новини и събития

30
Август
В четири града ще звучи Музика под звездите

11 произведения, номинирани или наградени с “Оскар”, популярни класически пиеси, джаз стандарти за секстет и симфоничен оркестър, световна премиера на българско произведение за глас и цигулка и за първи път музика от култови видеоигри очакват публиката в Бургас, Варна, Пловдив и София на концертите “Музика под звездите”.

Концертите, които са част от тазгодишния "Фортисимо Фест", са между 30 август и 8 септември. Програмите ще бъдат две - една за Бургас (30 август) и Варна (1 септември), и една за Пловдив (7 септември) и София (8 септември).

Подробностите за музикалното събитие бяха обявени от Максим Ешкенази и фондация “Америка за България” - създатели на "Фортисимо Фест".  Наричан “посланик на класическата музика” от своите колеги в САЩ, маестро Ешкенази обяви още, че "Фортисимо Фест" ще продължи да експериментира в полето на класическата музика. Доказателство за това са някои от големите изненади на фестивала тази година - за първи път в изпълнение на симфоничен оркестър от сцената на фестивала ще прозвучи музиката от култови видеоигри (Пловдив и София), за първи път джаз секстет ще свири със симфоничен оркестър, премиерно ще бъде представено авторското произведение за глас и цигулка “Евридика”, написано специално за "Фортисимо Фест" (Бургас и Варна).

Традиционно солистите на “Музика под звездите” са световноизвестни имена: Веско Ешкенази - концертмайстор на кралския Концертгебау оркестър в Амстердам, Даниеле Белен - млада и изключително успешна цигуларка от САЩ, Георги Андреев - диригент на “Филип Кутев”, Нели Андреева - един от големите гласове на българския фолклор, "Михаил Йосифов секстет".

 

Филмова музика с "Оскар" (четири концерта)

Програмата на Фортисимо Фест 2012 включва произведения на великия Джон Уилямс - един от най-известните, награждавани и успешни композитори в историята на американската музика, носител на 5 награди “Оскар” и номиниран за отличието общо 33 пъти. Музиката от “Хари Потър” (номинация “Оскар”), “Индиана Джоунс и похитителите на изчезналия кивот” (номинация “Оскар”), “Супермен” (номинация “Оскар”), “Междузвездни войни”(награда “Оскар”) и “Списъкът на Шиндлер” (награда “Оскар”) ще звучи от сцената на “Музика под звездите” в Бургас, Варна, Пловдив и София.

Освен Джон Уилямс, ще чуем още “Гладиатор” на Ханс Зимер, “Закуска в Тифани” на Хенри Манчини, “Великолепната седморка” на Елмер Бернщайн.

 

Класическа музика (четири концерта)

"Фортисимо Фест" е фестивалът за класическа музика на открито. И тази година всеки от концертите “Музика под звездите” ще започва с класически произведения - Глинка, Хачатурян, Виенявски, Брамс и Владигеров (Бургас/Варна) и Чайковски, Сен-Санс, Копланд и Стайнов (Пловдив и София).

 

Музика от видеоигри (Пловдив и София)

Една от големите изненади на "Фортисимо Фест" тази година ще бъде музиката от видео игри, която Максим Ешкенази в момента селектира. Тя ще бъде свирена на концертите в Пловдив и София и ще представи музика от култови за поколения видеоигри, интерпретирана от симфоничен оркестър.

 

Световна премиера (Бургас и Варна)

Написана специално за Фортисимо Фест 2012, “Евридика” ще звучи за първи път в Бургас на 30 август. “Евридика” е авторско произведение за глас и цигулка на композитора Георги Андреев. Диригент на ансамбъл “Филип Кутев”, виртуозен гъдулар и традиционен участник във Фортисимо Фест като солист на своите произведения, вдъхновени от българския фолклор, тази година Георги Андреев подарява на “Музика под звездите” своята “Евридика”.

 

Бургас, 30.08.2012 - Терасата до Морското казино

Варна, 01.09.2012 - Летен театър

Пловдив, 07.09.2012 - Античен театър

София, 08.09.2012 - Народен театър "Иван Вазов"

Всички концерти “Музика под звездите” ще бъдат БЕЗПЛАТНИ, на открито и ще започват в 20.30 часа.

Източник на информацията: http://www.artualno.info

 
Неделна кулинарна работилница: Плодови лодки

Лодките може да бъдат и вкусни, ако ги приготвим с много въображение! В неделния августовски ...още

 
Стотици деца майсториха аксесоари за маскен бал на „LIDL НЕДЕЛЯ В МУЗЕЙКО“

Августовското издание на „Lidl неделя в Музейко“ предизвика стотици деца с творчески ...още

 
ОЛАФ ОСТЕН

Commuting 2018a Ателие за деца от 6 до 12 години Каним малките любители на изкуството в ...още

 
СРЪЧНИ ИЗОБРЕТАТЕЛИ НА „LIDL НЕДЕЛЯ В МУЗЕЙКО“

Тази неделя, 12 август, „Lidl неделя в Музейко“ предизвиква всички малки ...още

 
Куклен театър "Сладоледена приказка" с подарък сладолед :)

Заповядайте в неделя, 12 август от 11 часа в Мега Мол и се насладете на куклен театър с вкусното ...още

© 2018 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft