новини и събития

08
Август
Изключителна изложба във Варна - Париж - безкраен празник

Столичната арт галерия „Париж – Москва” гостува във Варна с изложбата "Париж - безкраен празник". Вернисажът ще се състои на 8 август (четвъртък) 2013 г. от 18.30 ч. в просторния арт салон на „Радио Варна”, разположен на бул. „Приморски” 22 в морската столица.

Изложбата „Париж – безкраен празник” ще бъде едно изключително по рода си културно събитие за жителите и гостите на морския град предвид плеядата от творци, които ще представят свои живописни и скулптурни произведения. Изключително силната кураторска селекция включва авторите:  Андрей Даниел, Вежди Рашидов, Вихрони Попнеделев, Греди Асса, Емил Мирчев, Емил Стойчев, Захари Каменов, Милена Йоич, Николай Панайотов и Николай Янакиев – художници, нямащи нужда от представяне, творчеството на които е оставило и продължава да оставя значима следа в българската и световната култура.

Общото между тези десет автора освен концентрирането на толкова много талант на едно място е и  Париж. Съдбата свързва живота на всеки един от тях с европейската столица, превърнала се в символ на световно културно средище. Докоснали се веднъж до магията, наречена Париж, техните сърца остават пленени за цял живот, а голяма част от творчеството им сякаш пресъздава атмосферата на града. Кураторите на изложбата – Йорданка Костадинова, Момчил Трайков и Юлия Савова, галеристи и артистични директори на софийската галерия „Париж – Москва”, целенасочено правят своята селекция, опитвайки се да реализират главната цел и идея на проекта, а именно да въвлекат ценителите и любителите на изобразителното изкуство в атмосферата на Париж. Чрез визуалните разкази, които представят творбите, създадени с голямо майсторство и виртуозност, разказани от техните създатели, да запознаят зрителя и същевременно да го докоснат до онзи Париж, в който трябва да се влюбиш само тогава, когато лично усетиш с всичките си сетива.

Естествено идеята за реализирането на кураторския проект не е случайно хрумване, а е продиктувано от лични пристрастия и емоционална ангажираност, която галеристите изпитват към Париж,оставил дълбока следа и в техния житейски път.

В мото на изложбата се превръщат емблематичните думи на Ърнест Хемингуей: „Ако сте имали късмета да живеете в Париж, където и да отидете по-късно в живота си, той остава с вас, защото Париж е един безкраен празник.”. Целта на събитието е наистина да накара всеки от докосналите се до този въображаем парижки прототип, пресъздаден в арт пространството на Радио Варна,  чрез творческите превъплъщения на едни от големите български имена в съвременното ни изобразително изкуство да изпита „безкрайния празник”, който френската столица дарява на сетивата.

Изложбата „Париж – безкраен празник” е своего рода  визуална реплика на словата на Хемингуей. Цялата феерия от емоции и усещания, характерни за Париж, остава закодирана в душата на всеки посветил определен момент от своето битие на величието на града. Тази изложба е един интимен и съкровен разказ от първо лице, продиктуван от емоционалната същност на художниците, за които Париж не е само град, а и съдба.

Арт галерия „Париж – Москва” отправя истински жест към ценителите на изкуството и широката публика, събирайки тези виртуози на изобразителното изкуство заедно. Това събитие  е един вид подарък за всеки копнеещ да се докосне до „високото” изкуство и да почувства магията на Париж, превърнал се във вдъхновение и подслон за мнозина велики майстори на изобразителното изкуство.

Изложбата „Париж – безкраен празник” ще може да бъде видяна от 8 август 2013 г. до 19 август 2013 г. в големия арт салон на Радио Варна. Ценителите на изобразителното изкуство ще имат уникалната възможност да се пренесат във френската столица Париж чрез изяществото и естетиката на творбите на едни от големите творци на българското съвременно изкуство и да почувствуват „безкраен празник” в душите си.

 
Програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари незабравим летен ден

По случай края на учебната година програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари на 30 ...още

 
Великденска украса през Пролетната ваканция

Отново Ви каним на нашите пред Великденски работилници, за да си изработите Великденска украса. ...още

 
ВДЪХНОВЯВАЩАТА ИСТОРИЯ ЗА МЕЧТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО И FUSION SCHOOL

Преди повече от 6 години Иво, Зара, Силвия, Христина, Йордан, Ивана и Стефания се срещат без ни ...още

 
Приказна градина

С настъпването на пролетта в Детска архитектурна работилница ще си направим приказни градини, ...още

 
Музикална картина

Ателие за деца от 6 до 12 години „Музикална картина” е общ проект между отдел ...още

© 2022 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft