новини и събития

05
Април
Вълкът и седемте козлета и Зле опазеното момиче с премиери в операта през април

Мюзикълът за деца „Вълкът и седемте козлета” от Александър Владигеров ще има премиера в Софийската опера и балет на 5 април от 11.00 ч. на голяма сцена. Три седмици по-късно, на 26 април, предстои премиерата на балета за деца „Зле опазеното момиче” от Петер Лудвиг Хертел.

Двете премиери бяха представени на пресконференция в Софийската опера и балет от директора Пламен Карталов и постановъчните екипи на продукциите. Маестро Карталов изрази удовлетвореността си, че театърът готви два спектакъла от изключително успешната детска програма на операта.

„Целта на тази програма е да създадем и да възпитаме една нова публика от най-ранна възраст, затова стартирахме и „Концерти за бебоци”, каза той. На детските представления идват най-различни хора и билети няма за месец напред, което показва, че много родители искат децата им да усетят класическата музика, допълни Пламен Карталов.

Постановчикът и режисьор на „Зле опазеното момиче” Риолина Топалова обясни, че балетът е комичен и разказва за отношенията родители – деца по забавен начин. „Разбира се, историята завършва с хепиенд и любовта побеждава”, добави тя. Художничката Християна Михалева-Зорбалиева представи скици на костюмите, които в момента се изработват в ателиетата на театъра. В постановката участват водещи прими и премиер солисти на националния балет – Росен Канев, Боряна Петрова, Кристина Чочанова.

Режисьор на мюзикъла „Вълкът и седемте козлета” е Юлия Кръстева, а диригент – Стефан Недялков. Юлия Кръстева сподели, че мюзикълът следва приказния сюжет на Братя Грим за борбата между доброто и злото. „Разликата е в това, че вълкът не умира, а за наказание е изпратен в зоопарка. С тази разлика в сюжетната линия искаме да дадем шанс на злото да бъде поправено”, каза Юлия Кръстева.

Маестро Стефан Недялков сподели, че мюзикълът в стил джаз е нетрадиционен жанр за операта, но за музикантите и публиката внася приятно разнообразие. „За всички нас е предизвикателство, но сме много ентусиазирани”, сподели Стефан Недялков.

Сценографията на мюзикъла „Вълкът и седемте козлета” е на Павлина Ойстерхус, а художник на костюмите е Станка Вауда.

Истинско вълнение сред присъстващите внесе току-що излезлият от репетиции „вълк“ Александър Георгиев, който бе със сценичен грим.

В края на събитието Маестро Карталов отбеляза, че работата в театъра не спира и в момента екипите готвят няколко големи проекта: операта „Борис Годунов” от Модест Мусоргски на 27, 28 и 29 юни пред храм-паметника „Св. Александър Невски” и „Пръстенът на нибелунга” от Рихард Вагнер в периода 23–29 юли са два от тях. В същото време текат репетициите за „Тристан и Изолда” от Р. Вагнер, чиято премиера ще бъде през февруари 2015 г. Само след няколко дни националният балет отива на турне в Смолян, Благоевград и Кюстендил с балетите „По средата, леко издигнат” (Уилям Форсайт) и „Концертът” (Джером Робинс) от спектакъла „Великите американски хореографи”.

Пламен Карталов отправи специална покана към меломаните да посетят Великденския концерт в операта на 11 април. Специален гост-солист ще бъде известният кларинетист Джампиеро Собрино. Втората част е запазена за едноактната опера „Селска чест” от Пиетро Маскани, чието действие се развива по Великден.

 
Програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари незабравим летен ден

По случай края на учебната година програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари на 30 ...още

 
Великденска украса през Пролетната ваканция

Отново Ви каним на нашите пред Великденски работилници, за да си изработите Великденска украса. ...още

 
ВДЪХНОВЯВАЩАТА ИСТОРИЯ ЗА МЕЧТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО И FUSION SCHOOL

Преди повече от 6 години Иво, Зара, Силвия, Христина, Йордан, Ивана и Стефания се срещат без ни ...още

 
Приказна градина

С настъпването на пролетта в Детска архитектурна работилница ще си направим приказни градини, ...още

 
Музикална картина

Ателие за деца от 6 до 12 години „Музикална картина” е общ проект между отдел ...още

© 2022 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft