новини и събития

17
Септември
Първа Алея на книгата в София
За първи път в София тази есен ще се проведе„Алея на книгата“ – събитието, което ще предложи на жителите и гостите на столицата множество книжни предизвикателства и съпътстваща културна сцена.

Първата „Алея на книгата” ще се случи от 17 до 22 септември 2013 г., на пл. „Света Неделя”. Мотото на събитието е „Оставка на скуката! Протест срещу нечетенето!”.
 
Програма
 
17 септември 2013 г., вторник
 • 17:00 ч. - Официално откриване на „Алея на книгата“ от кмета на София – г-жа Йорданка Фандъкова. С участието на Брас бенд „София“.
 • 18:00 ч. - Курс по творческо писане с водещи лектори: Калин Терзийски, Иво Сиромахов, Ваня Щерева, Радослав Парушев, Емил Андреев. Курсът ще запознае участниците с утвърдени писатели, които ще им разкажат за своя път и за своя поглед върху нещата от литературата и живота. Проявата ще се проведе под формата на поредица от срещи между хора с близки или далечни представи за писането и думите. Представя издателство „Сиела.
 • 19:00 ч. - Представяне на „Апарат“ от Васил Георгиев. „Апарат” е роман, който едновременно осмисля и обезсмисля консуматорското битие. Това е книга за началото на края на света, който ни очаква, ако продължаваме да живеем по този начин. Представя издателство „Сиела.
18 септември 2013 г., сряда
 • 10:00 ч. - Голямо куклено шоу с вълшебните герои от книжките РОР! – куклите Лили и Уили. Издателство „Просвета” представя английската система РОР 2 с голямо куклено шоу с приказните герои Лили и Уили. Те ще ви покажат вълшебната книжка, ще ви подарят истински празник. Заповядайте заедно да играем, да се забавляваме, да пеем, да станем приятели!
 • 16:00 ч. - Представяне на „Операция Маратон“ от Христо Христов. Истината за кражбата на Паисиевата история от държавна сигурност в „Зограф”. От основателя на независимия сайт desebg.com и носителя на всички престижни награди за разследваща журналистика в България. Сензационно разкритие от архива на Държавна сигурност за една от най-продължително подготвяните операции на ДС с кодово име, което е показателно – „Маратон“ – за кражбата на оригинала на „История славянобългарска“ от манастира „Св. Георги Зограф“ в Света гора. Двайсет години след изплуването на скандала, пъзелът на една от най-големите загадки от близкото минало е нареден. Представя издателство „Сиела“.
 • 17:30 ч. - За първи път в София Силвия Чолева чете от новия си сборник с разкази „Гошко”. Силвия Чолева е поет и литературен журналист. Води предаване за култура по БНР. Представя издателство „Жанет 45”.
 • 19:00 ч. - Представяне на „Какво се случва с любовта? Капаните на нашите убеждения“ от Стела Даскалова. Представя издателство „Сиела“.
19 септември 2013 г., четвъртък
 • 17:00 ч. - Представяне на „Руският съсед“ от Михаил Вешим. Както в „Английският съсед”, и тук действието се развива в едно българско село, където обитателите са хем обикновени, хем странни... всички са единни, че не в труда, а в далаверата е формулата на успеха. Един ден в Ново Плодородно пристига чужденец – Виталий Баранов. Не за да си купи къща, а цялото село... и да го управлява – с твърда ръка и с „мягкий знак“. Ще се събуди ли гражданското общество в заспалото село? Представя издателство „Сиела”.
 • 18:00 ч. - Премиера на третия брой на списанието за нова литература „Granta: Революции”. Представя издателство „Жанет 45“.
 • 19:00 ч. - В света на книгите-игри. Представяне на „Призвание герой” и Книга игра за Цар Калоян. Представя издателство „БГкнига“.
20 септември 2013 г., петък
 • 17:00 ч. - Представяне на „Сестри Палавееви“ от Алек Попов. Първият партизански роман, написан след края на комунизма. „Сестри Палавееви“ ни пренася в бурята на 40-те години на миналия век и работи смело с историческите митове отвъд идеологическите щампи. История за битки, предателства, смърт и оцеляване, изпълнена с абсурдни и трагикомични ситуации. Представя издателство „Сиела“.
 • 18:00 ч. - Издателство „Маре” представя концерт на млади изпълнители от Студио „Музика”, София, с ръководител Роси Йорданова.
 • 18:30 ч. - Людмила Филипова ще се срещне с читатели на щанда на издателство „Сиела“, шатра № 4.
 • 19:00 ч. - Представяне на романа „Невероятните приключения на Унки Марлюнки” и концерт на група „Тролите”. „Невероятните приключения на Унки Марлюнки” е дебютен за Иван Раденков роман. Приключенията на едно дете и баща му в един красив, романтичен и не чак толкова измислен свят ни припомнят изконните ценности, заради които си струва да живеем. Мистериозно изчезнали ученици, дошло от бъдещето момченце, зараждаща се любов, отдавна забравени легенди, които оживяват, джуджета, тайни пещери, скални манастири, пътуване с балони пълни с хелии, загадъчни плазмени телевизори и какво ли още не се завъртат в приказната вихрушка на шарения роман за деца и техните татковци. Представя издателство „БГкнига“.
21 септември 2013 г., събота
 • 11:30 ч. - Представление за деца с въображение! Игри от Клевър Бук.
 • 12:00 ч. - ИК „Анубис” представя своя автор Боби Мирчев, който ще изпее и изсвири най-новите си  песни.
 • 12:45 ч. - Издателство „Графикс Арт” ви кани да се запознаете с поредицата „3D kартонени модели за сглобяване” и нейните автори. Изберете и направете модел на любимото си  животно -  Панда, Акула,  Риба Клоун,  Делфин, Костенурка,  Пингвин, Косатка, страховитите динозври Т-Рекс, Спинозавър, Трицератопс, Стегозавър или симпатичния дългошиест Брахиозавър. Сглобявайте, оцветявайте, решавайте кръстословици заедно с нас и се забавлявайте.
 • 14:00 ч. - Представяне на „В очакване на утре” от Стела Илиева. „В очакване на утре“ е приятно и динамично четиво, наситено с оригиналност на сюжетите, невероятно чувство за хумор и в същото време дълбоко емоционално. Книгата съдържа три новели.
 • 15:00 ч. - Представяне на „Пакостите на малкия Тин” от Ваная Тайя. „Пакостите на малкия Тин” е книга само за палави деца и техните родители, които не се съмнявам, че в детството си са били също толкова палави. Защото в нея се разказва за малък пакостник на име Тин, който е на пет години и има Тинска прическа. С него никога не е скучно. Тин може сам да боядиса косата си в червено, да лови риба с пръста си вместо с въдица, или да пръска с воден пистолет по сгорещени лели в магазин за обувки. Представя издателство „БГкнига“.
 • 16:00 ч. - „Издателство Прес” и детска вокална група „Смехоранчета” ви канят на весело пътешествие в света на книгите, песните и забавленията.
 • 18:00 ч. -Представление за деца с въображение! Игри от Клевър Бук.
 • 19:00 ч. - Представяне на „Кучета под индиго“ от Чавдар Ценов. Роман за съвремието и за близкото миналото. Представя издателство „Рива“.
22 септември 2013 г., неделя
 • 10:45 ч. - Предпремиерно четене на откъси от романа „Имаго” от Радостина А. Ангелова. Дори да не сте чели „Виенски апартамент”, не пропускайте първата среща с „Имаго” - красив и чувствен роман за избора и полетите. Представя издателство „Жанет 45“.
 • 11:30 ч. - Представление за деца с въображение! Игри от Клевър Бук.
 • 12:30 ч. - Викторина по случай Деня на Независимостта, Съединението на България и Деня на София. Какво знаем и какво не знаем за хубавите български празници през септември? Представя издателство „Просвета“.
 • 14:00 ч. - Представление за деца с въображение! Игри от Клевър Бук.

Източник: www.kolonkata.info

 
Програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари незабравим летен ден

По случай края на учебната година програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари на 30 ...още

 
Великденска украса през Пролетната ваканция

Отново Ви каним на нашите пред Великденски работилници, за да си изработите Великденска украса. ...още

 
ВДЪХНОВЯВАЩАТА ИСТОРИЯ ЗА МЕЧТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО И FUSION SCHOOL

Преди повече от 6 години Иво, Зара, Силвия, Христина, Йордан, Ивана и Стефания се срещат без ни ...още

 
Приказна градина

С настъпването на пролетта в Детска архитектурна работилница ще си направим приказни градини, ...още

 
Музикална картина

Ателие за деца от 6 до 12 години „Музикална картина” е общ проект между отдел ...още

© 2022 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft