новини и събития

19
Октомври
Детският танцов спектакъл CLICK с премиера в НДК по време на Sofia Dance Week

В иновативното авторско представление на Фондация „Илиев“ участват над 80 деца, включително и деца от уязвими групи

На 19 октомври в зала 1 на НДК ще се състои премиерата на детския танцов спектакъл “CLICKна Фондация „Танцово изкуство – Илиев“. Тя ще се проведе в рамките на фестивала за съвременен танц SofiaDanceWeek2013. Спектакълът е финалния продукт на почти едногодишнатаспециализирана “Детска танцова програма” на Фондация “Илиев”, подкрепяна от Фондация “Америка за България” и Американското посолство в България и насочена към ученици от общообразователни училища, вкл. деца в неравностойно положение от столичните квартали “Филиповци” и “Хаджи Димитър”.

“CLICK” е авторски танцов спектакъл “от деца за деца” на хореографа Петър Илиев, който си поставя за цел да разкаже на младите публики за развитието на танцовото изкуство през времето и едновременно с това да ги спечели за него. Представлението разказва за историята на човечеството и обществото през призмата на различни танцови стилове. Спектакълът тематизира също и начина, по който децата учат в съвременния дигитализиран свят.

Професионално подготвеният иновативен спектакъл въвлича в танцовото действие над 80 деца, много от които никога преди не са се занимавали с танц. В продължение на 10 месеца те работят ежеседмично с хореографа, за да се подготвят за изява на професионална сцена, подкрепяни само от четирима солови професионални изпълнители в някои от действията.

Танцовият спектакъл “CLICK” и “Детска танцова програма” имат и социално измерение – те използват изкуството и съвместната работа с преподавател-лидер като инструмент за мотивация на децата, особено на учениците в неравностойно положение, за тяхното цялостно развитие. Инициативата се стреми да докаже и силата на танцовото изкуство да стимулира творческото мислене на учениците и с това да ги подготви по-добре за икономиката на знанието и иновациите, в която живеем и работим. Проектът среща деца от различни социални контексти, въвличайки ученици от 103 ОУ „В. Левски“ (кв. Филиповци), 95 СОУ „Проф. Иван Шишманов“ (кв. Хаджи Димитър), ЧОУРЧО “Българско школо” (ж.к. Младост 2) и 144 СОУ „Народни будители“ (ж.к. Младост 3).

Хореографът Петър Илиев има дългогодишен опит в САЩ с подобни детски проекти. В неговата биография са и спектакли с по 1200 деца едновременно. Под шапката на National Dance Institute в САЩ, Петър Илиев съвместно с гуруто на американския танц – Жак Дамбоа (Jacques d Amboise) са първите, които започват да работят с деца в риск в САЩ по този начин през 1996 г.

Click
19 октомври 2013 г., 17ч., зала 1 на НДК
(Билети 10/15/20 лв. на касите на НДК и в мрежата на Eventim)

Идея и хореография: Петър Илиев

Музика: Пейо Пеев
JerryLeeLewis,John Mayer, Lisa Stansfield

Изпълнители:

  • Ученици от столичните 103 ОУ „В. Левски“, ЧОУРЧО “Българско школо”, 144 СОУ „Народни будители“, 95 СОУ „Проф. Иван Шишманов“
  • Солисти: Андрея Андонова, Николина Карагеоргиева, Георги Банчев, Дойчин Дочев

Осветление: Майкъл Джарет

Сценография и костюми: Нина Зафирова

Либрето: Снежина Маринова

Видео и монтаж: Ико Медия ООД

Фотография: Здравко Йончев

Продукционен мениджмънт: Розалина Лъскова и Цветелина Славчева

 
Програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари незабравим летен ден

По случай края на учебната година програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари на 30 ...още

 
Великденска украса през Пролетната ваканция

Отново Ви каним на нашите пред Великденски работилници, за да си изработите Великденска украса. ...още

 
ВДЪХНОВЯВАЩАТА ИСТОРИЯ ЗА МЕЧТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО И FUSION SCHOOL

Преди повече от 6 години Иво, Зара, Силвия, Христина, Йордан, Ивана и Стефания се срещат без ни ...още

 
Приказна градина

С настъпването на пролетта в Детска архитектурна работилница ще си направим приказни градини, ...още

 
Музикална картина

Ателие за деца от 6 до 12 години „Музикална картина” е общ проект между отдел ...още

© 2023 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft