новини и събития

25
Септември
Музикална седмица в Русе

Музикалните празници в Русе продължават и през тази седмица с наситена и разнообразна програма от балет, опера, симфонична музика, програма за децата.

Държавна опера Русе открива своя сезон за децата и техните родители на 25 септември, от 19:00 часа със спектакъла на операта за деца от В. А. Моцарт „Бастиен и Бастиена”. „Бастиен и Бастиена” е режисьорски дебют на солиста на Пловдивската опера тенора Ивайло Михайлов, костюмите и сценографията са на Меглена Илиева. Участват солистите София Мерджанова, Георги Динев и Владимир Ников, камерен оркестър на Държавна опера Русе, диригент Георги Патриков.

Операта „Бастиен и Бастиена” е създадена през 1768 г. по поръчка на високо ерудирания виенски учен доктор Франц Месмер. Само 12-годишен, детето чудо Волфганг Амадеус Моцарт я написва в традициите на немския зингшпил (буквално преведено означава сценична игра с пеене) и насища музиката си с френски и немски народни песни и мелодии. Сюжетът е заимстван от операта на великия мислител и музиколог Жан Жак Русо „Селският магьосник”. Моцарт сам дирижира премиерата, а произведението и досега се поставя с голям успех във всички оперни театри по света.

На 26 сертември, от 19:00 часа в зала Филхармония, Русе френският диригент Жан Ив Годен отново е подбрал за верните фенове на симфоничната музика две монументални творби – „Увертюра 1812” от П. И. Чайковски и „Въоръженият човек” от Карл Дженкинс.

На 28 септември, от 21:00 часа оркестърът и хорът на Русенската опера под диригентството на Найден Тодоров ще гостуват на откритата сцена в Парк „Калето” в Свищов с атрактивния концерт „Класика и рок”, който остави без дъх публиката на „Моцартовите празници” в Правец през лятото. В концерта участват рок музикантите от група „Кикимора” с Николо Коцев и оперните певци Илина Михайлова, Петър Костов, Деян Вачков и Марян Йованоски. В програмата на концерта са включени арии и дуети, рок аранжименти на популярни хорове, увертюри и арии от Верди, Бородин, Вагнер. Аранжиментите са на Николо Коцев. Концертът е посветен на празника на град Свищов.

Музикалната седмица в Русе ще завърши на 29 септември, от 19:00 часа на сцената на Държавна опера Русе със спектакъла на най-обичаната и популярна опера „Кармен” от Жорж Бизе. Диригент Григор Паликаров. РежисьорКристиан Михайлеску /Румъния/, хореография Карлос Вилан /Испания/, хормайстор Стeлияна Димитрова

Участват: Петя Цонева,  Стоян Даскалов, Александър Крунев, Димитър Кюркчиев, Стилиян Минчев, Момчил Миланов, Владимир Попов, Владислава Гарвалова, Даниела Караиванова, оркестър, хор и балет на Държавна опера Русе.

На следващия ден – 30 септември, от 19:00 часа спектакълът на операта „Кармен” ще бъде представен в Плевен на сцената на  ДТ ”Иван Радоев” с участието на Общински хор „Гена Димитрова”.

Предварителна продажба на билети:
Каса Опера: понеделник – петък 9:30 – 13:00ч. и 15:00 – 18:00ч.; тел.: 082 82 50 37, 0879 128 190
Специални отстъпки www.grabo.bg
Онлайн: http://www.eventim.bg

Източник: www.artualno.info

 
Програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари незабравим летен ден

По случай края на учебната година програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари на 30 ...още

 
Великденска украса през Пролетната ваканция

Отново Ви каним на нашите пред Великденски работилници, за да си изработите Великденска украса. ...още

 
ВДЪХНОВЯВАЩАТА ИСТОРИЯ ЗА МЕЧТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО И FUSION SCHOOL

Преди повече от 6 години Иво, Зара, Силвия, Христина, Йордан, Ивана и Стефания се срещат без ни ...още

 
Приказна градина

С настъпването на пролетта в Детска архитектурна работилница ще си направим приказни градини, ...още

 
Музикална картина

Ателие за деца от 6 до 12 години „Музикална картина” е общ проект между отдел ...още

© 2022 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft