новини и събития

Нов живот за старото пиано на улицата

"Здравейте, искате ли да ни подарите ненужното си пиано, а ние ще поемем разходите по изнасянето му от дома ви?"

Ако сте от хората, които са мечтали за пиано вкъщи, обичат го като близък приятел, делят с него хубави спомени и продължават да се опияняват от миризмата на старите клавиши, можете да спрете да четете още тук. 
 
Струва си обаче да продължите, ако купеният преди години за радост на детето инструмент стои изоставен във всекидневната и се е превърнал в омразен сандък с единствено предназначение да е рафт за книги, снимки или още по-зле - бутилки. 
 
Когато един музикален инструмент остане безработен в ъгъла, вариантите са два: човек или да свикне с неудобството, или да се отърве от ненужната вещ. В много случаи второто се оказва сложна задача, особено ако инструментът не е твърде качествен, заради което и очакваната сума не е впечатляваща. Обикновено предварително трябва да се инвестира в ремонт и акордиране. Също и да се плати за изнасянето и транспорта. Да не говорим за усилията и времето. Та затова много поовехтели пиана остават да събират с години прах в хола, без надежда да донесат на собственика каквато и да е полза.
 
Сега галерия "Модо" е готова отново да "представи в обществото" тези стари пиана. Собствениците на галерията предлагат да вземат ненужните инструменти, да ги превозят на свои разноски от който и да е град до центъра на София и да поканят всеки минувач по столичните улици да им се порадва, като посвири под открито небе в дните между 1 и 22 май тази година. 
 
Кампанията "Подарете ни старото си пиано" е част от подготовката на фестивала SM&RT, който през май ще срещне жителите и гостите на София със забавната и вълнуваща страна на класическата музика и съвременното изобразително изкуство (за програмата на фестивала четете скоро на "Дневник.бг").
 
По думите на инициаторите му форумът цели да популяризира класическата музика като "убедителна алтернатива на чалга културата". Възможността всеки - дете или възрастен, любител, професионалист или лаик, да докосне клавишите на пианата е част от предвидените атракции. На всеки инструмент ще бъде изписано името на собственика му.  
 
Организаторите предвиждат след края на фестивала пианата да бъдат изрисувани от художници, след което да бъдат подарени или продадени на търг, а събраните средства да бъдат използвани за финансиране на следващото издание на SM&RT през 2013 г.. 
 
Ако сте горд собственик на никому ненужно пиано, сега е моментът да решите дали да го запазите, или да го подарите, колкото и неразумно да звучи това. Защото за всеки, който обича музиката, едно от най-тъжните неща е изоставен инструмент, на чиято мелодия никой вече няма да се наслади.
 
Ако искате да се присъедините към инициативата, позвънете на Силва Крушовска - 0896/616 460, или пишете на адрес: silva.krushovska@modo.bg
 
Нов живот за старото пиано на улицата - снимка 1

 

Снимките са от инициативата "Роял в парка", с която галерия "Mодо" отбеляза на 1 октомври 2011г. в Южния парк в столицата Международния ден на музиката
Фотограф: Албена Зографова
 
Програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари незабравим летен ден

По случай края на учебната година програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари на 30 ...още

 
Великденска украса през Пролетната ваканция

Отново Ви каним на нашите пред Великденски работилници, за да си изработите Великденска украса. ...още

 
ВДЪХНОВЯВАЩАТА ИСТОРИЯ ЗА МЕЧТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО И FUSION SCHOOL

Преди повече от 6 години Иво, Зара, Силвия, Христина, Йордан, Ивана и Стефания се срещат без ни ...още

 
Приказна градина

С настъпването на пролетта в Детска архитектурна работилница ще си направим приказни градини, ...още

 
Музикална картина

Ателие за деца от 6 до 12 години „Музикална картина” е общ проект между отдел ...още

© 2021 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft