новини и събития

14
Март
Дамата с камелиите – балет по музика на Верди

На 14 март 2013 г. от 19:00 часа в Софийската опера и балет ще бъде представен балетът “Дамата с камелиите” по музика на Джузепе Верди – Сергей Онсов.

Балетът е по романа на Александър Дюма-син за прочутата куртизанка Маргьорит Готие, която умира от туберкулоза. Времето е 19-ти век, мястото – Париж. В любовния спектакъл с музиката на Верди от „Травиата” има почти всичко, което може да се желае от един балет. „Дамата с камелиите” минава през богата гама от емоции, сменя темпото, тоналността, светлината, на сцената застават от ефирен солов танц до грандиозния състав на кордебалета.

Първо действие се развива в дома на Маргарита Готие – най-прелестната и най-желаната куртизанка на Париж. Тя е болна от туберкулоза и нелечимата болест е отпечатала обречеността върху нейните мисли. След тежко боледуване Маргарита дава голям прием по повод завръщането си в обществото. Светските забавления я опияняват, помагайки й да забравя за смъртоносната си болест.
Тя се наслаждава на всеки миг от краткотрайния си живот.  В разгара на бала й се представя Арман Дювал – провинциален младеж, следващ в Париж, отдавна влюбен в нея от разстояние. Той я забавлява с младежката си наивност, предлагайки й любов вместо лукс, ала същевременно я очарова с порива си от трогателно възхищение и пламенна страст. Това я увлича, прераствайки в чувство, непознато й до този момент. Изненадващо я посещава граф Жирей – неин покровител. Виждайки следите от пищния бал,  той се възмущава от неразумността й. Тя обаче го приласкава и успокоява с подкупваща женственост, дори успява да го убеди да я подпомогне с нови дарения.
Второ действие е в градината на вила в околностите на Париж.  Маргарита е взела със себе си Арман. Двамата се наслаждават на взаимната си любов далеч от миналото и от суетата на големия град.С щедрата помощ от граф Жирей Маргарита е организирала сватбата на приятелката си Нинет с Густав. Цялата й парижка компания е на вилното парти. Неочаквано, в отсъствие на Арман се появява граф Жирей. Маргарита не може да скрие от него своето увлечение.В пристъп на раздразнение и ревност графа я напуска, взимайки си всички подаръци. Маргарита е потресена.  Точно когато е най-отчаяна и объркана, я посещава Жорж Дювал – бащата на Арман. Той я обвинява несправедливо, че разорява с лукса си сина му. Въпреки уверението, че тя финансира съвместния им живот, провинциалният пуритан я моли да изостави Арман, заради евентуалната му кариера. Убеждава я, че положението й на куртизанка дискредитира сина му пред обществото, както и цялото му порядъчно семейство. В диалога помежду им бащата неочаквано е открил силата на чусвтвата й към Арман и благородството на нейната душа, разбрал е, че необикновената красота на Маргарита от вън е отражение на още по-необикновената й красота от вътре. Той изпада в тежко душевно терзание, но волево го превъзмогва, за да изтръгне от нея обещанието, за което е дошъл – да напусне сина му. Тя обещава в името на голямата си любов, ала с цената на разбитата си душа. Маргарита оставя писмо на Арман, с което го уверява, че той е любовта на живота й, но тя трябва да го напусне. Когато Арман се връща, Маргарита прибързано заминава, а писмото разбива и неговата душа.
Трето действие се пренася отново в Париж. През нощните му улици Арман отчаяно търси Маргарита сред нейните познати, надявайки се да я срещне.
Това се случва, но тя почти избягва от него. В следваща картина действието се развива в балната зала на куртизанката Олимпия.
Тук е целият нощен Париж с цялата му бохема и с барон де Варвие във вихъра на танците. Маргарита отново е с граф  Арман отчаяно се мъчи да привлече вниманието й. Отдавайки се на пълна разюзданост, той я предизвиква на разговор, но макар и да му засвидетелства голямата си любов, тя остава дискретна относно причината за тяхната раздяла. Изваден от равновесие и с наранено его, Арман демонстративно хвърля върху й пачка пари като на лека жена. Маргарита напуска залата. Дювал-баща, който тайно следи всяка стъпка на сина си, реагира гневно срещу грозната му постъпка. Сблъсъкът между баща и син става пред очите на всички. Събирайки разпиляните банкноти, бащата ги хвърля в лицето на сина си. Обидата е сринала Маргарита душевно, отприщвайки нов тежък пристъп на болестта й.  Всички са я изоставили – и графа, и приятелите. Тя почти се е предала на смъртта, дори като че ли вече я желае, когато разкаяният Дювал-баща я посещава, носейки й писмо от сина си. Спомените нахлуват в душата й, вдигайки я от леглото.
Тя танцува в трепетно очакване, опиянена от щастлива надежда. Арман се втурва в стаята й, грабвайки я в ръцете си, но вече е твърде късно……

Участват: Марта Петкова, Никола Хаджитанев, Иванка Касабова, Георги Аспарухов, Росен Канев, Ясен Вълчанов, Дойчин Дочев.

Източник: www.bgdancer.info

 
Програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари незабравим летен ден

По случай края на учебната година програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари на 30 ...още

 
Великденска украса през Пролетната ваканция

Отново Ви каним на нашите пред Великденски работилници, за да си изработите Великденска украса. ...още

 
ВДЪХНОВЯВАЩАТА ИСТОРИЯ ЗА МЕЧТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО И FUSION SCHOOL

Преди повече от 6 години Иво, Зара, Силвия, Христина, Йордан, Ивана и Стефания се срещат без ни ...още

 
Приказна градина

С настъпването на пролетта в Детска архитектурна работилница ще си направим приказни градини, ...още

 
Музикална картина

Ателие за деца от 6 до 12 години „Музикална картина” е общ проект между отдел ...още

© 2023 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft