новини и събития

31
Декември
Новогодишен Гала концерт на Софийската опера и балет

Гала концертът  на Софийската опера и балет, който се провежда в последния ден на годината,е дългоочакван от почитателитна оперното и балетното изкуство. За броени дни бяха изкупени билетите за 31 декември, когато в Новогодишната нощ артисти, граждани и гости на столицата ще посрещнат приближаването на нежния звън от чашите с шампанско и ще си обещаят през новата 2016 г. да бъдат най-щастливите хора на света. И те ще успеят, защото изкуството на първия ни оперен театър ще бъде с тях през цялата година – с нови оперни и балетни постановки, с концерти, с представления за деца и с прочутите концерти за бебоци, които са запазена марка на театъра.

В последните години оперните театри на България преживяват  кризисни моменти. Софийската опера като национален театър с международно значение разкри, че въпреки кризата категорично показва най-интересния и разнообразен репертоар и  e в динамичен творчески подем. 

За преодоляване на трудностите  първата ни оперна трупаработи упорито, мащабноисъс замах. Тяумело  обогатява репертоара с непоставяни досега автори и творби-не само на своята сцена с най-лиричните и вглъбаващи постановки до  внушителни суперпродукции на открито в столицата в Парка на Военната академия, пред катедралния храм „Св.Алекандър Невски”, но осъществява за първи път гастроли на далечни сцени в Бразилия и Япония, реализира  за първи път не само у нас  Вагнеровата тетралогия  „Пръстенът на нибелунга“ в Югоизточна Европа и я представя със сензационен успех не само в България , но и в родината на композитора Германия.

През този сезон Софийската опера направи едно световно турне, което започна с участието на Операта с постановката  на „Тристан и Изолда“ от Рихард Вагнер, на фестивала в Любляна, „Пръстенът на нибелунга“ във Бавария., „Турандот” и „Княз Игор” в Япония, „Пепеляшка“  от Росини в Румъния, балетът „Лешникотрошачката” в Италия.

Традиционният Новогодишен Гала концерт на Софийската опера е дълго очакван подарък за меломаните . Не само за постоянните приятели на оперното и балетното изкуство, но и за всички нови почитатели, , които за първи път ще попаднат в зрителната зала.

Програмата на Гала концерта както винаги е наситена с вълнуващи заглавия и имена на солисти, от най-популярните и очаквани имена от чужбина като специални гости : Владимир Стоянов, Цветелина Василева и Кирил Манолов до представяненето на нови гласове за оперната ни сцена в шедьоври на световната оперна и балетна класика..По традиция концерта започва с филмова ретроспекция на дейността на Операта през изминалата календарна година.

Представяме Ви програмата и Ви желаем здраве и успехи през идващата 2016 година!

Новогодишен Гала концерт

С участието на над 30 солисти, Оркестъра и Балета на Софийската опера.

С гост солистите : Цветелина Василева, Владимир Стоянов и Кирил Манолов

и със солистите:Габриела Георгиева, Цветана Бандаловска, Силвана Пръвчева, Лилия Кехайова, Антония Иванова, Цвета Христофору, Мартин Илиев, Костадин Андреев, Даниел Острецов, Даниел Дамянов, Хрисимир Дамянов, Цветан Цветков, Красимир Динев, Бисер Георгиев,  Кирил Манолов, Атанас Младенов, Николай Петров, Алек Аведисян, Светозар Рангелов, Димитър Станчев, Ангел Христов, Стоил Георгиев,

артистите от балета: Марта Петкояа, Цецо Иванов, Катя Петрова, Никола Хаджитанев, Ваня Касабова и други.

Фрагменти от оперите :
„Борислав” – маестро Георги Атанасов; „Орфей и Евридика” – Кристоф Глук; „Адриана Лекуврьор” – Франческо Чилеа; „ Манон Леско” - Джакомо Пучини; „Фалстаф”, „Отело”, „Луиза Милер”, „Атила”, „Трубадур”, Риголето” – Джузепе Верди; „Сватбата на Фигаро” – В.А. Моцарт; „Танхойзер” – Рихард Вагнер, „Фауст” –  Шарл Гуно; „Севилският бръснар” – Джоакино Росини; „Веселите уиндзорки” - Ото Николай

Балет- солисти: Марта Петкова, Катерина Петрова, Дарина Бедева, Никола Хаджитанев, Цецо Иванов, Росен канев, Трифон Митев, Иванка Касабова, Ирина Желева, Анастасия Неделчева, Георги Аспарухов

Фрагменти от балетите:
„Лебедово езеро”, „Лешникотрошачката” – П.И.Чайковски; „Джоконда” – Амилкаре Понкиели – фрагмент от операта – танц на часовете; „Дон Кихот”, „Баядерка” – Лудвиг Минкус; „Гаяне” – Арам Хачатурян

Участват още солисти и ансамбъл на балета на Софийската опера

Соло тромпети и валдхорни– Г.Фр.Хендел – „Музика на водата”

Оркестър на Софийската опера и балет

Диригент:Григор Паликаров

режисьор :Пламен Карталов

 
Деца правят шлемове и щитове в музейната работилница в Кюстендил

За четвърта поредна година в музейния детски кът в Регионалния исторически музей в Кюстендил, ...още

 
Да си направим Морски фенер

Лято, слънце, море и естествено множество мидички, рапанчета , пясък. Колко много идеи за ...още

 
Да си направим Разделител за книжки

Лятото е време и за чете на всички книжки, които са ни дали по списък от училище, или просто ни ...още

 
Как да си направим слайм

Вече има много различни „рецепти” как да си направим слайм. Коя обаче е оригиналната ...още

 
Да си направим Сладкиши за деня на Шоколада

Няма как да отпразнуваме Европейския ден на Шоколада по подобаващо от това да си направим ...още

© 2018 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft