новини и събития

21
Юни
Малката София в Западен парк

От 21 до 23 юни ще се проведе работилницата за деца и родители на Фондация СМАРТ, в която заедно ще създадем илюстрован дневник на Малката Сόфия в рамките на Фестивала за изкуство в публично пространство „Западен парк“, организиран от фондация Credo Bonum в партньорство със Столична община.
Проектът „Малката Сόфия“ цели да представи столицата като жив организъм – малко момиче, и да подкани гостите на Западен парк да разкажат нейната история, като споделят своите собствени мечти, очаквания, представи и надежди за града и живота в него. Инициативата предвижда интегрирането на две форми на изкуство – писане и рисуване. Участниците ще имат удоволствието да създадат заедно един творчески продукт, като това усилие всъщност ще подкрепи увереността им, че животът им зависи от тях самите и че те могат да направят и живота, и града си по-хубави и удовлетворяващи. „Целта ни е хората да обърнат поглед към себе си и да си повярват, че от тях зависи всичко. В хода на творческия процес ще имат условия и предпоставки да подобрят още уменията си за общуване и себеизразяване, защото ще творят и ще се забавляват заедно, в среда на толерантност към другия и различното – все ключови фактори към успеха ни в личен план и за развитие на общността, в която живеем,“ сподели Христина Богданова, председател на УС на Фондация СМАРТ.
Крайният продукт ще бъде уникален дневник с историята на малката Сόфия. „За целта предварително ще изготвим неговата структура и ще маркираме основните моменти от него. Участниците ще имат за задача да изпълнят тази структура по теми със съдържание и илюстрации. Така заедно ще създадем историята на нашата героиня – как живее и играе с приятелите си, какво я прави щастлива, какви хора среща, каква е и каква иска да бъде, къде живее, има ли си кученце, колко често кара колело, кое е любимото й място, какви книжки чете...,“ уточни Милена Захариева, мениджър Проекти във Фондация СМАРТ.
Всеки ден ще работят по около 25 двойки, всяка една състояща се от дете и негов възрастен близък – по-голям брат или сестра, майка, баща, баба или дядо. Ще имат по около 15 минути за работа, но сами ще изберат дали да рисуват или пишат. Една пишеща и една рисуваща двойка ще творят по една страница от историята на малката Сόфия – според интересите и възможностите си. Когато дадена страница, съдържаща текст и рисунка, е готова, тя ще бъде окачвана на видно място.

В неделя от 12 часа всички създадени до момента страници ще бъдат събрани в една голяма книжка, също ръчно скрепена, и прочетени пред аудиторията. „На места разказът вероятно ще има по-резки обрати поради различните си автори, но именно това ще е най-ценното му качество,“ допълни още г-жа Захариева. Малката Сόфия ще стимулира хората да видят, почувстват и преживеят хубавото около тях, да утвърдят онова, което им носи радост и наслада, да използват въображението си и да предложат креативни решения за нещата, които искат да променят.
От Фондация СМАРТ казват още, че посланието на „Малката Сόфия“ е, че хубавите неща са навсякъде около нас, само трябва да си дадем възможност да ги видим и усетим. Качественият живот зависи от нас самите и ние сме неговите най-добри и истински творци. Не трябва да се страхуваме да мечтаем – важно е в това да бъдем заедно. Само тогава ще имаме лична удовлетвореност и ще бъдем щастливи в средата, в която живеем, развиваме се, играем с приятели, работим, общуваме.
Нашият град е пълен с възможности за забавление, свежо всекидневие и срещи с интересни хора – само трябва да излезем.

 
Програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари незабравим летен ден

По случай края на учебната година програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари на 30 ...още

 
Великденска украса през Пролетната ваканция

Отново Ви каним на нашите пред Великденски работилници, за да си изработите Великденска украса. ...още

 
ВДЪХНОВЯВАЩАТА ИСТОРИЯ ЗА МЕЧТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО И FUSION SCHOOL

Преди повече от 6 години Иво, Зара, Силвия, Христина, Йордан, Ивана и Стефания се срещат без ни ...още

 
Приказна градина

С настъпването на пролетта в Детска архитектурна работилница ще си направим приказни градини, ...още

 
Музикална картина

Ателие за деца от 6 до 12 години „Музикална картина” е общ проект между отдел ...още

© 2022 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft