новини и събития

Нов живот за старото пиано на улицата

"Здравейте, искате ли да ни подарите ненужното си пиано, а ние ще поемем разходите по изнасянето му от дома ви?"

Ако сте от хората, които са мечтали за пиано вкъщи, обичат го като близък приятел, делят с него хубави спомени и продължават да се опияняват от миризмата на старите клавиши, можете да спрете да четете още тук. 
 
Струва си обаче да продължите, ако купеният преди години за радост на детето инструмент стои изоставен във всекидневната и се е превърнал в омразен сандък с единствено предназначение да е рафт за книги, снимки или още по-зле - бутилки. 
 
Когато един музикален инструмент остане безработен в ъгъла, вариантите са два: човек или да свикне с неудобството, или да се отърве от ненужната вещ. В много случаи второто се оказва сложна задача, особено ако инструментът не е твърде качествен, заради което и очакваната сума не е впечатляваща. Обикновено предварително трябва да се инвестира в ремонт и акордиране. Също и да се плати за изнасянето и транспорта. Да не говорим за усилията и времето. Та затова много поовехтели пиана остават да събират с години прах в хола, без надежда да донесат на собственика каквато и да е полза.
 
Сега галерия "Модо" е готова отново да "представи в обществото" тези стари пиана. Собствениците на галерията предлагат да вземат ненужните инструменти, да ги превозят на свои разноски от който и да е град до центъра на София и да поканят всеки минувач по столичните улици да им се порадва, като посвири под открито небе в дните между 1 и 22 май тази година. 
 
Кампанията "Подарете ни старото си пиано" е част от подготовката на фестивала SM&RT, който през май ще срещне жителите и гостите на София със забавната и вълнуваща страна на класическата музика и съвременното изобразително изкуство (за програмата на фестивала четете скоро на "Дневник.бг").
 
По думите на инициаторите му форумът цели да популяризира класическата музика като "убедителна алтернатива на чалга културата". Възможността всеки - дете или възрастен, любител, професионалист или лаик, да докосне клавишите на пианата е част от предвидените атракции. На всеки инструмент ще бъде изписано името на собственика му.  
 
Организаторите предвиждат след края на фестивала пианата да бъдат изрисувани от художници, след което да бъдат подарени или продадени на търг, а събраните средства да бъдат използвани за финансиране на следващото издание на SM&RT през 2013 г.. 
 
Ако сте горд собственик на никому ненужно пиано, сега е моментът да решите дали да го запазите, или да го подарите, колкото и неразумно да звучи това. Защото за всеки, който обича музиката, едно от най-тъжните неща е изоставен инструмент, на чиято мелодия никой вече няма да се наслади.
 
Ако искате да се присъедините към инициативата, позвънете на Силва Крушовска - 0896/616 460, или пишете на адрес: silva.krushovska@modo.bg
 
Нов живот за старото пиано на улицата - снимка 1

 

Снимките са от инициативата "Роял в парка", с която галерия "Mодо" отбеляза на 1 октомври 2011г. в Южния парк в столицата Международния ден на музиката
Фотограф: Албена Зографова
 
Коледен подарък - ваучер за курс по керамика и грънчарство в Работилничка за приложни изкуства

Малки и големи почитатели на Керамиката , Тази зима сме подготвили най-оригиналния и запомнящ ...още

 
„От деца за деца“ - премиери на филмите от Арт Ваканция на Витоша

Мъгла, дъжд, три деца и някой извиква „ТИШИНА! НАЧАЛО!“. Това Снежната кралица ли е? ...още

 
Направи си ангел

~Покана за работилница на ангели~ Каним Ви на Ангелска арт терапия! На 04 ноември от 11ч . в ...още

 
Работилница за сапунчета и карнавал - весело-страшна събота

До всички деца - заповядайте маскирани и костюмирани в събота, страшен следобед - да варим сапуни ...още

 
Детска работилница за маски Най-страшното животно в музея

Детска работилница за маски "Най-страшното животно в музея" организират в Природонаучния ...още

© 2018 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft