новини и събития

01
Юни
Празници за Деня на детето в София

В 9.30 часа кметът на София Йорданка Фандъкова ще присъства на откриването на изложба на рисунки на деца от първи до четвърти клас от Детски център SMART. в Официално фоайе на Столична община. Рисунките са изработени с природни материали. Малките художници ще получат награди - книгите „Карнавал в гората” от Леда Милева и „Мистър Фини и светът надолу с главата” от Лаурентин ван Оранйе.

От 15.00 ч. до 19.00 ч., в парковото пространство на НДК, в алеите до „Моста на влюбените” ще се проведе празник за Международния ден на детето, организиран от Столична община.

Празнична забавна програма с песни и игри ще бъде представена на специално изградена сцена. Ще участват театър „Пан”, Театрална формация „Сириус”, Музикални формации „Радиодеца” и „Смехоранчета”.

В обособени пространства ще има различни атракции за децата: с Фондация „Изкуство за детето” ще се изработват хартиени кукли и пластични картини; ще работи фотостудио на открито; ще гостува списание National Geographic; ще бъдат прожектирани анимационни филми; ще има рисунки и моделиране герои на „Дисни Ченъл”. На ревю ще бъдат представени детски модели на фирма FOX.

Художници ще гримират децата и ще ги превърнат в приказни герои. Ще има много игри и състезания с награди – Театър „Пан” ще подари велосипед БМХ за победителя във викторина, а фирма ще подари детски електромобил като награда в томбола.

 

В 17.00 ч., на "Моста на влюбените" ще бъде открита фотографска изложба на Надя Джамбазова, посветена на децата "Closer". „Closer” e послание за близост, за споделяне, за взаимност. Нека застанем по-близо до децата си, да погледнем в очите им и така да се приближим до техния свят, до техните мечти, до безбройните детски емоции, които ни носят усмивка и ни правят по-добри. БНР е медиен партньор. 

В парк „Хиподрума” от 17.00 часа ще има игри, забавления, песни, танци, смехории и много награди! Приказни герои, песни, танци, игри, смехории и много награди очакват малчуганите на Детския празник, който организират Общински културен институт „Красно село” и район „Красно село”.

Народно читалище "Христо Смирненски 1946" и Район "Овча купел" организират празник, който ще започне в 16.30 ч., с откриване на изложбата "С палитра и четка" на възпитаници на Школата по изобразително изкуство с ръководител Никола Шаманов. В 17.00 ч. е началото на концертната програма „Младостта живее в нас”, на открита естрада, разположена в квартал"Овча купел - 1", пред бл.417, вх. А. В програмата участват Школа по класически балет с ръководител Ангелина Сергеева, Школа по модерен балет с ръководител Калина Николова, певци от Студио "Музика" с ръководител Роси Йорданова, Фолклорно студио от ученици в 36СОУ "М. Горки", с ръководители Ирина Галова и Галя Асенова, Детски танцов състав "Пламъчета" и Формация "Огнено хоро", ръководени от Митрушин Паунов.

От 16.00 ч., на открита сцена в градинката при КАТ /бул. „Драган Цанков” №33/ ще се състои пъстър празничен концерт „Да дарим децата с обич!”, посветен на Международния ден на детето. Концертът е организиран от Район „Изгрев”, с подкрепата на Дирекция „Култура” на Столична община, Сдружение „България може” и „Нестле Айс крийм България” АД.

В програмата ще участват деца от седемте детски градини и трите общински училища в Район „Изгрев”, както и от художествените школи към читалищата. Те ще пеят, ще танцуват, ще рецитират стихотворения и ще се забавляват. Ще рисуват на пъстри макети-човечета и ще покажат своята представа за заобикалящата ни среда с подкрепата на Сдружение „България може”. После всеки от детските макети ще бъде обединен в композицията „Заедно”.

Празник, организиран от Район „Оборище”, ще започне в 17.00 ч., парк ”Заимов”

В Район „Красно село”, също от 17.00 ч., започва детски празник в Народно читалище „Средец”. Предвидени са рисунки на асфалт „Планета земя-наш дом”, от 11.00 ч., и Празник на изкуствата - художествена изложба, от 18.00 ч., в градинката пред НЧ „Христо Смирненски”

В кв. „Надежда” от 10.00 ч, в ЦДГ No 115 "8-ми март" започва детски спектакъл "Музикални загадки с крила и опашки" на Квартет "Еолина" по повод Международен ден на детето

В Концертна зала НМУ, от 18.00 ч. започва концерт на Симфониета "София" по повод 1 юни.

Диригент – Свилен Симеонов

Солисти – учениците от НМУ: Симеон Шиндаров – виолончело, Виктор Костов – пиано, Дарина Дикова – пиано, Статис Карапанос – флейта, Марио Арсенов – баритон

В програмата: Й. Кр. Бах, Й. Хайдн, Ж. Ибер, В. А. Моцарт

Вход свободен.

На сцена в парк „Герена” от 14.00 ч. е празникът на Район “Подуяне”. Предвидени са:

- Състезание с велосипеди – “Безопасност на движението”

- Концерт на състави от читалищата и районните училища

- Концерт с участието на ТА “Здравец, ТА „Светлина”, ТА „София 6” и гостуващ фолклорен ансамбъл от Чехия от 18.00 ч

От 10.30 ч. на лятната сцена в парк „Света Троица” ще се проведе празничен концерт „Щастливи деца - щастливи хора”. В програмата ще участват деца от детските градини в района, актьори от Театър “Мим-Арт” и група „Жестим”, балет „Веда джуниър”, Група за атракционни изкуства при Националния дворец на децата, Вокална група при 45 ОУ „К. Величков” и Фолклорен ансамбъл„Македонче”. Организатори са Район „Илинден” и Фондация „Нов ден”.

Програмата в Район "Надежда": 10.00-12.00 ч. - в салона на НЧ „Искра - 1954” - рисунка на тема „Аз обичам” с ученици от 54 СОУ, от 11.00 ч. – в Читалище „Отец Паисий - 1930” - изложба на рисунки в салона на читалището съвместно с ученици от 98-мо училище „Св. Св. Кирил и Методий”, конкурс с награди.

В Американския център на Столична библиотека ще бъде открита изложба “Децата на София и Чикаго рисуват”. Изложбата представя рисунки от конкурса на тема “Моят град, моето семейство и моите приятели”, обявен от Столична община, Столична библиотека и фондация “Приятели на Чикаго”. Наградата на журито остава в България и ще я получи Александра Спиридонова Алексиева от София, 8 г., а специалната награда на Американския център ще замине за Чикаго, при Дан Станев, 8 г.

По случай Международния ден на детето Столичната дирекция на вътрешните работи, Столичната община и Съюзът на българските автомобилисти организират детски празник по безопасност на движението на площад „Св. Александър Невски”, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Инициативата започва в 8.30 часа - деца, пътни полицаи и представители на СБА ще раздават листовки за пътна безопасност на възлови кръстовища в столицата.

От 10.30 часа на площад „Св.Александър Невски” са предвидени автомобилни демонстрации от известни български състезатели.

Състезанието „Пътен полицай на СДВР” – дисциплина за майсторско управление на полицейски автомобил, ще протече в два етапа – от 11.00 до 12.00 часа и от 12.50 до 13.40 часа.

Състезанието по приложно колоездене за деца в защитена зона при създадена реална пътна обстановка започва в 12.00 часа.

Награждаването на призьорите от двете състезания ще започне в 13.40 часа.

Организаторите са предвидили и богата музикална програма за всички гости и участници в инициатива.

Всички желаещи деца и техните родители са поканени.

Източник: БНР

 
Неделна кулинарна работилница: Плодови лодки

Лодките може да бъдат и вкусни, ако ги приготвим с много въображение! В неделния августовски ...още

 
Стотици деца майсториха аксесоари за маскен бал на „LIDL НЕДЕЛЯ В МУЗЕЙКО“

Августовското издание на „Lidl неделя в Музейко“ предизвика стотици деца с творчески ...още

 
ОЛАФ ОСТЕН

Commuting 2018a Ателие за деца от 6 до 12 години Каним малките любители на изкуството в ...още

 
СРЪЧНИ ИЗОБРЕТАТЕЛИ НА „LIDL НЕДЕЛЯ В МУЗЕЙКО“

Тази неделя, 12 август, „Lidl неделя в Музейко“ предизвиква всички малки ...още

 
Куклен театър "Сладоледена приказка" с подарък сладолед :)

Заповядайте в неделя, 12 август от 11 часа в Мега Мол и се насладете на куклен театър с вкусното ...още

© 2018 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft