новини и събития

Малчугани от Детелина на 17-ия Фестивал на радостта

За 17 път деца от специализирани институции, от Домовете за деца и Центровете за настаняване от семеен тип от цялата страна участваха в тазгодишното издание на традиционния Фестивал на радостта, организиран от обществен фонд "Детство". Фестивалът се провежда всяка година в началото на юни в Националния детски екологичен комплекс в Ковачевци.
От 3 до 11 юни и малчуганите от Дом "Детелина" се включиха в празника и заедно с деца от цялата страна участваха в концертни прояви и творчески вечери. Фестивалът и тази година завърши с гала-концерт на участниците, разказа гл. асистент сектор социални грижи в Медицинския университет в Плевен Искра Петкова. Тя беше дългогодишен директор на Дома и не крие, че независимо от това, че вече не е част от структурата на специализираните институции за деца, проявява изключителен интерес към всичко, което се случва там. Най-малкото защото, по думите й, то има пряко отношение към процеса на формиране и изграждане на децата, настанени в институция, както и към социално-педагогическата работа с тези деца. Това е пример, защото такъв подход на работа дава възможност децата да изявят творческите си възможности, да се почувстват значими. "Това е моят професионален интерес. Пък и се чувствам като ветеран на този Фестивал на радостта, защото съм част от него от години. Бях поканена като гост тази година и трябва да кажа, че дори за миг не съм си помисляла да не отида, да не почувствам магията и удоволствието да

 

видя децата в светлината, в която те там се изявяват. Да видиш щастието в очите на тези деца е нещо, което не бих могла да пропусна", емоционално споделя Искра Петкова. И веднага допълва, винаги би помагала, а и се чувства отговорна да запали "това огънче на фестивала" и у студентите си, защото в бъдеще те са хората, които в бъдеще ще трябва да продължат традициите.

"Неизменна част от програмата на този традиционен фестивал са карнавалът, спортния празник, лагерният огън, който събира всички деца в последната вечер. През последните години се прави още нещо интересно - на място се създават ателиета и клубове, свързани с песни и танци, театър, приложни изкуства", разказва Искра Петкова.
За първи път тази година такъв клуб е работил в направление народни песни и танци, а за негов национален ръководител е била избрана Калинка Рачева, народна певица и музикален педагог в Дом "Детелина". "Значимостта на тези клубове е в това, че те работят със сборни формации от всички участници във фестивала и техният творчески продукт се създава на място. Никой няма предварителна подготовка, идеите се генерират на място и затова винаги има оригинални хрумвания, които децата и ръководителите на клубовете реализират много успешно заедно. Всички клубове имат в рамките на фестивала своя творческа вечер и са включени в изявите на гала-концерта", научаваме още от Искра Петкова.

В разговора гл. ас. Искра Петкова акцентира на спортния празник, който в рамките на инициативата от няколко години се провежда под формата на поход сред природата. "Тази година децата изследваха особеностите на населеното място. Бяха разделени на четири лъча като целта беше да посетят различни забележителности на района, тоест инициативата имаше не само спортен, а и познавателен характер. В края на похода всички се събраха пред Общината в Ковачевци, където ги очакваха и приветстваха представители на местната власт", продължава разказа си Искра Петкова.
Гости на тазгодишното издание на Фестивала на радостта са били Калин Каменов, председател на Агенцията за закрила на детето, и първият български космонавт Георги Иванов, които получили специални подаръци от децата - сувенири-уникати, изработени в ателиетата по интереси.
Във Фестивала на радостта участват 18 структури за деца от 3 до 12 години, които са обхванати в специализирани институции.
12 "детелинчета" тази година са станали част от общия празник, в който са участвали над 150 деца от Домове и Центрове от цялата страна. Фестивалът на радостта традиционно се провежда в първата половина на юни.

Източник: www.posredniknews.com

 
Програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари незабравим летен ден

По случай края на учебната година програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари на 30 ...още

 
Великденска украса през Пролетната ваканция

Отново Ви каним на нашите пред Великденски работилници, за да си изработите Великденска украса. ...още

 
ВДЪХНОВЯВАЩАТА ИСТОРИЯ ЗА МЕЧТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО И FUSION SCHOOL

Преди повече от 6 години Иво, Зара, Силвия, Христина, Йордан, Ивана и Стефания се срещат без ни ...още

 
Приказна градина

С настъпването на пролетта в Детска архитектурна работилница ще си направим приказни градини, ...още

 
Музикална картина

Ателие за деца от 6 до 12 години „Музикална картина” е общ проект между отдел ...още

© 2023 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft