новини и събития

26
Март
Варненска детско-юношеска опера представя мюзикъла Джекил в Русе

На 26 март 2014 г. от 19:00 ч., на сцената на Държавна опера - Русе, ще бъде представен за първи път мюзикъла "Джекил" на Варненската детско-юношеска опера при Общински детски комплекс – Варна с участието на оркестъра на Държавна опера-Русе.

Мюзикълът е създаден по известния роман на Робърт Луис Стивънсън "Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд"/1886 г.). Музиката е на Джон Мур, а автор на сценария и текстовете на песните са на Алекс Уейн.
Ганчо Ганчев - главен художествен ръководител и диригент на Варненската детско-юношеска опера е автор на ансамблите, аранжиментите и оркестрацията на мюзикъла.

Мюзикълът "Джекил" бе представен за първи път в България миналата година. Подготовката във Варненската детско-юношеска опера за реализацията му започва още през 2011 година. През юни 2012 г. се проведе и кастинг за мъжките роли. Варненската детско-юношеска опера е единствена в България. През 2013 година тя отбеляза своя 20 годишен юбилей.

Творческият екип, осъществил реализацията на "Джекил" е в състав: Диригент Ганчо Ганчев, режисьор Костадин Бандутов, сценография и костюми Тодор Игнатов, хореография Денко Стоянов, хормайстор и корепетитор Миглена Шишева, вокален педагог Галина Станишева, театрален педагог Петя Петкова, балетен педагог Бистра Бъчварова.

В многопластовaта творба на Джон Мур действието, развиващо се през XIX век в Лондон, протича в 3 взаимносвързани сюжетни линии – една лондонска улица, домът на доктор Джекил, където той провежда медицинските си експерименти и театралната сцена, на която актьори представят „Красавицата и Звярът”. Техният спектакъл завършва с познатия Happy End, за разлика от мюзикъла, в който доктор Джекил, превърнал се в чудовището мистър Хайд, намира смъртта си.

„Мюзикълът е изключително труден за поставяне, както заради преплитането на трите действия в сценичния разказ и извеждане на общото послание, така и заради сложността на музиката. В изграждането на хармонията, във воденето на мелодията и гласовете са залегнали всички характерни особености на английската музика, дори фолклорните мотиви и рокът носят специфичния английски привкус. Второто действие с неговите дуа, триа и квартети има близко звучене до операта”, обяснява диригент-постановчикът Ганчо Ганчев

Източник: http://operarousse.com/

 
Програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари незабравим летен ден

По случай края на учебната година програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари на 30 ...още

 
Великденска украса през Пролетната ваканция

Отново Ви каним на нашите пред Великденски работилници, за да си изработите Великденска украса. ...още

 
ВДЪХНОВЯВАЩАТА ИСТОРИЯ ЗА МЕЧТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО И FUSION SCHOOL

Преди повече от 6 години Иво, Зара, Силвия, Христина, Йордан, Ивана и Стефания се срещат без ни ...още

 
Приказна градина

С настъпването на пролетта в Детска архитектурна работилница ще си направим приказни градини, ...още

 
Музикална картина

Ателие за деца от 6 до 12 години „Музикална картина” е общ проект между отдел ...още

© 2022 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft