новини и събития

05
Август
Музеен детски кът отваря врати на Етъра

Музеен детски кът „Открий какво умееш“ отваря врати в Архитектурно-етнографски комплекс „Етър” край Габрово на 5 август, понеделник в 11.30 часа. Организатори и партньори са екипът на музей Етър, Департамент Археология на Нов български университет, с подкрепата и финансирането на фондация „Америка за България“.

Деца от 4 до 12 години ще могат да направят глинен съд, да тъкат на стан, да поиграят на традиционни народни игри от времето на техните баби и дядовци, да участват в много други занимания и развлечения. Основната идея на създателите на Детския кът е да покажат, че всеки от нас има свои специални умения и откриването им ни прави щастливи. „Вярваме, че запознаването с традиционните занаяти и народни традиции ще дадат увереност на децата в собствените им възможности“, споделя Росица Бинева, уредник в АЕК „Етър”.

Музейният детски кът е изграден от екип специалисти от Департамент Археология при Нов български университет и Архитектурно-етнографски комплекс „Етър” – Габрово. Той предлага достъпно и атрактивно научна информация, като въвлича децата в игри и задачи.

В България има над 300 музея, ангажирани с излагането на находки и експонати от различни области на научното търсене. Много малко от тях обаче имат финансова и техническа възможност за привличане на млада публика и семейства с деца. Този модерен формат на съществуване на специализирани експозиции за деца не само ги обучава и забавлява нестандартно. Той e привлекателен и за родителите, които ще открият едно различно лице на музеите, пълноценен начин за прекарване на свободното време заедно със своите деца и нови възможности за тяхното образование и развлечение.

Усилията на Департамент Археология в Нов български университет, подкрепени от фондация „Америка за България“, са насочени именно към въвеждането на съвременни методи за работа с деца и семейства в музеите в България. В пилотната фаза на проекта подобни образователни детски кътове вече работят в Национален музей „Земята и хората“ в София (от май 2011), Регионален исторически музей в Кюстендил (от май 2013), Регионален исторически музей – Благоевград (от септември 2010).

Фондация „Америка за България” подпомага развитието и растежа на динамичен частен сектор в полза на свободна и демократична България. Основана през 2008 година, Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие. Грантовете, които Фондация „Америка за България” предоставя, продължават отношенията на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България.

Мисията на Фондация „Америка за България” в областта на изкуствата и културата, е насочена към постигане на по-високо признание и търсене на българско изкуство и култура в страната и чужбина, утвърждаване на международния културен имидж на България и внедряване на добри американски практики. Чрез проекта за създаване на детски кътове в музеите имаме амбиция да запалим у българските деца интерес към нашата богата история и природа.

Източник: www.gabrovonews.bg

 
Програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари незабравим летен ден

По случай края на учебната година програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари на 30 ...още

 
Великденска украса през Пролетната ваканция

Отново Ви каним на нашите пред Великденски работилници, за да си изработите Великденска украса. ...още

 
ВДЪХНОВЯВАЩАТА ИСТОРИЯ ЗА МЕЧТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО И FUSION SCHOOL

Преди повече от 6 години Иво, Зара, Силвия, Христина, Йордан, Ивана и Стефания се срещат без ни ...още

 
Приказна градина

С настъпването на пролетта в Детска архитектурна работилница ще си направим приказни градини, ...още

 
Музикална картина

Ателие за деца от 6 до 12 години „Музикална картина” е общ проект между отдел ...още

© 2023 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft