новини и събития

23
Ноември
Спящата красавица балет за деца на сцената на Софийска опера и балет

Детската програма на Софийската опера и балет представя един от най-известните балети от световния класически репертоар. „Спящата красавица” се счита за най-красивата балетна музика, написана от Пьотр Илич Чайковски по приказката на Шарл Перо. Това е и най-дългият балет на Чайковски, който продължава почти четири часа. В адаптирания за деца вариант представлението е с продължителност 50 мин.

„Спящата красавица” е балет, с великолепна музика, който се възприема от детската публиката с лекота, има естествен образователен характер и не на последно място акцентира върху утвърждаването на човешките ценности.

Съдържание
В двореца на крал Флорестан, кралят и кралицата дават голямо празненство в чест на новородената си дъщеря – принцеса Аврора. Поканени са много гости. Кръстницата на Аврора – Феята на люляка довежда добрите феи, за да поднесат даровете си. Когато идва нейният ред, церемониалмайсторът Каталабют тревожно съобщава, че е забравил да покани Фея Карабос и тя бясна от обида идва към двореца. Всички изпадат в ужас, защото знаят колко е коварна и отмъстителна. Родителите на принцесата и се извиняват, но феята е неудържима в злобата си и прави своето черно заклинание: Аврора ще бъде умна и красива, но при първото си убождане от игла или нещо друго ще заспи вечен сън. Всички са отчаяни. Феята на люляка се опитва да смекчи заклинанието: принцесата ще бъде в плен на съня до мига, когато един прекрасен принц, омаян от красотата и ще я събуди с целувка. Разгневена, Карабос се оттегля, сипейки закани и подигравки, а другите феи заобикалят люлката на Аврора.

В кралския дворец предстои голям празник – денят на пълнолетието на принцеса Аврора. Все още заклинанието на злата фея не се е сбъднало – в двореца има строга заповед никой да не се докосва до принцесата  и да не носи игли, карфици и всичко, което е опасно остро. Точно затова церемониалмайсторът иска да арестува няколко селянки, забравили да оставят в къщи иглите си за работа. Приближават се кралят и кралицата, обкръжени от знатни гости и кандидати за ръката на Аврора. Макар и уплашени от провинението на селянките, те решават да им простят, тъй като днес е голям празник за цялото кралство. Започва радостен танц. Идва Аврора заедно с младите си придворни и пажове. Танцувайки щастливо, тя забелязва дрипава старица, която отмерва такта на музиката с вретеното си. Аврора доверчиво взема вретеното и продължава да играе с него. Внезапно спира – от ръката и капе кръв – без да забележи се е убола. Всички са ужасени. Принцесата пада на земята и се унася в сън. Тогава старицата захвърля дрипите и се показва злата Карабос, която изчезва с кикот. Идва Феята на люляка и с вълшебния си жезъл потапя двореца в сън.

Утро в гората след много години. Принц Дезире и неговата компания се веселят преди да продължат ловуването. Принцът трябва да избере от дамите, които го придружават своя годеница, но сърцето му е свито. Ловците тръгват отново да гонят дивеч, а той остава да си почива. В лодка по реката се приближава Феята на люляка. Замахва с вълшебния жезъл и пред погледа на Дезире изниква образът на Аврора. Той е смаян и завладян – това е жената на неговите мечти. Принцът пада на колене пред феята и я моли да му помогне да стигне до мечтания образ. Феята го качва на вълшебната си ладия и поемат към омагьосаното кралство на Флорестан.
В двореца на краля всички спят непробудно. Само Карабос с пажовете си играе зловещи танци край заспалите. Идва Феята на люляка и пропъжда Карабос. Тя въвежда щастливия принц, който се приближава до Аврора и нежно я целува. Магията престава да действа и всички се събуждат. Принц Дезире моли крал Флорестан за ръката на Аврора. Кралят дава благословията си.

Празник в двореца. На сватбата на принцеса Аврора и принц Дезире танците не спират, добрите феи и много приказни герои поднасят своите поздравления.

Екип:
хореография Мариус Петипа
редакция Константин Сергеев
възстановка Вячеслав Хомяков

Представление за деца над 4 години.

Спектакли:
23 Събота           

  • 10:00 ч
  • 11:00 ч

24 Неделя         

  • 11:00 ч
  • 10:00 ч

Билетна каса: гр. София, ул. "Врабча" №1
тел.: 02/ 987 13 66

 
Програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари незабравим летен ден

По случай края на учебната година програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари на 30 ...още

 
Великденска украса през Пролетната ваканция

Отново Ви каним на нашите пред Великденски работилници, за да си изработите Великденска украса. ...още

 
ВДЪХНОВЯВАЩАТА ИСТОРИЯ ЗА МЕЧТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО И FUSION SCHOOL

Преди повече от 6 години Иво, Зара, Силвия, Христина, Йордан, Ивана и Стефания се срещат без ни ...още

 
Приказна градина

С настъпването на пролетта в Детска архитектурна работилница ще си направим приказни градини, ...още

 
Музикална картина

Ателие за деца от 6 до 12 години „Музикална картина” е общ проект между отдел ...още

© 2022 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft