новини и събития

10
Април
Пролетен детски джаз концерт в Първо студио на БНР

На 10 април от 18,30 часа в Първо студио на БНР гостите на концерта – малки и големи, ще имат уникалната възможност да слушат, да се наслаждават и забавляват. Музикантите от “Венцислав Благоев джазтет” в състав: Венцислав Благоев, Павлин Павлов, Петър Момчев, Теодор Петков, Димитър Благоев, Димитър Карамфилов и Невена Григорова, заедно с детски хор “Щурче” с диригент Ирена Христова, са подготвили програма, в която са включени подбрани произведения за деца от фонда на БНР. Сред авторите на песните са Любомир Денев, Владимир Джамбазов, Бенцион Елиезер, Дора Драганова, Борис Карадимчев и Красимир Милетков.

Специални гости на концерта ще бъдат композиторът Любомир Денев, кавалджията Недялко Недялков и 13-годишната Даниела Илиева.

Известният джаз музикант Венцислав Благоев е един от звездните солисти в Биг бенда на БНР. Джаз концертите за деца са негова запазена марка. Верен на жанра, той импровизира идеята си в различни формати и под различен надслов.

Преди петнайсет години, когато свирехме в един увеселителен парк в Германия, нямахме барабанист. Давахме на децата от публиката различни ударни инструменти. Малките имат много развито чувство за ритъм и ми хрумна, че по този начин можем да ги запалим да навлязат като активни слушатели в музиката.

“Джаз за смели птици” е първата вариация на тема “джаз за деца”. Концертите прозвучават за първи път преди три години в “Чайната” на ул. “Бенковски” №11 в столицата.  Смелото начинание децата да полетят в джаз музиката набира скорост....

Концертите започват да събират много публика и “Чайната” става тясна за тях. Така втората вариация е озаглавена “Джазовата ръкавичка”. Година по-късно, когато към музикантите се присъединява певицата Такара Хашимото, джаз концертът придобива екзотична окраска. Децата се учат да слушат и да “импровизират”, сгъвайки причудливи фигурки от лист хартия. Третата вариация  естествено се ражда с името си “Джаз и оригами”.

Първото дете, което се осмелява да запее с музикантите, е 10-годишната тогава Даниела Илиева. Дани от шест години се занимава с пеене в Училище за джаз певци “D Stars”. Позната е на публиката и като финалист в българското издание на “Eurovision Junior”.

Проектът “Джаз за деца” влиза в програмата на фестивалите “Дни на музиката в Балабановата къща” в Пловдив, “Благоевград джаз фест” и “Джаз форум Стара Загора”. Той получи подкрепата и на Чешкия културен институт, в залата на който точно преди една година музикантите начело с Венци Благоев, заедно с  Детски хор “Щурче”, изнесоха съвместен концерт. Публиката, сред която бяха гостите на “Щурче” от Пражкия филхармоничен детски хор, беше очарована.

“И аз бях там” – както се казва в приказките – и се веселих”. Пожелавам същото и на публиката, поканена на Пролетния детски джаз концерт.
Не го пропускайте!

Източник: http://bnr.bg

 
Програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари незабравим летен ден

По случай края на учебната година програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари на 30 ...още

 
Великденска украса през Пролетната ваканция

Отново Ви каним на нашите пред Великденски работилници, за да си изработите Великденска украса. ...още

 
ВДЪХНОВЯВАЩАТА ИСТОРИЯ ЗА МЕЧТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО И FUSION SCHOOL

Преди повече от 6 години Иво, Зара, Силвия, Христина, Йордан, Ивана и Стефания се срещат без ни ...още

 
Приказна градина

С настъпването на пролетта в Детска архитектурна работилница ще си направим приказни градини, ...още

 
Музикална картина

Ателие за деца от 6 до 12 години „Музикална картина” е общ проект между отдел ...още

© 2022 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft