новини и събития

30
Юни
Софийска опера и балет с два детски спектакъла в неделя

Фестивалът "Опера в парка" на Софийска опера и балет представя операта за деца "Вълшебната флейта" в 11ч. на 30.06.2013г. в парка на Военната академия. В 19ч. на същото място започва "Червената шапчица"  за деца.

ЧЕРВЕНАТА ШАПЧИЦА
Мюзикъл по приказката на Шарл Перо

В сценичния вариант на този увлекателен мюзикъл, режисьорът Юлия Кръстева с голямо въображение и изобретателност показва какво би се случило, когато детето не желае да се вслуша в съветите на мама. Поуката накрая е, че човек се нуждае да има повече истински приятели.

В тази толкова вълнуваща и незабравима история Червената шапчица намира своите така желани и добри приятели в образите на Лисицата, Майка Зайка и малките зайчета.

Това, което предизвиква спонтанен смях сред малките, а даже и сред по-възрастните зрители са остроумните и доста хапливи реплики, които много уместно и остроумно кореспондират с нашето съвремие. Тези визии към днешния ден излъчват завладяващ и непринуден хумор, докосващ важни моменти, ситуации и преживявания от забързаното ни ежедневие.

В оригиналния образ на Кучето е потърсен балансът между лошото и доброто.

Лисицата символизира красотата чрез превъплъщението й, като „горската Мис”.

Зайчето асоциира бързината и живителността на спортиста.

Всяко дърво от декора е своеобразна обител за всеки от забавните герои – Лисицата си има „моден салон”, Вълкът предпочита да отмаря в „Горската кръчма”, Ловецът често минава към „Горската болница”, Звънчето обитава както му приляга „Горската библиотека”.

Къщичката на Бабата в гората е мястото на основното действие – страховитата среща между Червената шапчица и Вълка.

Този спектакъл е едно забавно, но и изпълнено с познание и житейска мъдрост послание към малки и големи, към любознателните и обичащи неочакваните приключения деца.

ВЪЛШЕБНАТА ФЛЕЙТА ЗА ДЕЦА

Последната опера на В. А. Моцарт, „Вълшебната флейта” е шедьовър, който не слиза от оперните сцени. За първи път е представена във Виена на 30 септември 1791 г., под диригентството на композитора и преминава с голям успех. Гьоте много харесва тази опера, нарича я „утопична и странна приказка, в която се проповядват човешките добродетели: любов, трудолюбие, нравствено съвършенство”.

В Софийската опера „Вълшебната флейта” е поставяна многократно, но специално за новата детска образователна програма, от режисьорката Юлия Кръстева ,диригентът Борис Спасов и художничката Христиана Михалева е създадена адаптирана версия за деца. Действието е съсредоточено и динамично, сюжетът е пресъздаден с много хумор и настроение, главните герои са представени с най известните си арии и ансамбли.

Сблъсъкът на добрите и зли сили, приятелството и любовта са в основата на спектакъла, от който струи много радост, светлина и оптимизъм.

СЪДЪРЖАНИЕ
Младият принц Тамино попада в гората и е нападнат от една змия. Уплашен, принцът побягва, но змията бързо го настига и той пада в безсъзнание. Появяват се Трите дами на Царицата на нощта и с вълшебните си копия убиват змията. Тамино идва на себе си, разбира че е спасен и горещо им благодари. Те му показват портрета на Памина, дъщерята на Царицата на нощта. В миг Тамино се влюбва в красивата девойка. Приближава се веселият ловец на птици Папагено. Дамите дават на Тамино вълшебна флейта, а на Папагено — чародейни звънчета, които да ги пазят от опасности. Тамино и Папагено тръгват  да търсят Памина.

Памина е избягала от замъка на Зарастро. Папагено я среща и й разказва кой е, защо е дошъл, а също така и за любовта на Тамино към нея. Той подканя девойката да тръгне с него. Тамино, търсейки Памина, свири с флейтата. Щом дочува нейния звук, Папагено веднага отговаря със своите звънчета, но двамата не успяват да се срещнат. Папагено и Памина ги настига Моностатос. Негърът заповядва да ги завържат, но Папагено засвирва с чародейните звънчета и го обезсилва. Идва Зарастро, отпраща Памина в храма и обяснява на Тамино и Папагено какви три изпитания им предстоят – само така Тамино ще спечели Памина. За Папагено жрецът е отредил Папагена. Тя по- късно се появява в образа на старица, а после и в истинския си образ.

Памина спи в градината. Моностатос се промъква тихо към нея. Неочаквано се появява Царицата на нощта. Тя изгонва Моностатос и заклева дъщеря си да убие Зарастро. Памина е ужасена. Отново се приближава Моностатос. Той със заплахи иска да спечели любовта на Памина.  Идва Зарастро, който изпъжда наглия негър. Памина иска да оправдае майка си и го моли да не й отмъщава.

Тамино свири с флейтата. Водена от нейните звуци идва Памина. Но Тамино е безмълвен - това е първото му изпитание.    Памина е в отчаяние от мълчанието на Тамино и иска да се самоубие.  Принцът й обяснява за изпитанията и я уверява в своята любов.   Двамата заедно тръгват към останалите две премеждия –  огнената и водната стихия. Тамино отново засвирва с флейтата. Под нейните звуци двамата успешно преодоляват огъня и водата и тръгват към храма, където ги чака Зарастро.

Папагено не може да се помири с изгубването на Папагена. Изпаднал е в отчаяние, но идва Папагена и двамата щастливи се събират.  Царицата на нощта, трите дами и Моностатос, който им е станал съюзник, кроят план да убият Зарастро, но са сразени от силите на доброто и светлината. Зарастро, Тамино и Памина влизат в слънчевия храм. Доброто и любовта възтържествуват!

 
Програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари незабравим летен ден

По случай края на учебната година програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари на 30 ...още

 
Великденска украса през Пролетната ваканция

Отново Ви каним на нашите пред Великденски работилници, за да си изработите Великденска украса. ...още

 
ВДЪХНОВЯВАЩАТА ИСТОРИЯ ЗА МЕЧТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО И FUSION SCHOOL

Преди повече от 6 години Иво, Зара, Силвия, Христина, Йордан, Ивана и Стефания се срещат без ни ...още

 
Приказна градина

С настъпването на пролетта в Детска архитектурна работилница ще си направим приказни градини, ...още

 
Музикална картина

Ателие за деца от 6 до 12 години „Музикална картина” е общ проект между отдел ...още

© 2022 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft