новини и събития

19
Февруари
Златната ябълка – музикална магия с български приказки

Единствената опера за деца от Парашкев Хаджиев излиза на сцена в нова адаптация

Нова, едночасова адаптация на единствената опера за деца от Парашкев Хаджиев „Златната ябълка“ тръгва към най-младата публика на Софийската опера от 19 февруари. И този път в нея се преплитат музиката на големия български композитор и сюжетите на едноименната народна приказка и на още няколко приказки за най-малките.

Апотеозът на добротата, на синовната преданост и на победата над злото, символизирано от страховитата ламя, този път се пренасят на камерната сцена на театъра. Първата премиера на заглавието, през 2012 г., по случай 100 години от рождението на композитора цели два сезона събираше публика в голямата зала на Операта.

В юбилейната за Софийската опера 125-годишнина режисьорът Юлия Кръстева и нейният екип поемат ново предизвикателство, в намален състав на оркестъра, нови декори и красиви мултимедийни визуални ефекти. Те съпътстват от край до край новата адаптация на операта „Златната ябълка“. Сценографските и визуални решения са на Елена Шопова. „Новата адаптация изисква и много повече актьорско участие, защото всичко се случва буквално пред очите на децата. Затова пък малчуганите ги очакват много повече „щуротии“, разказва с усмивка Юлия Кръстева.

В новата версия на „Златната ябълка“ малчуганите ще имат среща с изпълнителите Красимир Динев и Николай Павлов като Голобрадко. Атанас Младенов и Кръстан Кръстанов ще се превъплътят във втория от братята, Мустакатко. Третия брат, Брадатко ще изпълнят Антон Радев и Кръстан Кръстанов. Майката на братята ще се представи от Силвана Пръвчева и Надя Колева. Участват също Силвия Тенева и Антония Иванова (Калинка-Малинка), Цветан Цветков (Педя човек-лакът брада), Димитър Станчев ще се представи като страховитата Ламя. Диригент на спектаклите на 19 февруари от 10.00 ч. и на 21 февруари от 11.00 ч. е Борис Спасов.

 
Програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари незабравим летен ден

По случай края на учебната година програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари на 30 ...още

 
Великденска украса през Пролетната ваканция

Отново Ви каним на нашите пред Великденски работилници, за да си изработите Великденска украса. ...още

 
ВДЪХНОВЯВАЩАТА ИСТОРИЯ ЗА МЕЧТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО И FUSION SCHOOL

Преди повече от 6 години Иво, Зара, Силвия, Христина, Йордан, Ивана и Стефания се срещат без ни ...още

 
Приказна градина

С настъпването на пролетта в Детска архитектурна работилница ще си направим приказни градини, ...още

 
Музикална картина

Ателие за деца от 6 до 12 години „Музикална картина” е общ проект между отдел ...още

© 2019 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft