новини и събития

01
Юни
Празници за Деня на детето в София

В 9.30 часа кметът на София Йорданка Фандъкова ще присъства на откриването на изложба на рисунки на деца от първи до четвърти клас от Детски център SMART. в Официално фоайе на Столична община. Рисунките са изработени с природни материали. Малките художници ще получат награди - книгите „Карнавал в гората” от Леда Милева и „Мистър Фини и светът надолу с главата” от Лаурентин ван Оранйе.

От 15.00 ч. до 19.00 ч., в парковото пространство на НДК, в алеите до „Моста на влюбените” ще се проведе празник за Международния ден на детето, организиран от Столична община.

Празнична забавна програма с песни и игри ще бъде представена на специално изградена сцена. Ще участват театър „Пан”, Театрална формация „Сириус”, Музикални формации „Радиодеца” и „Смехоранчета”.

В обособени пространства ще има различни атракции за децата: с Фондация „Изкуство за детето” ще се изработват хартиени кукли и пластични картини; ще работи фотостудио на открито; ще гостува списание National Geographic; ще бъдат прожектирани анимационни филми; ще има рисунки и моделиране герои на „Дисни Ченъл”. На ревю ще бъдат представени детски модели на фирма FOX.

Художници ще гримират децата и ще ги превърнат в приказни герои. Ще има много игри и състезания с награди – Театър „Пан” ще подари велосипед БМХ за победителя във викторина, а фирма ще подари детски електромобил като награда в томбола.

 

В 17.00 ч., на "Моста на влюбените" ще бъде открита фотографска изложба на Надя Джамбазова, посветена на децата "Closer". „Closer” e послание за близост, за споделяне, за взаимност. Нека застанем по-близо до децата си, да погледнем в очите им и така да се приближим до техния свят, до техните мечти, до безбройните детски емоции, които ни носят усмивка и ни правят по-добри. БНР е медиен партньор. 

В парк „Хиподрума” от 17.00 часа ще има игри, забавления, песни, танци, смехории и много награди! Приказни герои, песни, танци, игри, смехории и много награди очакват малчуганите на Детския празник, който организират Общински културен институт „Красно село” и район „Красно село”.

Народно читалище "Христо Смирненски 1946" и Район "Овча купел" организират празник, който ще започне в 16.30 ч., с откриване на изложбата "С палитра и четка" на възпитаници на Школата по изобразително изкуство с ръководител Никола Шаманов. В 17.00 ч. е началото на концертната програма „Младостта живее в нас”, на открита естрада, разположена в квартал"Овча купел - 1", пред бл.417, вх. А. В програмата участват Школа по класически балет с ръководител Ангелина Сергеева, Школа по модерен балет с ръководител Калина Николова, певци от Студио "Музика" с ръководител Роси Йорданова, Фолклорно студио от ученици в 36СОУ "М. Горки", с ръководители Ирина Галова и Галя Асенова, Детски танцов състав "Пламъчета" и Формация "Огнено хоро", ръководени от Митрушин Паунов.

От 16.00 ч., на открита сцена в градинката при КАТ /бул. „Драган Цанков” №33/ ще се състои пъстър празничен концерт „Да дарим децата с обич!”, посветен на Международния ден на детето. Концертът е организиран от Район „Изгрев”, с подкрепата на Дирекция „Култура” на Столична община, Сдружение „България може” и „Нестле Айс крийм България” АД.

В програмата ще участват деца от седемте детски градини и трите общински училища в Район „Изгрев”, както и от художествените школи към читалищата. Те ще пеят, ще танцуват, ще рецитират стихотворения и ще се забавляват. Ще рисуват на пъстри макети-човечета и ще покажат своята представа за заобикалящата ни среда с подкрепата на Сдружение „България може”. После всеки от детските макети ще бъде обединен в композицията „Заедно”.

Празник, организиран от Район „Оборище”, ще започне в 17.00 ч., парк ”Заимов”

В Район „Красно село”, също от 17.00 ч., започва детски празник в Народно читалище „Средец”. Предвидени са рисунки на асфалт „Планета земя-наш дом”, от 11.00 ч., и Празник на изкуствата - художествена изложба, от 18.00 ч., в градинката пред НЧ „Христо Смирненски”

В кв. „Надежда” от 10.00 ч, в ЦДГ No 115 "8-ми март" започва детски спектакъл "Музикални загадки с крила и опашки" на Квартет "Еолина" по повод Международен ден на детето

В Концертна зала НМУ, от 18.00 ч. започва концерт на Симфониета "София" по повод 1 юни.

Диригент – Свилен Симеонов

Солисти – учениците от НМУ: Симеон Шиндаров – виолончело, Виктор Костов – пиано, Дарина Дикова – пиано, Статис Карапанос – флейта, Марио Арсенов – баритон

В програмата: Й. Кр. Бах, Й. Хайдн, Ж. Ибер, В. А. Моцарт

Вход свободен.

На сцена в парк „Герена” от 14.00 ч. е празникът на Район “Подуяне”. Предвидени са:

- Състезание с велосипеди – “Безопасност на движението”

- Концерт на състави от читалищата и районните училища

- Концерт с участието на ТА “Здравец, ТА „Светлина”, ТА „София 6” и гостуващ фолклорен ансамбъл от Чехия от 18.00 ч

От 10.30 ч. на лятната сцена в парк „Света Троица” ще се проведе празничен концерт „Щастливи деца - щастливи хора”. В програмата ще участват деца от детските градини в района, актьори от Театър “Мим-Арт” и група „Жестим”, балет „Веда джуниър”, Група за атракционни изкуства при Националния дворец на децата, Вокална група при 45 ОУ „К. Величков” и Фолклорен ансамбъл„Македонче”. Организатори са Район „Илинден” и Фондация „Нов ден”.

Програмата в Район "Надежда": 10.00-12.00 ч. - в салона на НЧ „Искра - 1954” - рисунка на тема „Аз обичам” с ученици от 54 СОУ, от 11.00 ч. – в Читалище „Отец Паисий - 1930” - изложба на рисунки в салона на читалището съвместно с ученици от 98-мо училище „Св. Св. Кирил и Методий”, конкурс с награди.

В Американския център на Столична библиотека ще бъде открита изложба “Децата на София и Чикаго рисуват”. Изложбата представя рисунки от конкурса на тема “Моят град, моето семейство и моите приятели”, обявен от Столична община, Столична библиотека и фондация “Приятели на Чикаго”. Наградата на журито остава в България и ще я получи Александра Спиридонова Алексиева от София, 8 г., а специалната награда на Американския център ще замине за Чикаго, при Дан Станев, 8 г.

По случай Международния ден на детето Столичната дирекция на вътрешните работи, Столичната община и Съюзът на българските автомобилисти организират детски празник по безопасност на движението на площад „Св. Александър Невски”, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Инициативата започва в 8.30 часа - деца, пътни полицаи и представители на СБА ще раздават листовки за пътна безопасност на възлови кръстовища в столицата.

От 10.30 часа на площад „Св.Александър Невски” са предвидени автомобилни демонстрации от известни български състезатели.

Състезанието „Пътен полицай на СДВР” – дисциплина за майсторско управление на полицейски автомобил, ще протече в два етапа – от 11.00 до 12.00 часа и от 12.50 до 13.40 часа.

Състезанието по приложно колоездене за деца в защитена зона при създадена реална пътна обстановка започва в 12.00 часа.

Награждаването на призьорите от двете състезания ще започне в 13.40 часа.

Организаторите са предвидили и богата музикална програма за всички гости и участници в инициатива.

Всички желаещи деца и техните родители са поканени.

Източник: БНР

 
Програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари незабравим летен ден

По случай края на учебната година програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари на 30 ...още

 
Великденска украса през Пролетната ваканция

Отново Ви каним на нашите пред Великденски работилници, за да си изработите Великденска украса. ...още

 
ВДЪХНОВЯВАЩАТА ИСТОРИЯ ЗА МЕЧТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО И FUSION SCHOOL

Преди повече от 6 години Иво, Зара, Силвия, Христина, Йордан, Ивана и Стефания се срещат без ни ...още

 
Приказна градина

С настъпването на пролетта в Детска архитектурна работилница ще си направим приказни градини, ...още

 
Музикална картина

Ателие за деца от 6 до 12 години „Музикална картина” е общ проект между отдел ...още

© 2022 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft