новини и събития

Наука екология и етнография в лятната програма за деца
Няколко популярни и недотам популярни науки, занаятчийство, етнография и - разбира се, творчество. Това са елементите, които се преплитат в темите от заниманията в програмата на тазгодишното “Лято с музея”. Програмата е разработена от най-младата и най-новата музейна работничка - пазарджиклийката Цветелина Гидакис. Тя вече е известна в колектива с нестандартния си подход и с афинитета си към работата с децата. Миналото лято тя първа замести обичайните кръжоци и занимания в присъствието на учител с нещо различно, което се хареса на малчуганите. Сега повтаря сезона. С двуседмична програма, чието изпълнение никак не е скъпо - съобразено със скромните възможности на културната институция, но въпреки това обещава да е много забавно и нестандартно. За подрастващите най-интригуващата подробност е, че ще участват активно във всичко, което се върши по време на заниманията, никой няма да ги кара да стоят и да слушат, сякаш са в час, ще опитват сами да се справят с неприсъщи за възрастта им, а и за времената, в които живеят, задачи.
“Лято с музея” ще бъде отворено и за възрастни, а заниманията за всички ще бъдат напълно безплатни, пояснява Цветелина Гидакис. Всеки, който дойде, може да се присъедини към групата, стига да му е интересно. Макар и трудно, ръководството на музея е осигурило достатъчно материали за всички, които искат да се превъплътят в ролята на занаятчии, майстори на изделия от плъстена вълна, на откриватели на историческо наследство като истинските археолози. За мнозина ще бъде интересно да се запознаят с историята на родния си град, която е в основата на едно от заниманията.
Младата музейна работничка допълва, че първата част от дейностите ще бъде на Острова. Тя започва от 5-и и завършва на 9 август. Сред зеленината на най-големия и най-обичан пазарджишки парк деца и възрастни ще имат терен, на който в първия ден ще импровизират археологически разкопки. Ще научат как се организира работата на учените на терен и как се съхраняват намерените находки и артефакти. За втория ден е предвидено малчуганите да научат повече за флората и фауната на България с акцент върху животните и растенията в родния ни край. В сряда темата е за екологията - опазването на околната среда и водите, разделно събиране на отпадъци. В същото занятие е включено и атрактивно упражнение, което повечето хора смятат погрешно, че може да се състои само в завод - правене на хартия. На историята на града и околностите, на видните личности, най-вече от Възраждането, на местните забележителности и културното ни наследство са посветени заниманията в четвъртък. В последния ден от седмицата под знака на клуб “Наука” хлапетата ще научат повече за това как са живели старите българи, какви традиции са имали, както и на какво са си играли нашите баби и дядовци във времената, когато не са имали нито компютри, нито джиесеми, нито дори магазини за играчки. Седмицата от 12 до 16 август пък е предвидена за клуб “Занаяти”. Повечето от занятията ще бъдат вече в сградата на Регионалния исторически музей, за да може да се ползват запазените от векове машини, уреди и пособия, обяснява Цвети Гидакис.
В понеделник в двора на културната институция ще се завърти грънчарското колело, на което всеки желаещ ще може да опита да си направи сам вазичка, купичка, пепелник или каквото му подскаже фантазията. Колелото бе една от атракциите за пазарджиклии по време на фестивала на занаятите “Арт идея - арт алея”, така че се очаква и сега да бъде център на внимание. Във вторник ръководителката на ваканционната програма ще демонстрира на аудиторията си как с плъстене жените от стари времена са правели предмети на приложните изкуства: цветя, бижута, може дори и дрехи, ако се добави един по-жилав копринен конец за основа, обяснява г-ца Гидакис. Пътят на вълната продължава в сряда с тъкане на истински стан. Той също е част от ценностите от старо време, запазени старателно в Регионалния исторически музей. Хоризонтален е - точно като онези, с които някои от нас са виждали своите баби как правят шарени черги и ковьорчета. Работата с него само на пръв поглед изглежда лесна, но никак не е, признава Цветелина Гидакис. За това занимание тя смята да ползва малко логистична подкрепа от по-вещи свои колежки от Етнографския музей.
Леко, приятно и разтоварващо ще бъде занятието в четвъртъка на втората седмица от “Лято с музея”. Тогава малчуганите ще правят изкуствени цветя и декоративни букети от креп-хартия. Това е шарената хартия, с която сме свикнали да опаковаме празничните букети, а след това незаслужено изхвърляме в коша за отпадъци. А тя е гъвкав и “послушен” материал, от който може да се направят невероятно красиви неща. Какви - г-ца Гидакис предпочита да запази в тайна. Само подсказва, че едно от изделията ще бъдат цветя, в които за основа ще бъде вложена горена тел, за да са стабилни.
Не по-малко атрактивни ще са заниманията и в последния ден от тазгодишното “Музейно лято”. Тогава участниците ще правят парцалени кукли. По начина, по който момиченцата преди столетие сами са си ги правили, за да има с какво да играят. И парцалени, и с добавка на дървени лъжици за тяло с плат.
 
Източник: www.marica.bg
 
Програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари незабравим летен ден

По случай края на учебната година програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари на 30 ...още

 
Великденска украса през Пролетната ваканция

Отново Ви каним на нашите пред Великденски работилници, за да си изработите Великденска украса. ...още

 
ВДЪХНОВЯВАЩАТА ИСТОРИЯ ЗА МЕЧТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО И FUSION SCHOOL

Преди повече от 6 години Иво, Зара, Силвия, Христина, Йордан, Ивана и Стефания се срещат без ни ...още

 
Приказна градина

С настъпването на пролетта в Детска архитектурна работилница ще си направим приказни градини, ...още

 
Музикална картина

Ателие за деца от 6 до 12 години „Музикална картина” е общ проект между отдел ...още

© 2023 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft