новини и събития

Отбелязваме Световния ден на мигриращите птици с арт инсталации в различни краища на страната

На 11-12 май 2013 г. е Световният ден на мигриращите птици - ежегодна кампания, която цели да повиши информираността и да вдъхновява опазването както на мигриращите птици, така и на тяхната среда.

Кампанията се организира от Конвенцията за опазване на мигриращите видове диви животни (CMS) по Програмата на ООН за околната среда (UNEP) и Споразумение за опазване на мигриращите водолюбиви птици (AEWA). Световният ден на мигриращите птици се подкрепя и от все по-голям брой партньорски организации по цял свят. Темата на тазгодишния Световен ден мигриращите птици е "Сътрудничество за прелетните птици" и има за цел да изтъкне значението на създаването на мрежи от организации при опазването на мигриращите птици.

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) с проект LIFE+ „Помощ за египетския лешояд“ също отбелязва Деня като организира интересни събития на няколко от проектните места в страната, където все още се срещат египетски лешояди. Египетският лешояд е един от символите на Деня на мигриращите птици и една от най-редките птици на планетата, която все още гнезди на Балканите и в България.

На 11 май, по време на традиционния природозащитен образователен лагер Картали, който се провежда на брега на язовир Студен краденец, участниците ще създадат тотем на египетски лешояд от естествени материали, намерени в природата. Близо 80 души ще се включат в арт работилницата с цел да отбележат Деня на мигриращите птици и да направят египетския лешояд по-разпознаваем вид. Вечерта на 11 май, образователният отговорник на проекта „Помощ за египетския лешояд“ ще направи вълнуваща презентация за миграцията на египетския лешояд, който всяка пролет изминава близо 4000 километра, за да се завърне от зимните си квартири и да създаде потомство.

В Русе отбелязаха празника в Деня на града. В най-северната точка на действие на проекта на „Помощ за египетския лешояд” екип на БДЗП, със съдействието на Община Русе, създаде инсталация с египетски лешояди. В изграждането на инсталацията се включиха хора от различни възрасти, но най-активни бяха децата. Инсталацията беше изградена от силуети на египетски лешояди, които всеки участник трябваше да декорира с техниката „декупаж“ и лично да закачи.

Творческият процес стимулира любопитството към вида и търси отговори на въпросите, които изникват по време на работа: защо е избран точно египетският лешояд; с какво той е необикновен; как може да му се помогне. Тези събития показат възможността за създаване на диалог с местните общности посредством артистичен процес. Подобни общи художествени прояви биха могли да се използват като катализатор за предизвикване на промени на местно или дори на национално ниво.

Проектът „Помощ за египетския лешояд” цели предотвратяване изчезването на световно застрашеният египетски лешояд в България и Гърция. Проектът обединява 4 партньора от 3 страни: Българското дружество за защита на птиците (БДЗП); Гръцкото орнитологично дружество (HOS), WWF – Гърция, Кралското дружество за защита на птиците на Великобритания (RSPB) и е финансиран от програма LIFE на Европейската комисия и фондация „А. Г. Левентис“. БДЗП е водещата организация.

Източник: http://www.ruseinfo.net

 
Програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари незабравим летен ден

По случай края на учебната година програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари на 30 ...още

 
Великденска украса през Пролетната ваканция

Отново Ви каним на нашите пред Великденски работилници, за да си изработите Великденска украса. ...още

 
ВДЪХНОВЯВАЩАТА ИСТОРИЯ ЗА МЕЧТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО И FUSION SCHOOL

Преди повече от 6 години Иво, Зара, Силвия, Христина, Йордан, Ивана и Стефания се срещат без ни ...още

 
Приказна градина

С настъпването на пролетта в Детска архитектурна работилница ще си направим приказни градини, ...още

 
Музикална картина

Ателие за деца от 6 до 12 години „Музикална картина” е общ проект между отдел ...още

© 2021 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft