новини и събития

25
Април
София Филм Фест Пролет 2012 - вход свободен за учащи

След филмовия маратон, наречен 16-и София Филм Фест, дойде време и за новия семестър на София Филм Фест за учащи - Пролет 2012.  

На 25 април, сряда, в 18.30 часа заедно с режисьора Пан Налин ще ви отведем в Долината на цветята, за да ви разкажем една хималайска легенда за любовта, която се опитва да победи неизбежността на смъртта. Удивителна история, която започва през XIX век и продължава в съвременно Токио. Ролите са поверени на актьорите Насирудин Шах, Милинд Соман, Милен Ямпаной и др.

На 30 април, понеделник, в 18.30 е срещата със смразяващата история на майстора Педро Алмодовар -Кожата, в която живея. Антонио Бандерас и Елена Аная правят едни от най-добрите си роли във филма, който е изпълнен с драми, разбиващи границите на перверзността и правдоподобността. Това е може би най-мрачният филм на Алмодовар и въпреки това в него има красота. Взривявайки жанровете трилър, филм на ужасите и мелодрама, режисьорът красноречиво размишлява над самоличността, желанието и сексуалността.

07 май, понеделник, 18.30 е време за класическа екранизация на класически роман - Оливър Туист от  1948 г. на режисьора от златните години на Холивуд Дейвид Лийн. Ролите в тази отчетливо меланхолична киноадаптация са разпределени между Робърт Нютън, Алек Гинес, Кей Уолш, Джон Хауърд Дейвис, Франсис Л. Съливан и др.

На 14 май, понеделник, в 18.30 е прожекцията на заредения с ведрина и оптимизъм нов филм на финландския режисьор Аки Каурисмаки Хавър. В него Марсел Маркс, бивш писател и известен бохем, се е оттеглил в доброволно изгнаничество в крайбрежния френски град Хавър, където се е сближил с местните хора в качеството си на честен, но не и проспериращ ваксаджия. Неочаквано обаче съдбата му изпраща малолетен бежанец емигрант от Африка. Марсел трябва да се изправи срещу стената на човешкото безразличие с вродения си оптимизъм и непоклатимата солидарност на хората от квартала. В ролите ще видим Андре Вилмс, Кати Утинен, Блонден Мигел, Лайка и Жан-Пиер Дарусен.

На 21 май, понеделник, неподражаемият Франсоа Озон ще превърне Катрин Деньов в Трофейна съпруга. Френският режисьор е непредсказуем и с лекота преминава от тежка драма към жизнерадостна комедия с всеки нов филм. Този е доста смешен, макар че през него минава и сериозна нишка. С Катрин Деньов в една от най-добрите й комедийни роли и Жерар Депардийо като неин партньор, филмът е френски фарс, заел се с много теми. През 1977 г. в малкото градче Сент-Генол Сюзан Пюжол живее живота на традиционна домакиня, обичаща сляпо съпруга си Робер, който упорито закопава семейния бизнес с чадъри.

28 май, понеделник, в 18.00 е време за поредното предизвикателство от Ларс фон Триер - Меланхолия. Датският провокатор представя края на света – в две части. Първата се фокусира върху Джъстин (Кирстен Дънст с награда за най-добра актриса от фестивала в Кан) – рекламна шефка, която тъкмо се е омъжила за колегата си Майкъл. Втората част представя благонадеждната Клер (Шарлот Гензбур), която е прекарала по-голямата част от живота си в грижи за сестра си, а сега освен с паниката от приближаващата се планета трябва да се справя и с деп ресията, провокирана от сватбата на Джъстин.

На 4 юни, понеделник, в 18.00 ще ви представим още една екранизация - Никълъс Никълби, на режисьора Дъглас МакГрат. Звезден и реномиран актьорски състав, сред който изпъкват имената на Джейми Бел, Джим Броудбент, Том Кортни, Алан Къминг, Чарли Хънам и Ромола Гарай, вдъхва живот на някои от незабравимите Дикенсови герои от един от най-харесваните му романи. Малкият Никълъс Никълби и семейството му се радват на охолен живот, но след смъртта на бащата, те остават без пукната пара и са принудени да търсят закрила от чичо Ралф в Лондон.

На 11 юни, понеделник, в 18.15 Светослав Овчаров ще ви разкаже за близкото минало с документалния си филм Човека и Народа. На един от първите митинги след 10 ноември 1989-а се появи човек, който на върлина бе закачил портрета на Тодор Живков, обърнат с главата надолу. Отиваше си една епоха, която някои изследователи наричат „ерата Живков”. Мнозина побързаха да я зачеркнат. Като представители на незряло гражданско общество се опитахме да обвиним за изкривения си образ от времето на социализма огледалото, в което ние се оглеждаме. Това огледало се нарича Тодор Живков.

На 18 юни, понеделник, от 18.30 ще видите Любовникът, режисиран от Каталин Митулеску. Джордже Пищереану, познат ни от филма Ако искам да свиря, аз свиря, влиза в ролята на чаровния Лука, който съблазнява млади жени, за да ги продаде след това за проститутки. Той е посредник в търговията с плът в западналия румънски курорт на Когато обаче се влюбва в провинциалистката Вели (Ада Кондееску, чиято звезда също изгря в Ако искам да свиря, аз свиря), нещата започват да се променят. Но скоро миналото и дълговете застигат Лука и кат о повтаря неговата мантра „Сексът няма значение”, Вели започва да продава тялото си на познатите му, за да му помогне да изплува.

Последната дата от семестъра, 25 юни, понеделник, е запазена за Имало едно време в Анадола с начален час 18.00. Режисьорът Нури Билге Джейлан спечели Голямата награда на журито в Кан за своя последен шедьовър. Въпреки че духът на Чехов витае във филма, не сюжетът трябва да следите, а безбройните и наглед несвързани детайли, които хвърлят светлина не само върху престъплението в центъра на историята и мотивите за него. Всеки един от героите, които се събират за разгадаването на случая, е много по-дълбок и впечатляващ, отколкото на пръв поглед внушава обикновеният му външен вид. Крайният резултат е забележителен, не само що се отнася до образите, но и защото представлява задълбочен и всепроникващ портрет на турското мултикултурно общество. В ролите ще видим Мухаммед Узунер, Йълмаз Ердоган, Танер Бирсел, Ахмед Мюмтаз Тайлан и др.

Както и досега, всеки филм ще бъде представян от киноведа Антония Ковачева или от режисьора, проф. Георги Дюлгеров. И на всички прожекции на български заглавия ви очакват приятни и интересни срещи с екипите на филмите. 

Източник на информацията: http://www.domnakinoto.com

 
Програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари незабравим летен ден

По случай края на учебната година програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари на 30 ...още

 
Великденска украса през Пролетната ваканция

Отново Ви каним на нашите пред Великденски работилници, за да си изработите Великденска украса. ...още

 
ВДЪХНОВЯВАЩАТА ИСТОРИЯ ЗА МЕЧТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО И FUSION SCHOOL

Преди повече от 6 години Иво, Зара, Силвия, Христина, Йордан, Ивана и Стефания се срещат без ни ...още

 
Приказна градина

С настъпването на пролетта в Детска архитектурна работилница ще си направим приказни градини, ...още

 
Музикална картина

Ателие за деца от 6 до 12 години „Музикална картина” е общ проект между отдел ...още

© 2022 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft