новини и събития

Българчета ще свирят в Карнеги хол

Български деца ще свирят на сцената на прочутата зала „Карнеги хол“ в Ню Йорк. Това са 11-годишната Йоана Делимаркова и 12-годишният Николай Димитров от Русенското училище по изкуствата. Те спечелиха това право, след като получиха награда като дуо в Международния конкурс „Американ протеже“. За Николай радостта е двойна, защото той има и индивидуално отличие, което ще го качи два пъти в една вечер на престижната сцена, съобщава NEWS7.

Двете деца свирят на пиано от малки, но като дуо работят едва от няколко месеца. Това става, след като преподавателката им Даниела Кюркчиева решава да експериментира и да ги събере заедно за международния конкурс „Франц Шуберт“ в Русе в края на миналата година.
Експериментът е повече от успешен - двете деца печелят първа награда, което им осигурява участие в представителния концерт на лауреатите в дом „Витгенщайн“ във Виена.

Малките музиканти са се преборили с над 200 свои връстници от цял свят за възможността да свирят в „Карнеги хол“. Концертът им ще бъде през есента, когато и те, и преподавателката им Даниела Кюркчиева ще получат своите отличия. Въпреки официалното писмо от организаторите петокласничката Йоана и шестокласникът Николай все още не могат да повярват на случилото се.

Двамата признават, че са се сработили добре, защото имат еднакви усещания за музиката. Любимите композитори и на Йоана, и на Николай, са Шопен и Шуберт. И двамата виждат развитието си не само като индивидуални изпълнители, но и като дуо. Мечтата им са световните сцени.

Наред с класическата музика децата намират време и за любимите си хобита. Йоана обожава да рисува, а Николай да прави джазимпровизации. Успехите им носят и доста ангажименти, за които малките пианисти трябва да се готвят допълнително.

В момента Йоана и Николай е се готвят за ново предизвикателство - прослушването за солисти на оркестъра на Русенска филхармония, както и за участие в майсторския клас по пиано на фестивала „Мартенски музикални дни“ в Русе.

Източник: http://m.blitz.bg

 
Програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари незабравим летен ден

По случай края на учебната година програмата „Нестле за по-здрави деца“ подари на 30 ...още

 
Великденска украса през Пролетната ваканция

Отново Ви каним на нашите пред Великденски работилници, за да си изработите Великденска украса. ...още

 
ВДЪХНОВЯВАЩАТА ИСТОРИЯ ЗА МЕЧТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО И FUSION SCHOOL

Преди повече от 6 години Иво, Зара, Силвия, Христина, Йордан, Ивана и Стефания се срещат без ни ...още

 
Приказна градина

С настъпването на пролетта в Детска архитектурна работилница ще си направим приказни градини, ...още

 
Музикална картина

Ателие за деца от 6 до 12 години „Музикална картина” е общ проект между отдел ...още

© 2023 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft