новини и събития

Софийската опера и балет – 16 часа програма за Нощта на театрите

Софийската опера и балет ще посрещне на 15 ноември от 10.00 до 22.00 ч.  гостите на второто издание на Нощта на театрите с рекордна 16-часова програма от детски представления, оперен концерт, балетна премиера, открит урок и прожекции на документални филми. Специален гост е оперната прима Александрина Милчева. Стартът на инициативата е даден през 2008 в Хърватия, а в тазгодишното издание на Нощта се включват 11 софийски театъра и участници от други 10 града в България.

Софийската опера и балет започва специалната си програма за нощта с „Концерт за бебоци“ за най-малките и с операта за деца „Хензел и Гретел“ от Енгелберт Хумпердинк. Официалното откриване на Нощта на театрите е в 11.00 ч. от директора на театъра акад. Пламен Карталов и от тазгодишните посланици, сопраното Силвана Пръвчева и примабалерината Катерина Петрова. Първата ще участва в концерта „Премиера“ с откъси от най-новите заглавия в оперния репертоар, а втората зрителите ще могат да видят в ролята на Аврора в балета „Спящата красавица“ от Чайковски същата вечер.

През целия ден за най-любознателните ще има специални турове-обиколки „Зад кулисите“ на театъра. Ще бъдат посещавани зали за репетиции и представления, гримьорни за артистите, сцената, ложи и фоайета в емблематичната сграда, проектирана от големия български архитект Лазар Парашкеванов. Костюми от постановката на „Борис Годунов“ на Мусоргски това лято пред катедралата „Св. Александър Невски“ ще бъдат изложени в главното фоайе, а премиерно публиката ще види документалния филм на Миглена Стойчева и оператора Недялко Данов „Опера на площада“. Лентата разкрива любопитни работни моменти от тази уникална постановка на Софийската опера и балет.

С видеозапис от спектакъл от 1988 на операта „Адриана Лекуврьор“ от Чилеа ще бъдат отбелязани предстоящите юбилеи на двете оперни прими Александрина Милчева и Райна Кабаиванска. Голямото мецосопрано Милчева ще разкрие тайни на оперното пеене в уникалния си открит урок за публиката на Нощта на театрите. Постановката на творбата на Франческо Чилеа е с участието на Румен Дойков, Петър Петров, Здравко Гаджев, Емил Угринов, Петър Бакърджиев.

Посетителите на Нощта на театрите в Софийската опера и балет ще могат да видят и трите филма, произведени през 2014 г. по случай 100 години от рождението на световния бас Борис Христов. Автори са Георги Тошев, Невена Коралова, Петя Тетевенска и Магдалена Манолова. 125-годишнината от рождението на голямата оперна певица Христина Морфова ще бъде почетена с прожекцията на филма на режисьора Петър Бахнев от 1991 г. 85-годишният юбилей на прочутия ни бас Николай Гяуров ще бъде отбелязана с документалния филм на Невена Коралова от 1999 г.  
Билетите за Нощта на театрите в Софийската опера и балет, са на цена 6лв. Като специален бонус за своята вярна публика операта предлага билетите за детския спектакъл на „Хензел и Гретел“ от 11.00 ч. и за премиерата на „Спящата красавица“ от 19.00 ч., същата вечер, да важат и като пропуск за Нощта на театрите. Билетите се продават на касата на Софийската опера и балет на ул. „Врабча” 1.

 
Програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари незабравим летен ден

По случай края на учебната година програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари на 30 ...още

 
Великденска украса през Пролетната ваканция

Отново Ви каним на нашите пред Великденски работилници, за да си изработите Великденска украса. ...още

 
ВДЪХНОВЯВАЩАТА ИСТОРИЯ ЗА МЕЧТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО И FUSION SCHOOL

Преди повече от 6 години Иво, Зара, Силвия, Христина, Йордан, Ивана и Стефания се срещат без ни ...още

 
Приказна градина

С настъпването на пролетта в Детска архитектурна работилница ще си направим приказни градини, ...още

 
Музикална картина

Ателие за деца от 6 до 12 години „Музикална картина” е общ проект между отдел ...още

© 2019 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft