новини и събития

Конкурс за детски рисунки Рецептите на баба

Конкурсът „Рецептите на баба” за творби на кулинарна тематика се организира за пета поредна година от А.Р.И.З.-7 и Националния дворец на децата.

„Най-вкусната” детска рисунка се търси на конкурса „Рецептите на баба” за пета поредна година. Националната надпревара за творби на кулинарна тематика, изобразяващи българските традиции в кухнята, се организира съвместно от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 (А.Р.И.З.-7), Националния дворец на децата, Министерството на образованието, младежта и науката и фирма „Ивитал Консулт”, и е част от кулинарния фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град”.

На белия лист малките художници могат да развихрят въображението си, като покажат какво са за тях българските кулинарни традиции, да нарисуват любимите си ястия и рецепти, които приготвят техните майки и баби, и, разбира се, как те самите помагат в кухнята и при подреждането на трапезата у дома. „Целта е да се възроди и подкрепи интересът на децата към националните традиции в българската кулинария и да се покажат вкусотии от различни региони на страната – кауза, за която работим вече години наред”, каза шеф Пеньо Иванов, съосновател на А.Р.И.З.-7, и организатор на конкурса и фестивала „Пъстра трапеза”.

Най-добрите творби ще бъдат наградени, а рисунката, получила голямата награда на журито, ще бъде избрана за плакат на кулинарния фестивал „Пъстра трапеза“. През 2012 г. това бе „Бабо, научи ме”, на 10-годишната Патрисия Господинова. Всички рисунки пък стават част от пътуващата изложба, която придружава фестивала през целия сезон из страната.

През 2009 година в конкурса участваха 1500 деца, през 2010 – над 650, за 2011 се състезаваха 850 творби, а през 2012 журито оценяваше рисунките на 2000 деца от 26 от 27-те области на цялата страна, както и българчета от 8 държави от чужбина.

Събирането на рисунките в новия конкурс започва от 27 януари 2013 година и ще продължи до 27 март 2013 г. включително. Творбите могат да се изпращат или представят лично на адреса на Националния дворец на децата – София, п.к. 1309, бул. „Александър Стамболийски” 191. Важно е всяка рисунка да съдържа описание на гърба за: име на детето, адрес, възраст, училище – адрес, както и данни за контакт: телефон, имейл, facebook профил (ако има такъв), skype (ако има такъв). Рисунките трябва да са с размер блок 4, нарисувани с пастели, флумастри, водни боички.

В надпреварата могат да участват деца на възраст до 14 години, като творбите ще бъдат разпределени и оценявани в следните възрастови групи:

  • деца до 7 години
  • деца от 7 до 10 години
  • деца от 10 до 14 години

След приключването на събирането, организаторите ще обявят датата, на която специално избрано жури ще оцени и подбере най-сполучливите рисунки, и ще избере и една от тях за официален плакат на кулинарния фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град”2013. Всички останали отличени рисунки остават в полза на фестивала и стават част от пътуващата изложба „Рецептите на баба”, която съпътства изявите на фестивала в различни градове в страната.

Връчването на наградите ще се състои на специална церемония през м. април 2013 г., като датата ще бъде обявена допълнително.

Паралелно с това, за втора поредна година ще тече и литературният конкурс „Рецептите на баба”, в който могат да участват писмени творби на тема български кулинарни традиции. Целта на организаторите е той също да бъде включен в националния календар за извън училищни дейности на МОМН.

За повече информация: www.ariz7.com

 
Мартенички

Много скоро Баба Марта ще почука на вратата ни. Вече сме в очакване и готови да си направим ...още

 
Музейни турове в Квадрат 500

Постоянната експозиция на Националната галерия представя най-значимите образци на българското ...още

 
ОБРАЗОВАТЕЛНА ПРОГРАМА ЗА ДЕЦА И РОДИТЕЛИ РАЗКАЗВА ЗА ДЕЛОТО НА АПОСТОЛА

Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи годишнината от обесването на Левски с ...още

 
ЗАПОЗНАЙ СЕ С АЛФОНС МУХА

Програма за деца от 6 до 12 години Отдел „Образователни програми“ на ...още

 
Детска работилничка за Мартенички

Да се приготвим да посрещнем Баба Марта с няколко страхотни идеи за мартенички. На 23 февруари ще ...още

© 2019 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft