новини и събития

15
Юни
Лятна карнавална лаборатория арт презентация и огнено шоу на открито

Мим-формация ЖАР ТЕАТЪР подобаващо отбелязва своя 20-годишен юбилей! Съвсем наскоро станахме свидетели на невероятното изпълнение на техния огнен спектакъл „IGNIS: ВЪЗРАЖДАНЕТО НА СОФИЯ”. Сега те отново ще зарадват почитателите си като ги поканят на второто безплатно публично събитие в рамките на честването на юбилея си. То ще бъде посветено специално на младежите – голяма и важна част от тяхната публика и активен участник в артистичната им дейност.

Малко повече от седмица преди Еньовден - времето, когато по традиция нашите предци са чествали Младия (Живия и Див) Огън и са подновявали пламъка в огнищата си - международният екип на ЖАР ТЕАТЪР разпалва активността и артистичния дух на софийските младежи.

Събитието ще е комбинация от три последователни интернационални събития, в събота – 15 юни, между 17:00 и 22:00 часа в столичния парк „Заимов” (в централната западна част, по-близо до ул. Кракра).

Програмата включва:

  • 17:00 - 20:00 часа: ЛЯТНА КАРНАВАЛНА ЛАБОРАТОРИЯ – отворен уъркшоп карнавални техники (кокили, жонглиране, пой, тояги, знамена и др.)
  • 20:00 - 21:00 часа: АРТ ПРЕЗЕНТАЦИЯ НА ПРОЕКТА „B’RIGHT EUROPE” – културен обмен с участието на 32-ма млади артисти от България, Грузия, Полша и Украйна (модерен танц, танц с огън, маски и фотография)
  • 21:00 - 22:00 часа: „IGNIS: ВЪЗРАЖДАНЕТО НА СОФИЯ” - Спектакъл комбиниращ древните изкуства на огъня и пантомимата.

Ето още информация за изброените инициативи:

ЛЯТНА МЛАДЕЖКА КАРНАВАЛНА ЛАБОРАТОРИЯ
В рамките на три часа всички желаещи младежи ще могат да се включат свободно в няколко карнавални уъркшопа и под ръководството на международен екип от опитни преподаватели да опитат силите си в различни примамливи и зрелищни дисциплини като ходене на кокили, жонглиране, въртене на пой, тояга, знамена и т.н.
Това ще бъде първото от поредица от общо осем подобни занимания, които ще се случат през юни и юли на различни места в София. Лятната младежка карнавална лаборатория ще приключи дейността си с карнавален и огнен хепънинг на 25 юли (т.нар. „ДЕН ИЗВЪН ВРЕМЕТО”) в градината при Народен театър „Иван Вазов”.

Организатори ФЕСТ СТУДИО „ЖАР” към Дом на културата „Средец” и Фондация „ЖАР Театър-Изкуство-Култура” по проект съ-финансиран от Програма „Култура” на Столична община в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата’2019.

АРТ ПРЕЗЕНТАЦИЯ НА ПРОЕКТА „B’RIGHT EUROPE” – МЕЖДУНАРОДЕН МЛАДЕЖКИ КУЛТУРЕН ОБМЕН С УЧАСТИЕТО НА МЛАДИ АРТИСТИ ОТ УКРАЙНА, ГРУЗИЯ, ПОЛША И БЪЛГАРИЯ
Това ще бъде демонстрация на резултатите от съвместна творческа работа на младежите през последните 10 дни. Темата е активното „европейското гражданство”, а основните изразни средства отново са от сферата на карнавала. Ще бъдат представени резултатите от уъркшопите по модерен танц и танц с огън; театър на големите карнавални маски; фотография, видео и PR.

За онези младежи, които досега не са имали досег с европейските програми, това ще е шанс да научат повече за тях и за това как могат с тяхна помощ да пътуват и да се развиват. За всички присъстващи – възможност в „европейската година на гражданите” и в навечерието на изборите за Европейски парламент през 2014 година още веднъж – по забавен и атрактивен начин - да сверят часовника си и да се замислят върху това, какво на практика означава да бъдеш гражданин на Европейския съюз.

Организатор Фондация „ЖАР Театър-Изкуство-Култура” – с финансовата подкрепа на програма „Младежта в действие” на ЕС

„IGNIS: ВЪЗРАЖДАНЕТО НА СОФИЯ”
Спектакъл на Мим-формация ЖАР ТЕАТЪР, комбиниращ древните изкуства на играта с огън и пантомимата, осъществяващ се с финансовата подкрепа на Програма „Култура” на Столична община и в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата 2019. Представлението се реализира от международен екип, включващ артисти от България, Франция, Испания, Германия, Унгария и Словения.

Елена ПАП, режисьор и ръководител на Мим-формация ЖАР ТЕАТЪР:
„...За нас общението с младежите е много важно. Особено в интернационална група. Без тяхната енергия и фантазия развитието ни изглежда сухо и безжизнено. И така както огънят в огнището непрекъснато се обновява, а от жаравата избуяват нови и нови, диви пламъци, така и младият дух отваря нови врати, проправят следващата част от пътя на всички ни...”

Източник: www.artualno.info

 
Програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари незабравим летен ден

По случай края на учебната година програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари на 30 ...още

 
Великденска украса през Пролетната ваканция

Отново Ви каним на нашите пред Великденски работилници, за да си изработите Великденска украса. ...още

 
ВДЪХНОВЯВАЩАТА ИСТОРИЯ ЗА МЕЧТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО И FUSION SCHOOL

Преди повече от 6 години Иво, Зара, Силвия, Христина, Йордан, Ивана и Стефания се срещат без ни ...още

 
Приказна градина

С настъпването на пролетта в Детска архитектурна работилница ще си направим приказни градини, ...още

 
Музикална картина

Ателие за деца от 6 до 12 години „Музикална картина” е общ проект между отдел ...още

© 2021 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft