новини и събития

23
Август
Скок във времето - шести фестивал на фолклорната носия

Ако искате да се върнете 100 години назад във времето ,ЖЕРАВНА е вашето място!

23-25 август 2013 г.

Фондация “Българе”, съвместно с община Котел, кметство Жеравна и Бона фиде”, отново обединихме усилия, за да могат десетки хиляди хора, от всички краища на България и чужбина, да станат част от един уникален, елитарен фестивал, който може да се сравни само с машина на времето – Фестивалът на фолклорната носия – Жеравна.

23-25 август планинското село отново ще бъде огласено от песните и танците на хиляди в местността Добромерица, които ще се веселят така както е било преди 100-150 години – по всички традиции на техните прадеди, облечени с народни носии. Всеки ще бъде пременен в старинно облекло, изразяващо неговия произход, нрав, занаят и т.н.

Невероятно разнообразие от музика, песни, танци и занаяти, древни обичаи, нестинарски игри и пехливански борби, изобилие от руйно вино и студена ракия, стари мезета и чевермета, вкусни гозби и горещи погачи, които ще Ви върнат 100 години назад във времето.   Гозби, по традиционна българска рецепта, ще къкрят и на най-големия „Юнашки тиган” в България, който е кандидат и за рекордите на Гинес.

И тази година организаторите са подготвили много изненади!

Гост ансамбъл на откриването на фестивала ще бъде Странджанският ансамбъл. В събота Жеравна ще бъде и пресечна точка на различни култури с концерт на ансамбли от различни държави, включително екзотичната Индонезия.

Най-важното условие, за да станете част от тази машина на времето, е освен да облечете фолклорна носия, и да сте готови на някои лишения – като хранене с дървени вилици и лъжици, стоене на черги, рогозки и козяци, без телефони, интернет и компютри. Всякакви съвременни уреди и пособия, като модерни часовници, дамски чанти, сънчеви очила и запалки са забранени, но те със сигурност няма да ви липсват, защото всички тези ограничения ще ви осигурят едно неповторимо, автентично изживяване, за което ще разказвате чак до следващата година.

Организаторите предупреждават, че и тази година мерките за спазване на реда ще бъдат драстични и всеки нарушител ще бъде извеждан, без предупреждение от територията на фестивала.

Снимането ще бъде забранено за всички присъстващи, но ще имате осигурени снимки от професионални фотографи, до които ще имате достъп.

За повече информация: www.nosia.bg

Източник на информацията: www.kanal6.bg

 
Програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари незабравим летен ден

По случай края на учебната година програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари на 30 ...още

 
Великденска украса през Пролетната ваканция

Отново Ви каним на нашите пред Великденски работилници, за да си изработите Великденска украса. ...още

 
ВДЪХНОВЯВАЩАТА ИСТОРИЯ ЗА МЕЧТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО И FUSION SCHOOL

Преди повече от 6 години Иво, Зара, Силвия, Христина, Йордан, Ивана и Стефания се срещат без ни ...още

 
Приказна градина

С настъпването на пролетта в Детска архитектурна работилница ще си направим приказни градини, ...още

 
Музикална картина

Ателие за деца от 6 до 12 години „Музикална картина” е общ проект между отдел ...още

© 2021 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft