новини и събития

30
Август
В четири града ще звучи Музика под звездите

11 произведения, номинирани или наградени с “Оскар”, популярни класически пиеси, джаз стандарти за секстет и симфоничен оркестър, световна премиера на българско произведение за глас и цигулка и за първи път музика от култови видеоигри очакват публиката в Бургас, Варна, Пловдив и София на концертите “Музика под звездите”.

Концертите, които са част от тазгодишния "Фортисимо Фест", са между 30 август и 8 септември. Програмите ще бъдат две - една за Бургас (30 август) и Варна (1 септември), и една за Пловдив (7 септември) и София (8 септември).

Подробностите за музикалното събитие бяха обявени от Максим Ешкенази и фондация “Америка за България” - създатели на "Фортисимо Фест".  Наричан “посланик на класическата музика” от своите колеги в САЩ, маестро Ешкенази обяви още, че "Фортисимо Фест" ще продължи да експериментира в полето на класическата музика. Доказателство за това са някои от големите изненади на фестивала тази година - за първи път в изпълнение на симфоничен оркестър от сцената на фестивала ще прозвучи музиката от култови видеоигри (Пловдив и София), за първи път джаз секстет ще свири със симфоничен оркестър, премиерно ще бъде представено авторското произведение за глас и цигулка “Евридика”, написано специално за "Фортисимо Фест" (Бургас и Варна).

Традиционно солистите на “Музика под звездите” са световноизвестни имена: Веско Ешкенази - концертмайстор на кралския Концертгебау оркестър в Амстердам, Даниеле Белен - млада и изключително успешна цигуларка от САЩ, Георги Андреев - диригент на “Филип Кутев”, Нели Андреева - един от големите гласове на българския фолклор, "Михаил Йосифов секстет".

 

Филмова музика с "Оскар" (четири концерта)

Програмата на Фортисимо Фест 2012 включва произведения на великия Джон Уилямс - един от най-известните, награждавани и успешни композитори в историята на американската музика, носител на 5 награди “Оскар” и номиниран за отличието общо 33 пъти. Музиката от “Хари Потър” (номинация “Оскар”), “Индиана Джоунс и похитителите на изчезналия кивот” (номинация “Оскар”), “Супермен” (номинация “Оскар”), “Междузвездни войни”(награда “Оскар”) и “Списъкът на Шиндлер” (награда “Оскар”) ще звучи от сцената на “Музика под звездите” в Бургас, Варна, Пловдив и София.

Освен Джон Уилямс, ще чуем още “Гладиатор” на Ханс Зимер, “Закуска в Тифани” на Хенри Манчини, “Великолепната седморка” на Елмер Бернщайн.

 

Класическа музика (четири концерта)

"Фортисимо Фест" е фестивалът за класическа музика на открито. И тази година всеки от концертите “Музика под звездите” ще започва с класически произведения - Глинка, Хачатурян, Виенявски, Брамс и Владигеров (Бургас/Варна) и Чайковски, Сен-Санс, Копланд и Стайнов (Пловдив и София).

 

Музика от видеоигри (Пловдив и София)

Една от големите изненади на "Фортисимо Фест" тази година ще бъде музиката от видео игри, която Максим Ешкенази в момента селектира. Тя ще бъде свирена на концертите в Пловдив и София и ще представи музика от култови за поколения видеоигри, интерпретирана от симфоничен оркестър.

 

Световна премиера (Бургас и Варна)

Написана специално за Фортисимо Фест 2012, “Евридика” ще звучи за първи път в Бургас на 30 август. “Евридика” е авторско произведение за глас и цигулка на композитора Георги Андреев. Диригент на ансамбъл “Филип Кутев”, виртуозен гъдулар и традиционен участник във Фортисимо Фест като солист на своите произведения, вдъхновени от българския фолклор, тази година Георги Андреев подарява на “Музика под звездите” своята “Евридика”.

 

Бургас, 30.08.2012 - Терасата до Морското казино

Варна, 01.09.2012 - Летен театър

Пловдив, 07.09.2012 - Античен театър

София, 08.09.2012 - Народен театър "Иван Вазов"

Всички концерти “Музика под звездите” ще бъдат БЕЗПЛАТНИ, на открито и ще започват в 20.30 часа.

Източник на информацията: http://www.artualno.info

 
Програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари незабравим летен ден

По случай края на учебната година програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари на 30 ...още

 
Великденска украса през Пролетната ваканция

Отново Ви каним на нашите пред Великденски работилници, за да си изработите Великденска украса. ...още

 
ВДЪХНОВЯВАЩАТА ИСТОРИЯ ЗА МЕЧТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО И FUSION SCHOOL

Преди повече от 6 години Иво, Зара, Силвия, Христина, Йордан, Ивана и Стефания се срещат без ни ...още

 
Приказна градина

С настъпването на пролетта в Детска архитектурна работилница ще си направим приказни градини, ...още

 
Музикална картина

Ателие за деца от 6 до 12 години „Музикална картина” е общ проект между отдел ...още

© 2023 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft