новини и събития

12
Май
Приказки за цигулка с Марио Хосен Мария Силвестър и Максим Ешкенази

"Приказки за цигулка" е финалният концерт на първия, изключително успешен сезон на програмата Фортисимо Фамилия. Децата и техните родители се запознаха с музикални инструменти от състава на симфоничния оркестър, слушаха специално подбрани музикални пиеси и преживяха приключения в света на музиката, водени от приказни герои, изиграни от любими български актьори.

"Приказки за цигулка" е първият концерт от програмата, който ще се случи в Голямата зала на Концертен комплекс "България".

Съвременната цигулка се ражда преди пет века в Северна Италия. Оттогава до днес редица майстори извайват тялото й от дърво и го превръщат само по себе си в произведение на изкуството. В средата на май по нежните й струни ще засвири виртуозът на цигулката солистът професор Марио Хосен. Той живее и твори във Виена и Цюрих. Първият му концерт с оркестър се състоял, когато е едва на 8 години. Концертирал е като солист в над 35 държави. Свирил е с редица оркестри със световна популярност, а негови изпълнения се посрещат с бурни овации в едни от най-знаковите зали в света на класическата музика - Carnegie Hall в САЩ, Konzerthaus Vienna в Австрия и други. Към този момент професор Марио Хосен обучава деца в Нов български университет и Националния университет по изкуства в Токио, води класове във водещите музикални университети в Япония, Австрия, Испания и Китай. Специално участие в "Приказки за цигулка" ще вземат неговите ученици Александър и Мартин Зайранови, които неотдавна станаха лауреати на престижния европейско-азиатски цигулков конкурс в Токио. Програмата включва шедьоври на Вивалди, Чайковски, Сарасате, Паганини и други, написани за този виртуозен инструмент.

Заедно с Марио Хосен на сцената ще излезе харизматичната Мария Силвестър. Тя се включва за втори път в програмата, след като през ноември обра oвациите за спектакъла "Приказки за флейта", който заедно със солистката Цветелина Белева превърнаха в един от най-запомнящите се концерти на Фортисимо Фамилия досега. Мария Силвестър продължава да застава плътно зад идеята на организаторите да покажат забавното, впечатляващо и непознато лице на класическата музика, като го прави по нейния завладяващ и неподражаем начин.

За финалния концерт от Фортисимо Фамилия у нас отново ще видим идейния създател на програмите от семейство Фортисимо - Максим Ешкенази. Той пристига от Лос Анджелис, където е музикален директор и диригент на Pacific Symphony Youth Orchestra, както и главен диригент на Colburn Chamber Orchestra и Orchestra De Camera в Музикалната консерватория "Колбърн". Диригентската му палка ще води оркестъра на Софийска Филхармония.

Програмата Фортисимо Фамилия се осъществява благодарение на Фондация "Америка за България" и в партньорство със Софийска Филхармония.

12 май (неделя), 11:00 и 12:30

Камерна зала на Концертен комплекс „България”

Цена на билета: 5 лв. (за деца) и 7 лв. (за възрастни)

Билети на касата на зала „България”
1000 София, ул. „Аксаков”1
тел.: 02/987 76 56, работно време: 09:00 – 22:00 часа
www.ticketplus.bg

 
Пролетен семестър в Музикално училище Мюзик Плей

Преди знакът # да стане известен като “хаштаг” , в музикалния свят всички го знаят ...още

 
„ВЯРВАЙ, ИСКАЙ, МОЖЕШ“ 2018

IV Международен фестивал – конкурс за вокални изпълнители „Вярвай, искай, ...още

 
Вълшебно одеяло

Полетете с „Вълшебното одеяло“ на Националната галерия, което веднъж месечно ще се ...още

 
Детска кулинарна работилница за Великден

Детската кулинарна работилница Little Chefs обявява своя Easter edition! За да се подготвим за ...още

 
„В дома на художника” - (За деца от 6 до 12 години и техните близки)

Били ли сте на гости на известен художник? Иска ли Ви се да надникнете в личната му библиотека и ...още

© 2018 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft