новини и събития

24
Февруари
Работилничка за мартеници

Баба Марта бързала...
Мартенички вързала, бели и червени, жълти и зелени...

Мартеницата е своеобразен АМУЛЕТ срещу злите сили и окичването с мартеница е един магически ритуален акт: те пазят къщата да не влезе в нея злото, болести и немотия. Според преданието дошло от древността те носят здраве, щастие и дълголетие.

На 1 март всички си закачат мартеници на видно място: по дрехите, по ръцете, по косите, кичат се и домовете. С мартеници също се закичват плодните дървета и добитъкът в стопанството - за по-добра реколта и плодовитост на следващата година.
Баба Марта е хилядолетна българска традиция, която символизира края на зимата и идването на пролетта. Произходът й може да е прабългарски или тракийски. Традицията е позната и в Румъния, а в миналото и в Македония. Всяка година в първите дни на март, българите си подаряват мартеници (мартенки, байници) - преплетени конци, най-често червени и бели, но се срещат и зелени с най-различна форма и си пожелават здраве и щастие с думите "Честита Баба Марта".

Месец март е единственият женски месец, той е месецът на зачатието на Пролетта и Земята, която ще роди лятото и плодородието. Негов знак е мартеницата, символ на пробуждането и култа към слънцето.
Обичаят е дъблоко свързан с 1-март, когато според българския народ започва новата стопанска година. Tака в народните представи пролетта идва с пристигането на баба Марта. Нейният двойнствен образ – ту весел, ту сърдит, едновременно утвърждаващ и отрицаващ представя женското, пораждащо живота начало и в същото време – пак женското, но стихийно, рушащо начало.

Какво символизират цветовете БЯЛО и ЧЕРВЕНО?
БЕЛИЯТ ЦВЯТ на мартеницата първоначално символизира мъжкото начало, силата. По-късно под въздействието на християнската митология обозначава девствеността и непорочността – белият цвят е цветът на Христос.
ЧЕРВЕНИЯТ ЦВЯТ е женското начало, здравето: то е знак на кръвта, на зачеването и раждането. Първоначално женските сватбени носии са червени.

Добре дошли на 24 февруари от 11.00 часа в Къщата на София да нанижете своите мартенички заедно с Творческа работилница “Дъга“. Ще Ви очакваме заредени с усмивка и добро настроение, където отново се ТВОРИМ, докато се ЗАБАВЛЯВАМЕ.
Материалите са осигурени от нас, творчеството е от Вас. Зарадвайте близък човек, както и себе си, като вложите цялото си въобръжение и сътворите вашите невероятни мартенички.

Работилницата е подходяща и за деца.
Вход: Възрастен 25 лв. / Дете 10 лв.

За записване и информация:
arthousesofia@gmail.com
или чрез лично съобщение на страницата ни

 
Мартенички

Много скоро Баба Марта ще почука на вратата ни. Вече сме в очакване и готови да си направим ...още

 
Музейни турове в Квадрат 500

Постоянната експозиция на Националната галерия представя най-значимите образци на българското ...още

 
ОБРАЗОВАТЕЛНА ПРОГРАМА ЗА ДЕЦА И РОДИТЕЛИ РАЗКАЗВА ЗА ДЕЛОТО НА АПОСТОЛА

Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи годишнината от обесването на Левски с ...още

 
ЗАПОЗНАЙ СЕ С АЛФОНС МУХА

Програма за деца от 6 до 12 години Отдел „Образователни програми“ на ...още

 
Детска работилничка за Мартенички

Да се приготвим да посрещнем Баба Марта с няколко страхотни идеи за мартенички. На 23 февруари ще ...още

© 2019 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft