по цял ден." Може ли това да се случи? Може, ако някой в правителството направи това, което е направил губернаторът на Калифорния.

Източник на информацията:  в. "Всичко за семейство", Пепа Йорданова

 
Програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари незабравим летен ден

По случай края на учебната година програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари на 30 ...още

 
Великденска украса през Пролетната ваканция

Отново Ви каним на нашите пред Великденски работилници, за да си изработите Великденска украса. ...още

 
ВДЪХНОВЯВАЩАТА ИСТОРИЯ ЗА МЕЧТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО И FUSION SCHOOL

Преди повече от 6 години Иво, Зара, Силвия, Христина, Йордан, Ивана и Стефания се срещат без ни ...още

 
Приказна градина

С настъпването на пролетта в Детска архитектурна работилница ще си направим приказни градини, ...още

 
Музикална картина

Ателие за деца от 6 до 12 години „Музикална картина” е общ проект между отдел ...още

© 2023 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft