новини и събития

19
Януари
Приказки за перкусии на Фортисимо Фамилия с Виктор Бенев и Теодор Елмазов

Всеки родител е усетил на свой гръб вроденото влечение на децата към барабанене по всевъзможни предмети у дома. Това първосигнално желания за създаване на шум обаче може да се превърне в истински красива музика. Ето защо, „Фортисимо Фамилия” стартира 2013 година с един от най-атрактивните концерти, които влизат в програмата. „Приказки за перкусии” се очертава много шумно и изключително забавно пътуване с автомобил-ракета. Редица ударни инструменти са планираните спирки.  

Солистът Виктор Бенев свири от дете. Започва да се занимава с ударни инструменти след като Добри Палиев, основателят на българската перкусионна школа, го прослува и възкликва „Ей! С тия уши ще стане от теб музикант”. Само на 22 години Виктор вече има сериозен опит зад гърба си. Изявявал се е на редица международни джаз фестивали и е учил ударни инструменти в Страсбургската Консерватория – Франция.

Освен с традиционите пластинкови (ксилофон, глокеншпил, вибрафон и маримба) и мембранни ударни (малък барабан, голям барабан, тимпани и др.), Виктор планира да спечели децата и с онези инструменти, които пресъздават звуци от ежедневието и дори имитират животни. Така например пластмасова кутийска с отвор от едната страна, закачена корда и към кордата пръчица може само с едно  движение да възпоизведе крякането на жаба. Клавеси или блокчета пък напомнят звука на калвача. Децата ще чуят още лъвски рев, славейче, дори страшни гръмотевици.

Заедно с Виктор Бенев автомобила-ракета ще управлява Теодор Елмазов, актьор от трупата на „Народния театър”. Родителите го познават като един от големите таланти на родното кино и театрална сцена („Дон Кихот”, „Хъшове”, „Ах този джаз”, „Сирано Дьо Бержерак”), а децата са чували гласа му във филмчетата „Таласъми ООД”, където озвучи Майк и „Мулан”, където пък накара забавното драконче Мушу да проговори на български.

„Фортисимо Фамилия” е програма на Максим Ешкенази, подкрепена от Фондация „Америка за България”, която представя осем музикално-образователни концерти. Всеки от тях запознава децата с различен инструмент. Целта на програмата е да представи класическата музика по адекватен и забавен за малчуганите начин, за да ги провокира да изградят вкус и интерес към нея.

19 януари (събота), 11:00, 12:30 и 16:00 часа
Камерна зала на Концертен комплекс „България”
Цена на билета: 5 лв. (за деца) и 7 лв. (за възрастни)
Билети на касата на зала „България”
1000 София, ул. „Аксаков”1
тел.: 02/987 76 56, работно време: 09:00 – 22:00 часа

Източник на информацията: http://fortissimo.bg/family/

 
Програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари незабравим летен ден

По случай края на учебната година програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари на 30 ...още

 
Великденска украса през Пролетната ваканция

Отново Ви каним на нашите пред Великденски работилници, за да си изработите Великденска украса. ...още

 
ВДЪХНОВЯВАЩАТА ИСТОРИЯ ЗА МЕЧТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО И FUSION SCHOOL

Преди повече от 6 години Иво, Зара, Силвия, Христина, Йордан, Ивана и Стефания се срещат без ни ...още

 
Приказна градина

С настъпването на пролетта в Детска архитектурна работилница ще си направим приказни градини, ...още

 
Музикална картина

Ателие за деца от 6 до 12 години „Музикална картина” е общ проект между отдел ...още

© 2023 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft