новини и събития

22
Юни
Русенски карнавал 2013

Ежегодно в град Русе около 24 юни - Еньовден се провежда карнавал с маски под формата на маскарадно шествие. Тази година Русенският Карнавал ще се проведе на 22-ри юни 2013 г. (събота). Това съобщи на пресконференция Снежанка Николова, председател на сдружение „Проарт“, която представи програмата за Русенски карнавал 2013.

Карнавална фиеста ще започне с шествие на карнавалиерите. Те ще преминат по главната улица „Александровска“. Карнавалиерите ще бъдат разделени на два лъча, чиито емблеми ще бъдат триглавата ламя и най-малкия брат, персонажи от народния фолклор.

Сборният пункт на двата лъча е в 17:30 ч. пред Исторически музей и Дом на културата. Точно в 18:00 ч. двата лъча ще потеглят към площад „Свобода“. Шествията ще бъдат водени от два камиона с платформи. Изненадата тази година ще бъдат атрактивни балерини, които ще танцуват на тези платформи. Те са избрани, защото датата 22-ри е съвсем близо до Еньовден и това е време на лятното слънцестоене, време, в което също се гонят духовете.

„Ние решихме, че ще направим Русенски карнавал като използваме персонажи от народния фолклор, за да можем да кажем „не на лошото, не на злото“ и изгаряйки по този начин карнавалното чучело всички да можем да се пречистим и да си пожелаем едно по-добро лято и съответно една по-добра година“, допълни г-жа Николова.

Срещата на двата лъча е предвидена в 18:30 ч. пред Община Русе, приветствани от Биг Бенд – Русе. Там ще има демонстрация на бойни изкуства от сдружение „BMST KARNAVALE” - Русе и побеждаване на ламята. Ще има и танц на балетна формация „Електра“. С помощта на клуб „Чанове“ ще бъде представен флашмоб.

В 18:45ч. кметът на Община Русе Пламен Стоилов ще приветства карнавалиерите и ще предаде отново ключовете на града на краля на карнавала и неговата кралица. Следва представяне на участниците, журито и организаторите и разпределението им по трите сцени: Голяма сцена – пред Община Русе; Детска сцена- пред Държавна опера; Свободна сцена – пред Доходно здание.

Тази година Русенски карнавал няма да има конкурсен характер. Всеки ще може да се появи атрактивно облечен, с оригинална маска и да покаже това, което умее и да се забавлява. Въпреки това ще има трима човека жури, които ще ходят по площада, ще наблюдават програмите и гостите на карнавала и ще има награждаване на участниците и притежателите на най-оригинална маска и оригинален костюм, което е предвидено за 21:35ч. Заявка за участие има от гр. Шумен, очаква се да се присъединят участници и от Разград и Силистра. Тази година ще има гости от Белгия, Полша, Гърция и Румъния. Това ще са младежи до 18г., които ще се включат в карнавалната програма и със средствата на пантомимата ще покажат кратки сценки и скечове от своите митове и легенди. Всички участници, независимо на коя сцена са участвали ще получат награди, както и грамота за участие в Русенски карнавал 2013. Това е планирано от 19:00ч. до 20:45ч. В 21:00ч. пред Голяма сцена ще има демонстрация по У-ШУ на спортен клуб „BMST България“. След това ще има „Цирк безкрай“ на „BMST KARNAVALE”. Поканени са 10 аниматори, ходещи на кокили, жунглъори.

В 21:40 ч. започва огнено шоу, по време на което ламята ще полети от покрива на сградата на Общината, а най-малкият брат ще влезе отново в битка с нея, за да й отсече главата и ритуалното карнавално чучело ще бъде изгорено. След това е предвиден концерт на рок група „Силует“, а закриването на карнавала е в 23:00 ч.

Организатор на събитието е „Проарт“-Русе, съвместно с Община Русе, Драматичен театър „Сава Огнянов“, Държавна опера – Русе, Регионален исторически музей – Русе.

За повече информация може да посетите Facebook страницата на Русенския карнавал: https://www.facebook.com/RusenskiKarnaval.

Източник: www.artualno.info

 
Програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари незабравим летен ден

По случай края на учебната година програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари на 30 ...още

 
Великденска украса през Пролетната ваканция

Отново Ви каним на нашите пред Великденски работилници, за да си изработите Великденска украса. ...още

 
ВДЪХНОВЯВАЩАТА ИСТОРИЯ ЗА МЕЧТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО И FUSION SCHOOL

Преди повече от 6 години Иво, Зара, Силвия, Христина, Йордан, Ивана и Стефания се срещат без ни ...още

 
Приказна градина

С настъпването на пролетта в Детска архитектурна работилница ще си направим приказни градини, ...още

 
Музикална картина

Ателие за деца от 6 до 12 години „Музикална картина” е общ проект между отдел ...още

© 2023 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft