новини и събития

01
Май
Започва второто издание на Веселият Патиланец

На 1 юни, Денят на детето, стартира Театралният фестивал „Веселият Патиланец”, единствен по рода си фестивал на независимите театри и творци работещи за деца. Фестивалът ще се проведе от 1 до 6 юни на Откритата сцена в IV-ти микрорайон на ж.к. ”Люлин“ (ул. „Никола Беловеждов” и бул. „Захари Стоянов” до 96-то училище). Официалното откриване ще започне в 11 часа, в което ще се включат не само артистите от театър „Абсурд”, но и малчуганите от публиката. Организаторите от Фондация „Театър Абсурд“ предлагат интересна селекция от представления на трупи и театри с множество награди в България и чужбина.

Мисията, която вече пета година следва Фондация „Театър Абсурд“ е децентрализация на местата за културни събития и обединяване на независимите творци работещи за деца. Фестивалът „Веселият Патиланец“ си поставя за цел да обогати културния календар на столицата, да спомогне за развитието на културните събития в периферията на града, да популяризира творчеството на независимите трупи и артисти и да създаде условия за общуване и творчески контакти.

В изданието на фестивала ще вземат участие Театър Абсурд, „Рисувани приказки с Бате Ицо“ на Образователен театър гр. Варна, Театър Шило с „Красавицата и звяра“, Симона Нанова и Томас Имов с Музикалната куклена пиеса "Привет, магьосници и сбогом", Ариел Театър с „Трите прасенца“, Театър Искра с „Фолклорни ритми“, „Клоунски приказки“ на Театър Хенд, „Мечо Пух“ на Театър Усмивки, „Приказки от прежда“ на Илкова Театър, „Анима алегра” на Жар Театър и „Кокошка с брошка“ на  Център за изкуства „За Родопите“.

Музикалната куклена пиеса "Привет, магьосници и сбогом" по приказки на френския писател Пиер Грипари, с режисьор Ваня Иванова, музика Методи Иванов и сценография Свила Величкова, е носител на награди на международните фестивали "Златен делфин", Варна-93, Загреб-94, Марибор-94, Саарбрюкен-95 и "Бурборак", Сливен-98.

Спектакълът “Кокошка с брошка” също е носител на множество национални и международни отличия - Номинация за куклено изкуство от САБ за наградите “Икар” 2006, първа награда за най-добър български спектакъл от Холандското жури на XV международен куклен фестивал “Двама са малко, трима са много”, Пловдив 2006; награда за изключително актьорско майсторство на Десислава Минчева на XV международен куклен фестивал “Двама са малко, трима са много”, Пловдив 2006; Най-добра актриса на Десислава Минчева на 2-рия фестивал за спектакли с един актьор “Стар Гала” в Бакъу, Румъния, през април 2007; Най-добра актриса на Десислава Минчева на 2-рия фестивал “Албамоно 2007” в Корча, Албания, през май 2007; Награда за най-добра женска роля на Десислава Минчева на 2-рия фестивал за кабаретно изкуство “Гумбекови дни” в Загреб, Хърватска, през март 2009.

Фестивалът се организира с подкрепата на Министерството на културата и Съюза на артистите в България.

Програма

1 юни

 • 11.00 ч. – Откриване с шоу – Театър Абсурд
 • 18.00 ч. – Рисувани приказки с Бате Ицо – Образователен театър гр. Варна

2 юни

 • 11.00 ч. – Красавицата и звяра – Театър Шило
 • 18.00 ч. -  Привет магьосници и сбогом – Симона Нанова и Томас Имов

3 юни

 • 11.00 ч. – Трите прасенца – Ариел Театър
 • 18.00 ч. – Фолклорни ритми - Театър Искра

4 юни

 • 11.00 ч. – Клоунски приказки - Театър Хенд
 • 18.00 ч. – Мечо Пух – Театър Усмивки

5 юни

 • 11.00 ч. – Приказки от прежда – Илкова Театър
 • 18.00 ч. – Анима алегра – Жар Театър

6 юни

 • 11.00 ч. – Кокошка с брошка –  Център за изкуства „ За Родопите“
 • 13.00 ч. – Дискусия – на тема „ Проблемите на частния театър“
 • 18.00 ч. – Закриване

Източник: www.artualno.info

 
Програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари незабравим летен ден

По случай края на учебната година програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари на 30 ...още

 
Великденска украса през Пролетната ваканция

Отново Ви каним на нашите пред Великденски работилници, за да си изработите Великденска украса. ...още

 
ВДЪХНОВЯВАЩАТА ИСТОРИЯ ЗА МЕЧТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО И FUSION SCHOOL

Преди повече от 6 години Иво, Зара, Силвия, Христина, Йордан, Ивана и Стефания се срещат без ни ...още

 
Приказна градина

С настъпването на пролетта в Детска архитектурна работилница ще си направим приказни градини, ...още

 
Музикална картина

Ателие за деца от 6 до 12 години „Музикална картина” е общ проект между отдел ...още

© 2022 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft