новини и събития

14
Юли
Детски спектакли в Парка Зле опазеното момиче

Шедьовърът „Зле опазеното момиче” от  Луи Херолд и Петер Лудвиг Хертел ще се играе на 14 юли, на голяма сцена във вековната гора на Военна академия „Г.С. Раковски”. В него участват известни наши балетисти като: Росен Канев, Боряна Петрова, Никола Арнаудов, Георги Аспарухов, Румен Бонев, Елеонора Митева, София Цуцакова, Георги Банчев, Светлин Стоянов, Мария Ненова, Юлиана Шишкова, Захари Георгиев.

“Зле опазеното момиче” е един от най-старите балети, достигнали до наши дни.  За първи път е изпълнен на 1 юли 1789 г. в Бордо, само две седмици след падането на Бастилията.

Балетът “Зле опазеното момиче” отначало се играе под името „Балет за сламата”, или „От лошото до доброто има само една крачка”. Той става популярен в редица страни. През 1791 г. се поставя в Лондон. Задържа се в продължение на много сезони в Марсилия, Лион, Париж.
През 1800 г. е поставен в Москва под името “Измамената старица” по хореография на Джузепе Соломони.

При тези многобройни постановки балетът все повече и повече е променян. Всички хореографи и диригенти нагаждат според вкуса и разбиранията си сюжетните ситуации, вмъкват или съкращават музикални номера. И това се отразява на художествената цялост на произведението.

През годините почти всички видни балетмайстори поставят творбата, а в ролята на Лиза танцуват едни от най-големите балерини: Вирджиния Цуки, Матилда Кшесинска, Тамара Карсавина, Анна Павлова, Олга Лепешинска, Галина Уланова, Мая Плисецка, Алисия Алонсо...

През 1864 г. немският композитор и диригент Петер Лудвиг Хертел (1817-1899) прави нова преработка на балета “Зле опазеното момиче” и дирижира премиерата му в Берлинската опера.
Хертел е композитор с опит в балета, автор е на няколко творби от този жанр, някои от които се задържат доста дълго на сцената: “Сатанила”, “Приключенията на Флик и Флок”, “Сарданапал” (по Джордж Байрон), “Фантаска” и др. Ала и Петер Хертел подобно на Луи Херолд остава известен най-вече с балета “Напразна предпазливост”. Преработката на Хертел получава широко разпространение в Русия, където се играе в много театри, а постановчиците Мариус Петипа, Лев Иванов, Александър Горски и др. Добавят музикални номера от балети на Делиб, Минкус, Пуни, Дриго.

 

 

Съдържание:

Алчната Марцелина иска да ожени изгодно дъщеря си Лиза за глупака Никез. Но Лиза обича бедния момък Колен. Марцелина не разрешава на младите да се срещат и зорко следи Лиза.

Пристигат приятели и приятелки. Те от все сърце съчувстват на Лиза и Колен, но не могат да им помогнат. Марцелина не изпуска Лиза от поглед и я заставя да работи в къщи: да храни кокошките, да бие масло, да мете и простира прането.

Селяните жънат нивите. Сред тях са Лиза, Колен, Марцелина и Никез. Надига се буря, която отнася Никез заедно с чадъра, който носи. Селяните носят мокрите снопи в дома на Марцелина, сред тях се е скрил и Колен, защото само така може да се види с Лиза. Марцелина излиза, като акуратно заключва вратата. Лиза започва да мечтае за бъдещия си живот, копнее да се омъжи за Колен и да си имат деца. Внезапно снопите се размърдват и пред смутената Лиза се изправя Колен.

Отначало Лиза е смутена и засрамена, но постепенно двамата потъват в мечти за бъдещия си съвместен живот. Изведнъж се чува шум от пристигането на Марцелина, в паниката си Лиза скрива Колен в хамбара и започва припряно да работи, предизвиквайки подозренията на майка си. Майката е изненадана от поведението на дъщеря си, а и забелязва, че кърпата на Колен е на врата й.
Разярената Марцелина наказва Лиза, като я заключва в хамбара, където вече е скрит Колен.

Марцелина чака нотариуса, потривайки доволно ръце от изгодния брак с Никез. Гостите пристигат и тя любезно ги посреща.След подписването на договора,  майката тържествено връчва ключа на Никез, за да освободи годеницата си. Когато глупакът Никез отключва вратата всички с изненада установяват, че вътре Лиза не е сама. Мишо, бащата на Никез скъсва договора и ядосан си тръгва. Всички молят Марцелина да благослови младите и на нея не й остава нищо друго, освен да се съгласи.

 
Програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари незабравим летен ден

По случай края на учебната година програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари на 30 ...още

 
Великденска украса през Пролетната ваканция

Отново Ви каним на нашите пред Великденски работилници, за да си изработите Великденска украса. ...още

 
ВДЪХНОВЯВАЩАТА ИСТОРИЯ ЗА МЕЧТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО И FUSION SCHOOL

Преди повече от 6 години Иво, Зара, Силвия, Христина, Йордан, Ивана и Стефания се срещат без ни ...още

 
Приказна градина

С настъпването на пролетта в Детска архитектурна работилница ще си направим приказни градини, ...още

 
Музикална картина

Ателие за деца от 6 до 12 години „Музикална картина” е общ проект между отдел ...още

© 2019 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft