новини и събития

10
Април
Пролетен детски джаз концерт в Първо студио на БНР

На 10 април от 18,30 часа в Първо студио на БНР гостите на концерта – малки и големи, ще имат уникалната възможност да слушат, да се наслаждават и забавляват. Музикантите от “Венцислав Благоев джазтет” в състав: Венцислав Благоев, Павлин Павлов, Петър Момчев, Теодор Петков, Димитър Благоев, Димитър Карамфилов и Невена Григорова, заедно с детски хор “Щурче” с диригент Ирена Христова, са подготвили програма, в която са включени подбрани произведения за деца от фонда на БНР. Сред авторите на песните са Любомир Денев, Владимир Джамбазов, Бенцион Елиезер, Дора Драганова, Борис Карадимчев и Красимир Милетков.

Специални гости на концерта ще бъдат композиторът Любомир Денев, кавалджията Недялко Недялков и 13-годишната Даниела Илиева.

Известният джаз музикант Венцислав Благоев е един от звездните солисти в Биг бенда на БНР. Джаз концертите за деца са негова запазена марка. Верен на жанра, той импровизира идеята си в различни формати и под различен надслов.

Преди петнайсет години, когато свирехме в един увеселителен парк в Германия, нямахме барабанист. Давахме на децата от публиката различни ударни инструменти. Малките имат много развито чувство за ритъм и ми хрумна, че по този начин можем да ги запалим да навлязат като активни слушатели в музиката.

“Джаз за смели птици” е първата вариация на тема “джаз за деца”. Концертите прозвучават за първи път преди три години в “Чайната” на ул. “Бенковски” №11 в столицата.  Смелото начинание децата да полетят в джаз музиката набира скорост....

Концертите започват да събират много публика и “Чайната” става тясна за тях. Така втората вариация е озаглавена “Джазовата ръкавичка”. Година по-късно, когато към музикантите се присъединява певицата Такара Хашимото, джаз концертът придобива екзотична окраска. Децата се учат да слушат и да “импровизират”, сгъвайки причудливи фигурки от лист хартия. Третата вариация  естествено се ражда с името си “Джаз и оригами”.

Първото дете, което се осмелява да запее с музикантите, е 10-годишната тогава Даниела Илиева. Дани от шест години се занимава с пеене в Училище за джаз певци “D Stars”. Позната е на публиката и като финалист в българското издание на “Eurovision Junior”.

Проектът “Джаз за деца” влиза в програмата на фестивалите “Дни на музиката в Балабановата къща” в Пловдив, “Благоевград джаз фест” и “Джаз форум Стара Загора”. Той получи подкрепата и на Чешкия културен институт, в залата на който точно преди една година музикантите начело с Венци Благоев, заедно с  Детски хор “Щурче”, изнесоха съвместен концерт. Публиката, сред която бяха гостите на “Щурче” от Пражкия филхармоничен детски хор, беше очарована.

“И аз бях там” – както се казва в приказките – и се веселих”. Пожелавам същото и на публиката, поканена на Пролетния детски джаз концерт.
Не го пропускайте!

Източник: http://bnr.bg

 
Да си изработим коледна украса

КвАРТал фестивал приключи, НО в Творческа работилница ДЪГА заниманията продължават с дъх на канела ...още

 
ЛЕГО Роботика - футболен турнир 6+ г.

ЛEГО – РОБОТИКАТА е забавен и ефективен начин децата неусетно да се потопят в света на ...още

 
Коледни сладки - готварско ателие

Заповядайте да се позабавляваме празнично в Музейко, като си декорираме красиви коледни сладки! ...още

 
„ПОЛЕЗНА СЪБОТА – МИНИ ДЖУНГЛА“ В ДЕТСКА КЪЩА ОКСИНИЯ

Старт 8 декември Една полезна и по-лесна събота за вас и вашето дете. Подходящо за деца ...още

 
Музикална картина

Ателие за деца от 6 до 12 години „Музикална картина” е общ проект между отдел ...още

© 2018 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft